Vasárnapi meló: szeder metszése

Hát, mit mondjak, nem vagyok túl naprakész. A szeder-mese viszont sok látogatót vonz, így az ő kedvükért is, következzen a legújabb fejezet, melyből kiderül, hogy fejlődőképes vagyok. 
Minden szezonkezdet mumusa idén nem tartogatott kalandokat. A vasárnapi jó melegben két óra alatt végeztem a bokrokkal, kihagyva hagyományosnak is mondható fordulatokat. Ezt nem túl szerényen a korábbi évek dzsungelharcának sikereként könyvelem el. Most már csak a termést kellene valahogy kicsiholni belőlük. Ősszel vettem három kertészes könyvet. Egyet, mert szép volt, kettőt pedig, mert hasznos volt. Növényvédelemről és metszésről szólnak. Télen ezekből olvasgattam és most e szerint kezeltem a szederbokrokat is. 
Az eddig is megvolt, hogy a tavaly termő, mostanra elhalt, barna vesszőket tőből ki kell vágni és az új vesszőkből 5-7 szépet meghagyni, a többit szintén eltenni láb alól. Az újdonság az volt, hogy az vesszők oldalhajtásait 1-2 szemre kell visszametszeni. Ezek nagyon hosszúra tudnak nőni (akár 3-4 méteresre is és minden vesszőn nő vagy 10 darab), minden rügyükből újabb oldalhajtás fejlődik és gyümölcsöket hoz. Így nagyon besűrűsödnek a bokrok, a gyümölcsök árnyékban vannak, lassan, egyenetlenül érnek és az ízük sem lesz olyan aromás. Nos, tavaly így volt nálunk is. 
A barnák a letermett tavalyi vesszők, a zöldek teremnek idén.

Rossz kép az oldalhajtások  visszametszéséről.

Idén a metszést azzal kezdtem, hogy az élő vesszők oldalhajtásait szépen visszavágtam az előírtak szerint, Így könnyebb volt a már letermett vesszőket kihúzni közülük, nem akadtak állandóan össze. Ezek után már csak azt kellett eldöntenem, hogy mennyi vesszőt hagyjak meg bokronként és kész is. Megúsztam egyetlen drótszopogatással és egyetlen szájoncsapással, amitől akkor igencsak kiguvadt a szemem, de végigpásztázva a csinosan letarolt sövényt, már nem is lüktetett annyira. A jól végzett munka örömét csak egyetlen felhő árnyékolta be, a szépen szabott sövény mellett fekvő támrendszer. Újat kell készítenünk, elrágta a faoszlopokat az idő vasfoga. 
Előtte.

Utána.



Kíváncsi vagyok, lesz-e idén szeder, ha már a kaland elmaradt.

Kiegészítés 2016 március 3-án:

2014-ben alig termett a szeder a fenti metszés után. Sok virág volt rajta, de a termés nem érett be, lesült a bokrokról. A következő szezonban hozzá sem nyúltam a bokrokhoz, még az öreg vesszőket sem vágtam ki -azt tényleg kellett volna- és rengeteg szeder lett. Több, mint 15 kg szedtünk le, azért csak ennyit, mert többre nem jutott idő. A bogyók nagy része a visszahajló vesszők árnyékában nőttek, hatalmasok és finomak voltak. Ezért idén a korábbi évek tapasztalatai alapján a következőképpen: kivágom a letermett vesszőket -ezekből nekem most két szezonnyi volt-, kivágom a csenevész vagy a sérült új vesszőket, majd  ami megmaradt azt a támrendszerhez rögzítem, ami jelenleg nincs, mert kidőltek sz oszlopok, de mihelyst lehet betonozni, ez is meg fog történni. Az oldalhajtásokat nem metszem vissza két rügyre, ahogy írják, csak ott vágom le őket, ahol útban vannak, így lehet hogy túl sűrű lesz, de árnyékot is tart, ami fontos, hogy nyáron a nap ne égesse le a bogyókat. Éppen ezért a magasságának is csak akkor szabok határt, ha nagyon visszahajlik, egyébként pedig pont ez az ív fogja életben tartani a termést. 

Megjegyzések

BoGyo üzenete…
De szépen megcsináltad!! Örülök, hogy idén elmaradtak a harci sérülések:)
Legyen csomó szedretek!!!
florentine üzenete…
a szeder nagyon kényes. ha sok az eső, jön a szürkepenész, ha kevés, nem fejlődik ki a bogyó, ha nincs elég napsütés akkor se, de vannak jó évek :-)
a zöldmetszés egyébként sokat segít, ha baj van
Oliv Flower üzenete…
Nekünk is van szedrünk, kertészetben vettük, ahol az összes gyümölcsfánkat, bokrunkat; Szegény bokor megjárta már az egész kertet; merthogy sehol sem fejlődött szépen; Már jópár éves (kb. 8-10), de még nem kellett metszeni; Minden vesszője zöld, a levelei szép egészségesek, a szár is, de termést még csak 1x hozott az ültetést követő évben 2 szemet; Már arra gondoltunk, hogy abból a minőségi műanyagból van, amit első látásra igazinak vélünk :) Azonban sajnáljuk kidobni, mégiscsak a mienk.
Juhmeli üzenete…
BoGyo igen legyen! Meg az is, aki leszedi.:) Ha közelebb lennél küldenék sövényt az új kertedbe.:)



