Újrakaralábé?

Sok mindent tudtam, és sokat olvastam is kertekről, kialakításukról, növényekről, gondozásukról mielőtt kertünk lett volna. Így szereztem valahonnan azt az információt is, hogy ha a karalábét, nem kirángatjuk gyökerestől a földből, hanem csak levágjuk a fogyasztani kívánt részt, akkor visszanöveszti azt, mint gyík a farkát. Persze az sem lesz olyan szép hosszú, kecses, mint eredetileg volt, úgy képzelem a karalábé is úgy működhet. Ez ügyben optimista vagyok, mert úgy néz ki működik a dolog magától is. Mikor levágtam az egyik karalábét, akkor láttam, hogy alatta már új szárat hozott csinos levelekkel. Mivel semmi nem akadályoz abban, hogy kipróbáljam, működik-e az elmélet, ma a fentieket észben tartva szedtem karalábét. Már január óta vágyom rájuk, akkor kerültek a magok a szaporítóládába.  Szinte mindenféle levesbe szoktam rakni egy kicsit belőlük. Azért kicsit, mert ha zsenge még nyersen becsúszik nagy része. Ma húsgombóccal tettem kiadósabbá az év első saját karalábé levesét. Már túl vagyunk az év első saját borsólevesén is. Sőt, az első vetés termése már a fagyasztóban hűsöl. Azt sem gyökerestől téptem ki, pedig mennyivel egyszerűbb lett volna. Metszőollóval vágtam el minden egyes borsószárat. A fiúk segítettek leszedegetni a hüvelyeket. Jó idő , és lelkes segítség volt hozzá. Már gömbölyödik a második vetés is.
Tegnap újra vetettem a hiányosan kelt uborkák, cukkinik egy részét, és locsolok gőzerővel, minden meggyőződésemmel ellentétben, még a vetést is. Muszáj. Az uborka is azért lett hiányos, mert a csíranövénykék kiszáradtak. Az áprilisi vetésű répából és petrezselyemből sem lett semmi, az új vetést locsolgatom, hátha lesz annyi, ami nyárra-őszre elég lesz. Mert idén ez a terv. Legyen mit enni. A raktározás majd a tapasztalatok után, talán már jövőre. Vagy ha idén valami nagyon jól sikerülne, akkor persze belevágunk a tartósításba is. Szederből például nem lesz hiány. Ahogy Feri mondja brutálisan sok van. Keresek szederbor receptet, meg lehet, hogy pálinkává változtatjuk azt, ami nem szörp, és lekvár lesz. Várom már ezeket a "gondokat".  De legjobban most az esőt várom, mert a három hétvégére beígértekből egy sem ért ide. Csak a felhők és a mennydörgés, aztán szépen elúsztak mellettünk.

Megjegyzések

csakBea üzenete…
Nálunk még nem is virágzik a szeder. Vagy lehet, hogy az is lefagyott?
Juhmeli üzenete…
Hát! Nehéz elképzelni. Nagy fagyok voltak nálatok? Nálam csak a paradicsomok fáztak meg, de már meggyógyultak.
csakBea üzenete…
Nálunk minden gyümölcs lefagyott, a ribizli kivételével :(

Amit a karalábéról írsz, nem nagyon értem."Látszik", hogy kertes házban nőttem fel. Mit vágsz le? Mindent, csak a gyökerét hagyod bent?

Köszi a gólyaorros választ! Megjavítottam a kommentelést is.
Juhmeli üzenete…
A karalábét nem gyökerestől szedni ki, hanem közvetlen a gumó alatt elvágni. Nem tudom működik-e. Már futtatom a kísérletet. A képen az látszik, hogy még mielőtt levágtam volna, már új szárat hozott, levelekkel.
Sajnálom a gyümölcseidet. :(
Otthon Művek üzenete…
Ááááááááá milyen kényelmesen lehet itt bejegyezkedni! Örülök!
Kíváncsi leszek a pótkaralábéidra. Amúgy még mindig nem esett? Nálunk elég sok a zivatar mostanában, locsolnak rendesen.
Eszembe jutott még az explorerrel kapcsolatban, hogy talán ha új ablakban nyitnád meg a blogot, és akkor az irányítópulton is maradsz? Mert nagyjából ez a különbség az explorer meg a mozilla között, nem? Hogy a mozillában alapból minden meg van nyitva párhuzamosan.
Juhmeli üzenete…
Köszi Adél! Úgy fogom csinálni.


A hétvégi és tegnapi zivatarból egy nagy semmi jutott ide. :( Bezzeg a város másik felén (kb 2 km-re innen, már a héten kétszer is esett, óriásváros)!