Veteményesről

Elmúlt a hidegfront egy csepp eső nélkül. Utoljára június 17-én esett, úgyhogy minden meggyőződésem ellenére rákötöttük a slagot a kerti csapra, hogy locsolhassunk. A szivattyú mostohagyerek, eddig mindig kikerült az aktuális költségvetésből, úgyhogy a kútból nem tudunk öntözni. Lehet egyébként sem tudnánk. A veteményesben a vízhiány csak a magok kelési kedvén látszik meg egyelőre. A répa negyedjére, a sóska harmadjára, a bazsalikom másodjára, a mángold másodjára sem kelt ki. Sztrájkolnak a palántának vetett káposztafélék is. Pedig azokkal eddig sikereim voltak. Két darab! mag csírázott ki, és nem volt vízhiányuk. Bazsalikomból kicsit több, lehet, hogy megvan tizenkettő is. Már egy ideje ígérgetem a hagymaféléknek, hogy kirángatom a helyükről őket, mert elfeküdt a száruk. A paradicsomokat, paprikákat, kabakosokat lepermeteztük a rengeteg poloska miatt. A szer használt, másnapra is rengeteg poloskát láttunk, de a lábuk az égnek állt. Sajnos a katicáké és még ki tudja milyen állatoké is.:( A paradicsomok közül a sárga koktélparadicsom terem már egy ideje, a többi csak hízlalja a bogyóját. A paprikák szépen megerősödtek, mert a vakond másik ágyásba költözött. Például a Mohácsról hozott gyöngyvesszőim alá. Egyet sikerült is kinyírnia. Na jó, annak halálát nem lehet csak a vakond számlájára írni. Hű segítőtársai voltak Szárazság és  Eszetlenség. A végzetes hármas. A többiek rossz kondícióját az utóbbi kettő idézte elő.  A paprika még nem terem, az uborka, a zöldbab és a kelkáposzta viszont szedhető. Nem is értem, honnan veszik az erőt a termésekhez. Főleg az uborka! A cukkinik be vannak sértődve, még virágot sem hoztak, de lombra sem gyúrnak. Viszont virágzik a kukorica és már dajkálja a babáit, sőt a másodvetés is csendben kibújt a konyhakert legvégén. A sütőtök is virágzik, fut mint a bolond. Többméteres szárai átnyúlnak a veteményesen. A karalábéból egyelőre kifogytunk, de már kerekedik a következő generáció. Cékla is lesz valamennyi. Még szedjük a zöldhagymának vetett lila sonkahagymát, nagyon finom, és tényleg alig csípős, de főzőhagyma nem lesz belőle. Rákezdte a szeder is, bár elég becsapós és rengeteg feleslegesnek tűnő munkára buzdít. A fekete szemeket nap, mint nap, újra és újra megtapogatja ember fia/lánya, mire az hajlandó lepottyanni a száráról. Ehhez még kell némi tapasztalat. Az íze nekem olyan semilyen. Se nem édes, se nem savanyú, se nem aromás. Helyette viszont hatalmas szemek nőnek, négynél több nem fér a tenyerembe. Az első szedésből valószínűleg szörp lesz, mert tegnap este mindkét gyerek bömbi volt, úgyhogy nem tudtuk megfőzni lekvárnak. Bár még bevizsgáljuk... Feri minden áron pálinkát akar, vagy bort. (Nem is iszik alkoholt.) Én néztem szeder chutney, jam és szörp recepteket. De várni kell, mert egyszerre elég kevés érik (még).
A virágoskert lakói jól viselkednek, szépen növekednek, egyre többen virágoznak. Ez nem mondható el rólam. Mármint az, hogy jól viselkedem. Most kellene kapálnom a kertben, ehelyett itt ülök a gép előtt és alig látok ki csukott szemhéjam alól. Arra volt csak erőm, hogy az este elfelejtett levendulákat meglocsoltam, mert ők néhány napja lettek kiültetve és már tegnap látszott rajtuk, hogy zokon vették a törődés (víz) hiányát.
Na, talán mégis kimegyek...

Megjegyzések

Pedke üzenete…
A szeder nálunk csak úgy magában, nem jön be mint gyümölcs, viszont nagyon finom, túros sütikben, tejturmixnak és a szeder velő, fagyi, vagy bárminek öntetnek, Ezért én csak simán lefagyasztom és előkapom ha kell.
Van egy finom, egyszerű túrós receptem,eddig mindenkinek bejött, elküldöm neked mailben
Otthon Művek üzenete…
Ebben a sok sz.r időben sem jutott nektek egy kis eső? Itt volt, nem kevés, ma viszont van vagy száz fok, meg már tegnap is, úgyhogy kezdődik majd újra a locsolás. Mi szerencsére beruháztunk első évben fúrt kútra és szivattyúra, bár én túlzásnak találtam ebbe a kertbe, de nem az. Kell.
A pasik mindig pálinkát akarnak főzni. Az is amelyik nem iszik. Ez olyan genetikus dolog lehet.
Ügyes vagy, hogy a két pici mellett ekkora kertet rendezel, elismerésem!
Juhmeli üzenete…
Pedke: Várjuk a receptedet. Feri is érdeklődik.:)

Adél: Te mindig megdicsérsz, jól esik. Bár a kertben minden van, csak rend nincs.:)
Úgy látszik Feri is szeret álmodozni, tervezgetni: pálinka, szalámi, tyúk, harmadik gyerek...:)
Nyözö üzenete…
van amit nem elég tervezgetni... :)
nagy ivónak nem nevezném magamat, nem is bírom alkatilag sem az alkoholt. de néha egy-egy hosszű nap után jólesik elalvás előtt egy pici házi likőr. Pl. szederből... Van egy lassan 100 éves brutálvastag szakácskönyvünk, abban vannak jóféle likőr receptek is, meg számos más finomság. Amúgy meglepő mennyi "vegyészkedés" volt a konyhában az 1920-as években is, csak épp nem volt E-száma a cuccoknak.

A házi likőr készítést szerintem nők is élvezik, és egy pici pohárral a legtöbbjük szívesen iszik is. A szörpök jó mókák, lekvárok is, csak győzd tárolni a sok üveget! :)
Monika üzenete…
Milyen szépen gondoskodsz a növénykéidről....Nálunk esett eső néha,de most csontszáraz minden,tegnap én is billenőfejjel locsoltam.Muszáj.
Élvezet volt olvasni az írásodat!

Nyözö,megyek Hozzád is!:) Szemtelenség,ha kérnék tőled ilyen régi likőr recepteket?Jól jönnek azok egy nehéz nap után.:)
csakBea üzenete…
Nagyon jó lett az új fejléced! Így nagyban még jobban tetszik a virágos veteményesed :)
Juhmeli üzenete…
Nyözö: Én akkor szeretem az édeset, ha csokis is. Úgyhogy nálam a likőr kilőve, de a bort egy jó vacsora közben nem vetem meg. A pálinka meg univerzális gyógyszer minden nyavajámra.:)

Mammka: Én is locsolnék, már fel van szerelve a slag is, de eddig csak egyszer jutottam ki a kertbe úgy, hogy még sejtettem, mire is lövök a sötétben.:)

csakBea: Örülök, hogy tetszik! Nem tudom felfedezted-e már, hogy van néhány kép a Kert képekben oldalon is. Azokat ki is lehet nagyítani, ha szeretnéd.
csakBea üzenete…
Már mindet végig néztem :)