Vissza a kertbe

 Vagy mondhatnám vissza a naplómhoz. 

Megkezdődik a nyári szünet, és újra van időm a kerttel törődni. Molyolhatok benne kora reggel hálóingben, papucsban, harmatban, vagy este szúnyogokkal danolászva. Munka közben a fa alól  fogyasztom reggelire a kajszit, vacsorára a sárgabarackot. Bár a gyerekek étkeztetése is ilyen könnyű volna! Amit nem eszek meg, abból lekvár készül, két év kihagyás után a saját barackból. Az egyik fán teljesen elfagyott a termés, a másikon is csak néhány hajtásvégen maradtak túlélők, de annyira éppen elegendően, hogy fedezzék az idei év lekvárszükségletét és minden nap a lekvárfőzés illatával töltsék meg a házat. Mert a mókiknak a lekvár a kajszilekvár.

A legtöbb munkát most a locsolás és a paradicsomok adják. Elég sok palántát neveltem a tavalyi magokból. Újonnan csak San Marzano-t és Roma-t vettem. Fagyosszentek után ültettem ki őket a kertben felszabaduló üres parcellákba, a sárgarépa helyére, ami nem kelt ki, a vöröshagyma helyére, mely szinte nyomtalanul tűnt el. A saját nevelésű paprika palánták a tavasszal kialakított fóliasátorba kerültek, ugyanitt van néhány folytontermő eper, padlizsán, mángold és gumóskömény is. Káposztaféléket is vetettem. A kelkáposzta és a karalábé már szedhető. Lassacskán az uborka és a cukkini is beindul, már nagyon várom, hogy ne kelljen boltban vásárolnom a zöldségeket.

Múlt hétvégén felállítottuk a medencét is, így újra visítozó mókiktól hangos az udvarunk, az utcánkban most már mindenki tudja, az is, akit cseppet sem érdekel, hogy itt a nyári szünet.

A kiserdő már olyan magasra nőtt, hogy teljesen eltakarja a házat. 

A szomszéd szólt, hogy virágzik a kerítése, eltávolítottam a zavaró tényezőket, most az ebédlőasztalon pompáznak.

A mókik mókáznak.

Mindenféle a veteményesben kevés gazzal.

A fóliasátor kicsit több gazzal.

Mángold és padlizsán.

Elefántormány és tv paprikák a fóliában.

A nyár egyik fűszeres illata a gyerekek kisházára futó lonc.

San Marzano

A legjobb illat mind közül, mégis csak a paradicsomnövény illata, melyek közül jó néhányan mostanra már olyan magasra nőttek, hogy elsétálva közöttük a vállamat cirógatják. Adnak munkát is rendesen a kacsolás, kötözés kapcsán, de ez a kedvenc kerti teendőm. Nekik köszönhetem a legutálatosabbat is, a permetezést. Idén egyszer már megküldtem a bogyókat szívogató poloskákat rovarölővel, és sajnos találtam már több paradicsomvészes levelet is, ezeket lemetszettem, de nem várom meg, hogy megfertőződjön minden növényem, nekimegyek gombaölővel.







 

Megjegyzések

kovtama üzenete…
Jó pihenést a nyárra. Én örülnék, ha ilyen szépség támadná meg a kerítésemet, le sem engedném metszeni. :)
Juhmeli üzenete…
Nektek is minden jókat a nyárra. Remélem jól vagytok.
A rózsát pedig olyan szépen visszametszettem, de így is visszamászott. Örülök, hogy előbb szól, és nem rögtön gyomirtózza...
Kósa Márta üzenete…
Korai pizsamás kertezés, én is így vétkezem.
Legyen szép nyaratok sok rózsával és nevetéssel!
Juhmeli üzenete…
Márta, neked is szép nyarat, pizsamásat, kerteset, illatosat, amilyen jól esik.
Your blog is very insightful and informative. Don't quit blogging ❤️️
verka üzenete…
Úgy elvesztél, pedig nagyon szerettelek olvasni, remélem, minden rendben, csak írás helyett inkább kertészkedsz mostanában.