Előkészületek a Nagy évelő ágyhoz

A decemberi költözés és az azt megelőző őszi felújítás miatt a növényeink egy részét a legkönnyebben megmunkálható szántóföldre, a későbbi veteményesbe, más részét az előkertbe a hortenzia bokrok alá, a maradékot pedig a hátsó bejáratnál felásott fű helyére költöztettük át. Ide kerültek a tavasszal Jobbraszomszéd nénitől kapott évelők is. Valaha virágágy lehetett itt, mert az egyetlen itt talált rózsabokor mellé tavasszal és nyáron sorra bújtak elő a meglepetések: költőnárcisz, indás ínfű, petúnia, körömvirág. A szezon folyamán bespájzolt növények egy része is itt lelt otthonra. Aztán létrehoztunk egy ágyást a Lidlből származó évelőknek is, a már korábban áttelepített orgonabokor köré. Szóval sok kincsünk van szerte széjjel, ezeket most ősszel megpróbáljuk egyetlen hatalmas virágágyásba költöztetni.
Feri választása a kocsibeálló melletti füves területre esett, ahol már egy részt felástunk a bespájzolt növénykéi számára. A tervek szerint (ami nálam, óráról órára változik) 20 méter hosszú 4 méter széles földterület lesz beültetve. Egyszer. Az előkészületek már megkezdődtek. Első lépésben Feri gyomirtózott egyet. Mostanában ez a mániája, nem győzöm lebeszélni, de itt most nem volt kifogásom ellene. Aztán nekiállunk a hat almafa gyökerét kiásni, mert eredetileg valaha valaki almafalugast tervezett ide. Mi csak akkor szembesültünk vele, mikor gyanútlanul ásni kezdtünk, majd később mikor kihajtott valamennyi tönk, hogy ez mekkora szívás. A műveletet a talaj állapota miatt (betonkeménységű) elnapoltuk a következő nagyobb esőzésekig, ami számításaim szerint szeptember 18-án esedékes. Megfigyeléseim szerint nálunk idén hathetente van csapadék. Az utolsó augusztus negyedikén volt. A kinti ebédlősre tervezett keresztelő pedig 18-ára esik, így minden egybevág. Addig pedig a talajt takarjuk öt köbméter akáccal, és annak fűrészporával mindaddig, amíg Feri össze nem hasogatja a nagyobb tuskókat.


A favágás kalandosnak ígérkezett, és nem is csalódtunk. Állandó segítségünk megint bravúros (és veszélyes) megoldásokkal örvendeztetett meg minket, azon túl, hogy pár órácska leforgása alatt összevágta a tüzelőt Feri táv-segítségével. Távlati, mert szegényem nagyon közel nem merészkedett az állandóan pörgő lánc közelébe, alapjárat nem volt a gépen. De ha lett volna, akkor se. Viszont remek tornyokat épített, hogy eleget tehessen jelmondatuknak: egyszerre csak többet vágj!

Megjegyzések

BoGyo üzenete…
Nem semmi farakást daraboltak össze!
Így készül az "otthon melege" :)
Nálunk tegnap éjszaka szerencsére volt egy kiadós eső, már nagyon ráfért mindenre. Kezdték feladni a növénykék, de most teljesen kivirultak.
csakBea üzenete…
Na, elszállt amit tegnap írtam! Jó nagy ágyást tervezel, elég lesz felásni, de biztosan nagyon szép lesz, ha elkészül!
Juhmeli üzenete…
Nálunk eső még mindig nem volt, sőt a 29 fokot sem nevezném lehűlésnek. Még mindig lehet és fogok is macskát fürdetni. Így az ásással is várni kell, bár ennek a kuglik is útját állják.:)