Unalmas bejegyzés

Itt az ideje visszatérni a konyhakertbe, hiszen azért (is) kezdtem bele ebbe a naplóba, hogy dokumentáljam sikereimet és kudarcaimat a zöldség- és gyümölcstermesztés terén, vagyis sikerült-e előteremteni a bendőbe valókat. 
Jelenleg a gazolással és kapálással kellene leginkább foglalkozni a veteményesben, mert jó kis eső volt a múlt héten kétszer is, úgyhogy a locsolástól nagyrészt eltekinthetek. Csak a répákat locsoltam meg tegnap este, a harmadik vetést, ami úgy néz ki, hogy ki fog kelni, legalábbis nem csak egy répanövényke látható. Remélem nem sülnek be, ebben a jó kis kánikulában. 
A paradicsomokat elrontottam, fiatalkorukban nem kaptam el a fattyakat, mostanra meg már valamennyiből akkora hajtás lett, hogy az eredeti szár már nem azonosítható be. Megpróbálom metszéssel helyrehozni a bokrokat, amik most inkább széltében nőnek, nem hosszában és nagyon nagyon sűrűek. Ez kedvezhet a betegségeknek, úgyhogy plasztikázunk akár a termés rovására is. Ennyit úgysem tudna kinevelni egyszerre.  A későbbi palántákat már ebből okulva elkaptam és könyörtelenül kitörtem a fattyúhajtásokat. A sárga fajtán már érnek a bogyók, de elég kicsik, pedig ez nem koktél fajta, emlékeim szerint.



A paprikák, legalábbis a januáriak már sok virágot hoznak, apró kis paprikákkal, egyetlen bokor van, egy kísérletileg korán kiültetett, azon már van egy arasznyi bogyó is. A március végén vetettek még kicsik, mert a vakondkoma többször kitúrta őket, én meg többször visszaültettem, úgyhogy nehezen gyökeresedtek be.



A zöldbab is termőre fordult. Ahhoz képest, hogy bab, nagyon lassan csírázott és növekedett a szárazság miatt, de most szépen virágzik és a hét végén már ehetünk is belőle.



A tökfélék is virágoznak, vannak már apró uborkák is, lassan kihúzom a hálót és arra mászatom fel. Úgy tűnik a tetűinváziót sikerült leküzdeni, nem tudom, hogy a csalánlé, vagy a katicák, vagy az esők miatt, de már nem olyan vészes a helyzet. Katica viszont rengeteg van. Meg poloska is. Ez egy újabb dilemma, mert a poloskákat ki kellene irtsam, de akkor a kacibogaraknak is annyi.  Egyelőre a körömvirágon vertek tanyát, bár vannak mindenhol, még a karalábét is szívogatják, de lehet, hogy a virágon lepermetezem őket, legalább nem a zöldséget kell. Hátha ez is segít visszaszorítani őket. Még kitalálom. Permetezni fogunk csalánlével, csak felturbózóm fokhagymával.



A kelkáposzta már szedhető, a karalábé lassan leterem, legalábbis az első vetés. Az újrakaralábék is növekednek. A leveles kelből alig kelt ki néhány, azok is egy csomóban, szétpalántáztam őket és ebből okulva palántának vetem a későbbi adagot. A mángolddal, sóskával, bazsalikommal újra próbálkoztam, és vetettem megint spenótot, mert az jól sikerült és finom is volt. Meg vetettem rebarbarát, hogy ne érezze olyan egyedül magát a szomszédnénitől kapott apró kis bokor. Bazsalikom ment szabadföldbe és ládába is, biztos ami biztos. Már csak saját magom volt, finom illatos levelekkel, szárakkal, virágokkal, úgy morzsoltam a föld tetejére. A boltiból csak a balkonládában kelt ki egy pár szem, szabadföldben kettő vetésből nulla.





