Öngól (ismét tanít a természet)

Harlekin katica, a megszálló
Le se merem írni. Be sem merem vallani. Életem végéig szégyellni fogom magam e miatt. De megteszem, más "szamarak" ne a saját kárukon tanuljanak. Szóval kerestük a krumplibogarakat. Annyira akartuk, hogy legyen, mert ugye az a normális. Találtunk is, de nem az egészséges krumplin, paradicsomon, hanem a tetvekkel megrakott csalánon, kapron, és a nem tetves, de közelben tartózkodó hagymákon. Nem is bogár volt, hanem lárva. Narancssárga, sötét pöttyökkel az oldalán. Gyanús volt a tartózkodási helyük, de hát az ő gusztusok, mit foglalkozom én vele. Azért egy párat megpróbáltam a hagyma zöld száráról eltávolítani, nehogy felzabálják előttünk. Érdekes volt. Rá volt tapadva, mint a pióca, a fej része le is szakadt. Megismételtem többször a műveletet, hogy igazoljam a furcsa viselkedést. Mindannyiszor fej nélkül sikerült leszedni őket. Ez már több, mint gyanús volt, annak a háttér információnak a birtokában, hogy közel, s távol egyetlen harapásnyom sem volt a növényeken. Elhatároztam, hogy ennek utánajárok, mert szörnyű gyanúm támadt. Hátha nem is az ellenség fejét vettem, hanem a szövetségesekét. Ez megint csak az az eset, hogy tudtam, nem stimmel valami, csak nem sejtettem. Ma végre eljutottam addig, hogy utána járjak a katicák és krumplibogarak nemi életének. Hamar kiderült szánalmas tudatlanságom és megfigyelő képtelenségem. Ami nekünk van az nem krumplibogár lárva, hanem a katicabogár bábja. Mert a mienk nem mozog és nem rág. És így már érthető fura gusztusuk is. Szerencsére megrögzött halogató révén nem kezdtem módszeres irtóhadjáratba az állítólagos kolorádóbogár lárvája ellen. Most pedig örülhetek, hogy érkezik a felmentő sereg, de jó lenne, ha átköltöznének a tökfélekhez, ott a legtöbb az ennivaló. Kit érdekel a kapor? :)



 Katica bábja

Itt már kibújt belőle

Krumplibogár lárvája
( a képet innen kölcsönöztem, mert hiába dúltam fel a kertet, nem találtam egy darabot sem)


De akkor hol vannak a krumplibogarak?



Kiegészítés:
csakBea hozzászólásából kifolyólag rájöttem, hogy még mindig nagyon tájékozatlan vagyok.
Vannak rossz katicák is.  Akit részletesebben érdekel nézzen be ide

Megjegyzések

csakBea üzenete…
Fénykép?
Most már csak azt kellene tudni, hogy rendes tisztességes hétpettyes,vagy az aljas harlekin katica lárvája volt-e. (Ide kérdőjel kell, vagy pont?)
Juhmeli üzenete…
Már pótoltam is. Nagyon kicsik a célszemélyek, elég rosszak a felvételek, mert a gép nem akart rájuk fókuszálni, de megpróbáltam kipofozni őket. Már a képeket.
Van mindenféle katicánk, hétpettyes, tízpettyes, és harlekin is. Annyi a tetű, hogy még nem bántották a növényeket.
Juhmeli üzenete…
Utánanéztem, mert nem tudtam miért kell utálni harlekint, a bábból ítélve nem abból van a legtöbb (egyelőre). Most, hogy már bemutatkoztak, megpróbálom az ő bábjaikat lefejezni.:)
csakBea üzenete…
Köszi. Nem csoda, hogy összekeverted, nagyon hasonlítanak.
Piroska üzenete…
Örülj, hogy nem találtál krumplibogarat.Ha van padlizsán a kertben, még van esélyed, hogy szembe találkozol vele. :)
Juhmeli üzenete…
Padlizsán nincs, csak krumpli. Persze nem szomorkodom. Kinek krumplibogár jut, kinek vándorpoloska. :) vagy :(