Perzsa kockásliliom (Fritillaria persica)

Mégis tudom, hogy micsoda.

Néhány bejegyzéssel korábban azt írtam az egyik hagymásomról, hogy nem tudom mi az. Most, hogy már nem csak az orra hegye van kint a földből bizton állíthatom, hogy a perzsa kockásliliom. Nem emlékeztem, hogy őt még sikerült az ősszel átköltöztetni. A krókuszok és bőrlevél után nálam a legkorábban virágzó növények közé tartozik. Azért vettük anno, mert vakondűzőt kerestünk a kertbe, de a császárkorona nem nagyon tetszett, na meg az ára sem, viszont ez annál inkább. Hagymájának szaga hasonló volt, így gondoltuk, a célnak megfelel, ha tényleg elriasztja a vakondot, ha nem akkor is van egy nagyon dekoratív és szokatlan növényünk. Eddig csak egyszer virágzott, ez lesz a második tavasza.  Hagymája hatalmas, húsos 20-24 cm-es, és semmihez sem hasonlítható a szaga, gondolom ezt nem kedvelik a vakondok, mert a múlt évben nem túrták fel a virágágyat, már amennyire emlékszem, de tudjuk az emlékek megszépülnek. Majd idén jobban figyelek. A hagyma törékeny és könnyen kiszárad, így vásárlás után jobb minél hamarabb elültetni. Ez ősszel,  legalább 6 héttel a fagyok előtt történjen, jó vízellátottságú, tápanyagban gazdag, mély talajba, mert más hagymákhoz képest ezt mélyebbre kell ültetni, kb 20 centire. A hagyma érzékeny a túl sok és a túl kevés vízre is. Szára egyenes,  nem elágazó, erős, szokatlanul magasra, egy méteresre is megnőhet. Levelei szürkészöldek, különleges megjelenést adnak a növénynek. Virágai csengettyű alakúak, feketéslilák, füzért alkotnak a szár végén. Várom már, hogy virágozzon.


2011. február 19. 

2011. március 15.


2011. március 18.


2011. március 22.


2011. március 27.



Megjegyzések

Nyözö üzenete…
Hát ez nem aprózza el, nő mint a veszedelem! A vakondon kívül más is megmarad mellette? :)
Kíváncsi leszek rá ha virágzik majd, mert leírásod alapján igencsak szép növény lehet.
Juhmeli üzenete…
Folytatom a beszámolót és szemmel tartom a vakondot is. (Most jön az a rész, amikor a két oposszum a Jégkorszak c. filmben kinyújtott mutató és középső ujjal a saját szemére, majd a megfigyelendő személyre mutat súlyos figyelmeztető pillantással.)
Otthon Művek üzenete…
Megvagy!
Kedves Meli, azon célból böngésztem, hogy kezdő blogost találjak, akinek átadhatom azt, amiért megkérlek, hogy nézz be hozzám ide: http://adelhandmade.blogspot.com/
Természetesen a "kezdőség" még nem lett volna elég, valóban felkeltetted az érdeklődésemet, mivel én meg a kertészkedésben vagyok abszolút kezdő.