Magok

Fejlődök. Eddig a lisztes és cukros papírzacskókban tároltam magokat, ha éppen eszembe jutott a begyűjtés mielőtt kiperegtek volna a szülői házból. A magtároló evolúció következő fokára Feri juttatott el, mert szerzett nekem kis papírzacskókat, így a magok egy fokkal csinosabban és jóval helytakarékosabban várhatják a jövő évet. Azt még nem sikerült megoldanom, hogy minden esetben csak a magok kerüljenek a zacskókba, mert vannak olyan magtároló természeti készülékek (tokok, tüszők...), melyekből a magok nem hajlandók sem önszántukból, sem finom ütögetésre, sem durva dörzsölésre távozni, így ezekkel együtt kerülnek tárolásra. Most még ez nem is gond, de mi lesz majd vetéskor, ha egyesével szeretném őket a talajba plántálni. De ezen majd akkor töröm a fejem. Ahogy ismerem magam valószínűleg kiscsoportos növendékek lesznek.
Szóval mostanában, ha a veteményesben, ha a virágoskertben, ha vendégségben járok tömöm a zsebem magokkal. Utána meg csodálkozom a mosógép tartalmán, mikor teregetni kezdek.
Néhány napja fedeztem fel, hogy a díszcsorba valamennyi virága magot nevelt, úgyhogy ma boncolásba fogtam. Nem tudom, hogy milyen a csírázási hajlamuk, sőt azt sem, hogy most kellene-e elvetni őket, kell-e a csírázáshoz hideghatás, de majd jövőre elválik.

 


Megjegyzések

csakBea üzenete…
Megnéztem én is, az enyémben nincsenek magok, legalábbis érettek. Kezd az egész elszáradni, remélem olyan, mint a liliom és jövőre újra kihajt.
Unknown üzenete…
Minden évben gyűjtök be magokat,idén én is zacskózni fogom,nagyon praktikus és mutatós is...Köszönöm,loptam az ötletet!:)
Otthon Művek üzenete…
Én is ilyen zacskóban gyűjtök! A gond az, hogy néha nem tudom az illető növény nevét, hogy ráírjam. Ilyenkor rajzolok rá valami kis vázlatot, emlékeztetőt magamnak, milyen színű, milyen magas, mikor virágzik stb... Ettől aztán rendkívül gondos és megfontolt kertésznek érzem magam, majd tavasszal össze-vissza elvetem őket indokolatlan helyekre, hadd győzzön az erősebb!
Jövőre persze nem így lesz!:o
Juhmeli üzenete…
Jó tudni, hogy ti is készültök a jövő évre. Ez a zacskó tényleg mutatós, még keresek nekik valami dobozt is, bár a jelenlegi pelenkás doboz nagyon praktikus.