Átpalántáztam a spárganövendékeket. Nagyon rendesen viselkedtek, jó erős gyökeret növesztettek, pedig a szárukon nem látszott, sőt folyamatosan hozzák az újabb hajtásokat. Most hálából szép nagy cserepeket kaptak, külön-külön, legyen helyük erősödni, növekedni. Nagyon fáj már rájuk a fogam, de állítólag, majd három éves koruktól fognak teremni.


A kukorica embörösödik, ha elkészülök az új hellyel vetek még, meg uborkát és cukkinit, és zöldbabot. A főzőhagyma szára még zöld és nagyon vastag "nyaka" van. A fokhagyma csak szenved, gyengécske elfekvő szárakkal. A cékla végre magához tért, már szedhető, ha bébinek akarom. A márciusi ifjak, a petrezselyem és sima sárga- meg fekete sárgarépák már szép nagyok. A zellerek közül sokan meghaltak, de a túlélők növesztik már a lombjukat, gumó még nem kerekedik, és a szár sem húsosodik. A krumplit a hétvégén kipróbáljuk, pótolom a kitúrt, vagy kiszáradt kelbimbó és karfiolpalántákat. Nem csak vakondunk van. Szerintem pocok az illető. 




A büntettek egyik helyszíne a frissen ültetett karfiolágyás. Szerintem a következő történt: pocokcsalád a karfiolföldemen tangózott, mikor is egy arra tévedt éhes róka, vagy kutya észrevette őket, a nyomukba eredt, és megpróbálta levadászni őket. Remélem nem csak a büdöskémet sikerült kiásnia és elkapnia.
Szóval úgy néz ki, hogy lesz mit tenni a bendőbe. Pontosítok: van mit aprítani a levesbe. :)


Megjegyzések

csakBea üzenete…
Poloska nálunk is rengeteg van. Azonkívül, hogy büdös, és poloska ízű lesz amire rámászik, mi kárt tesz? A csalánlevél permetezés mire/mi ellen használ?
Nagyon gusztusos a zöldségtálad!
Juhmeli üzenete…
Szagával riaszt, vagy elnyomja a növény saját szagát és így megtéveszti a kártevőket. Jó tetű ellen, gomba ellen, és hígítva folyékony trágya. Tényleg trágya szagú. Nekem is illatozik egy vödörben. Nem tudom még, hogy mennyire hatásos, de tetű ellen nem akartam rovarirtózni, pedig nagyon csúnyák voltak a növényeim. Már jobb a helyzet, de nem hiszem, hogy emiatt. A poloskákkal még én sem tudom mi legyen, mert egyik évben, amikor még nem itt laktunk, volt a virágoskertben néhány gyönyörű tő paradicsomom. Termett is szépen, de enni nem tudtunk egy szemet sem, mert a poloskák kiszívogatták és tönkrementek a bogyók, mielőtt beértek volna. Attól félek, hogy itt a nagy kertben is így járok. És nem csak a paradicsommal. Lehet, hogy rovarölőznöm kell.
Piroska üzenete…
Szép a kerted.A spárga valóban a harmadik esztendő után szedhető.Nekem is van belőle úgy 15 tő,ami nekem elegendő, mivel más nem eszi meg.Poloska itt is van, főleg a málnán utálom, mert ha végig gyalogol rajta akkor kellemetlen az íze .
Juhmeli üzenete…
Köszönöm a dicséretet. a poloskás málna ismerős még régről nekem is. De ezek a paradicsomot és a tökféléket is tönkre (t)eszik. Várom a spárgát, Jamie Oliver és a vidéki kertje tehet róla.:)
Kata üzenete…
Szia! Megkérdezhetem, hogy tettél szert a spárgára? Magról ültetted? Köszi
Juhmeli üzenete…
@Kata: Két évvel ezelőtt vetettem őket magról, ez a harmadik évük, idén is vetettem, de nem nagyon mocorognak a magok, lehet, hogy már túl régiek, bár a szavatosságuk még nem járt le.Idén megkóstoljuk.:)