Tudtam, csak nem sejtettem

Amikor megvettük a gyümölcsfákat, úgy terveztük, hogy vegyszermentesen próbáljuk nevelgetni őket. Elvégre az ember azért (is) akar saját termést, mert ismeri a történetét magtól a tányérig. Aztán mindenhol azt olvastam, hallottam, hogy tél végi lemosó permetezés. Hamar kiderült, hogy nem egy réz, kén tartalmú vegyszer még biogazdálkodáshoz is engedélyezett, úgyhogy a biztosabb nevelkedés miatt mi is bevetettük a bordói levet. Aztán az alma lisztharmatos lett, a barack levele pirosodott, fodrosodott, a körte levelei pöttyösödtek, és eszembe jutott, hogy kolléganőm szerint, ha rendesen akarja az ember csinálni, és enni is akar - finomat, permetezni kell. Szomorúan figyelgettem az idősebb, telekkel örökölt fákat, és a fáradtságos munkával elültetett újoncokat is. A kis fáknál a levelek leszedegetésével próbálkoztam, de nem használt. A virágzás miatt réz tartalmút már nem lehetett bevetni. Az új hajtások konyultak, pöndörödtek, én pedig egyelőre beadtam a derekamat. Aggódtam ugyanis, hogy a kis fák hajtásai torzulnak, elhalnak, és nem fognak rendesen fejlődni, felkopaszodnak, meghalnak... Bevetettünk bionak egyáltalán nem nevezhető kontakt és felszívódó vegyszerkombinációt, és a tervek szerint nem ez volt az utolsó támadás a gombák ellen. Egyébként van amit, még nem nagyon értek. Azt olvastam, hogy ezek a fertőzések csapadékos tavaszokon okoznak nagyobb gondokat. Én nem gondolom, hogy ez az lett volna, tekintve, hogy lassan két hónapja nem esett mifelénk. Egyébként úgy tűnik, az első menet használt, a gombafertőzés nem mutatkozik. Helyette van valami más: rovarkár. Tetvek, akik összeragasztják a barack leveleit a hangyák oltalma alatt. Darázs, ami a körte hajtásaiba szúrva petéit, a hajtás elhalását okozza. Hernyók, amik az alma leveleit rágják. Akkor most rovart is öljek? A permetezés olyan, mint egy szenvedély? Ha egyszer az ember elkezdi nincs megállás? És még milyen meglepi következik? Szóval tudtam, hogy mások szerint vegyszer nélkül nem megy, csak nem sejtettem, hogy előáll olyan helyzet, amikor én is így fogom gondolni.
Azért remélem, ha tapasztaltabb és okosabb leszek annál, mint amilyen elvhű vagyok most, le fogok tudni szokni. (Létezik ilyen szóösszetétel?)

Megjegyzések

Otthon Művek üzenete…
Semmi tapasztalatom permetezés terén. De az rémlik, hogy nagyapáimat is láttam permetezni. Akkor szerintem még nem volt téma, hogy bio vagy sem. Valahogy úgy csinálták, ahogy kell, gondolom, mert úgy emlékszem, hogy a gyümölcs rendben volt.
Én mindenesetre neked drukkolok!
Juhmeli üzenete…
Köszi a bátorítást! Hát majd igyekszem ésszel csinálni a dolgokat. Ha én nem permetezem meg, attól még nem lesz szermentes, mert a szomszédbácsinak gyümölcsöse van mellettünk és mondta, hogy ő bizony kéthetente permetezni fog. Azt meg a szél úgyis átfújja hozzánk.