Juhmeli üzenete…
Florentine, látom szederben is tapasztalt vagy, ez nekem nagy szerencse.:) Te is így metszed?
Juhmeli üzenete…
KamillaMamilla, megértem a ragaszkodásotokat, és remélem meghálálja a bokor. Nálunk sok bokor van sövényszerűen, nem saját fejlesztés, már itt voltak. Még sosem számoltam meg hány darab, talán 10-12. Amikor ideköltöztünk nem volt megmetszve, enyhe tél volt, és rengeteget termett. Aztán utána mindkét télen nagyon megfagytak a vesszők. Idén megint enyhe tél volt, úgyhogy most jön a puding próbája.
Juhmeli üzenete…
KamillaMamilla, kár, hogy nem írsz kertészblogot. Úgy tanulnék tőled is. Még szerencse, hogy kibogarászhatlak Il blogján. Kettőt egy csapásra.:)
Oliv Flower üzenete…
Nagyon kedves vagy, azonban az év nagyobbik részében a netvilágtól el vagyok zárva. Csupán 55 km-re vagyok a fővárostól ekkor, de a környéken nincs vezetékes net; a mobilnet pedig nagyjából az éjszaka kellős közepén jönne be, az is kb. mint az állapotos depressziós csiga; Szóval inkább más blogjában kontárkodom szívesen és kéretlenül -- megosztva a tanultakat és a tapasztalatokat.
Már próbáltam a mobilnetet, ezért tudom, ill. a mobiltelefont sem tudom használni, csak ha bemegyek a faluba, szerencsés esetben a faluszélre. Röhelyes, nem!?! Ennek viszont van előnye is, tiszta 19.századi fillling; (na jó villanyunk már van)
KM (egyszóval, nem tudsz visszatartani a megjegyzésekről :):):):) )
Juhmeli üzenete…
KM, akkor különösen örülök, hogy ilyen nettelenségben is bekukkantasz néha hozzám, vagy másokhoz. A villany jó dolog. :)Meg a kert is.:) Legyen hozzá egészség és jó idő.
Anikó üzenete…
Nálunk terem, ha meleg napsütés van, bár én ennyire nem metszem meg. De csak azért mert irtóra szúr.:-) Apósomnak van olyan aminek a szárán nincs tüske, de nem olyan finom, édes a szedre.
Juhmeli üzenete…
Anikó, a miénk is tüske nélküli, hatalmas bogyójú, de a tüskéshez képest kevésbé ízűs, ahogy Peti mondaná.
BoGyo üzenete…
Majd virtuálisan szedrezek Veletek:))
Nyözö üzenete…
Hahh szeder, itten hordozák véres ágaidat.... Őb buja kertben dudva szeder...

No itt felénk a kertben nincs, de az utca tele van vele. :) És annó én is megénekeltem már a szeder okozta harci sérüléseket, különös tekintettel hogy véd- és dac szövetségben él a csipkebogyóval. Tavaly vacak termés volt, mégis összejött egy szederlikőrnyi belőle. Az is fenséges itóka!
Juhmeli üzenete…
BoGyo, rendben, várlak.

Nyözö, de nálatok tüskés is, mert nálunk ugye meztelenek, a vesszők. Cserébe igen hajlékonyak és remekül tudnak csapni.
Nálatok mindig izgalmas dolgok születnek a konyhában, idén valamelyiket ki is kell próbáljam.
Paat üzenete…
Sziasztok! A mi tüskétlen szeder sövényünk első 3-4 tövét a nagymamám kertjéből ástuk ki, azóta (10 év)egy 6m-es sövényt alakítottam kb. 12 tővel. Minden évben BŐVEN terem, főidőben heti kétszer 7-8 liternyit szedek és teszek el szörpnek, lekvárnak. Igazából az utolsó hetekben már ránézni sem bírunk:)
Télen-tavasszal én is kivágom a letermett vesszőket, de az elágazásokat 1-1,5 m-esre meghagyom, ha nincs sok. Az igazán termő oldalhajtásokat minden rügyből majd csak nyár elején hozza.
Kigazolom, kap egy réteg komposztot és belocsolás után fűnyesedékkel mulcsozom (ezt csak azért azonnal, mert a rostált komposztomban is laknak gyommagvak, de így nem kelnek ki:) Ezzel ápolás egy évre letudva, nekem a szeder a legproblémamentesebb és legbiztosabb terményem. Szóval sok titkot nem hiszem, hogy meg tudtam osztani:(((
Tartós szárazságban néha bizony ott kell felejteni a slagot alatta...
Juhmeli üzenete…
Köszönöm Paat, hogy leírtad, jövőre kipróbálom így is. Eddig nem nagyon tudtam tapasztalatot szerezni, mert két télen is nagyon visszafagytak a vesszők, alig hajtottak ki, de idén erre nem hivatkozhatok.:) Majd megírom, hogy milyen lett az eredmény.