Rózsa ügyek

Napok óta dilemmázok. Pontosabban, mióta kinyílt a futórózsa a nembejárati kapu felett. Nembejárati, mert  nem kaptunk kulcsot hozzá, és még nem volt időm megálmodni, hogyan is lehetne kinyitni. Úgyhogy a futórózsa háborítatlanul garázdálkodhat, anélkül, hogy súlyos testi sértést okozna annak, aki rendeltetésének megfelelően használná a kaput, nem dísznek.
Örültem a rózsának. Egész télen gyönyörködhettem a csipkebogyóiban, még koszorút is fontam belőlük, csak a tavaszi metszéskor távolítottam el őket. Mikor tavasszal bimbók százait kezdte hozni, lázba jöttem. Jobbraszomszéd nénitől érdeklődtem a színét illetően. Határozott volt a válasz: piros. Nagyon nem is csodálkoztam az első virág nyílásakor: halvány rózsaszín, öt szirommal (= vadrózsa). Ilyen a mi formánk. 
Akkor miért piros? Pár nap múlva az is kiderült. Feri vette észre, hogy néhány bimbó bordó színű. Akkor már tudtam, hol van a kutya elásva. Beszambáztam az elnyílóban lévő gyöngyvirágdzsungelbe, tíz körömmel megkerestem az oltás helyét, minek következtében tele lettem harci sérülésekkel. Naná, hogy a vad alany hozta erőteljes hajtás futotta be a kaput, a nemes rózsa pedig bokorként asszisztált hozzá. Akkor, most mi legyen? Hagyjam így, kettő az egyben?

 

  Rózsaszín-bordó,
 szimpla-telt,
 illatos-nemillatos,
 futó-kitudjafut-e.

 Szeretem a vadrózsát. Terveztem is az erdő-mező-dzsindzsa részébe a kertnek.  Úgyhogy, miután látom, hogy nem lehet a vadat korlátok közé szorítani, hajt, mint az őrült, adok esélyt a nemesnek. Hátha visszaerősödik és rájön, hogy ő valójában futó.
De még egy kicsit szimatolom. A vadat.

Megjegyzések

csakBea üzenete…
Hú, nagyon szép mindkettő. Én japán rózsát ültettem, az is vadrózsa fajta, nagyon szép, de még egyszer sem tudta beérlelni a bogyóit, és a sarjai már nagyon nagy területet behálóztak, nem győzzük őket irtani.
Holdgyöngy üzenete…
A ház mögött volt vadrózsa és rendes rózsa egymáshoz futtatva nálunk. A rózsa még novemberben is virágzott, sokat fotóztam évekig. Aztán jöttek A szomszédok s meggyilkolták. Fájt a szívem értük.
Juhmeli üzenete…
Beatrice: Jó, hogy írtad, mert kinéztem már magamnak a japán rózsát, de akkor jól meg kell gondolnom, hova ültetem, ha lesz egyszer.

Holdgyöngy: Nem tudom, hogy a nemes futó egyszervirágzó e, a vad most virágzik el. A bokorrózsáimról enyhébb teleken én is szedtem virágot. Brutálisak a szomszédaid. Én biztos kiakadtam volna. Öri-hari.
Otthon Művek üzenete…
Ha lehet, szerintem hagyd meg, mindkettő olyan szép. Már úgy értem, ha lehet, hogy ha a vad nem nyomja el végérvényesen a pirosat.
Tamás üzenete…
A kertben ahol dolgozom én is így jártam, tavaly még gyönyörű telt pezsgőszínű virágok nyíltak, idén meg csak szimpla vadak. Én nem várnám meg, amíg a vad teljesen elfolytja a nemest. Esélyt nem látok arra, hogy a nemes felülkerekedik, sajnos! :( Nálam a vad megy..... Szerencsére van a keretben még máshol.
Juhmeli üzenete…
Már levirágzott a vad. Úgy néz ki, hogy egyelőre csak egy ilyen hajtás van. Rengeteg elágazással, többméteres vesszőkkel. Már izzítom az ágvágót, csak még gyűjtöm a bátorságot, mert fájdalmas lesz. Nekem. Fizikailag. Iszonyatos nagy, fás, tűhegyesre növesztett tüskéi vannak.