Igazi ősz

Végre esik! Örülök neki, mert még mindig olyan a talaj, mintha betont kellene megművelni. A múlt héten rózsákat akartam ültetni, de az első gödör közben feladtam az ásást. Remélem most könnyebb dolgom lesz. Ha kijutok a kertbe. A színek is változnak. A megfagyott paprikabokor és zinnia múmiák ellenére még mindig van a veteményesnek mutatós része. Rozsdás, liláspiros, barnás, arany, egyszóval őszi színekbe öltözött a szeder, a varjúháj, a sásliliom, a szőlő.




Még lehet szedni kelkáposztát, leveles kelt, gumós zellert, szárzellert, rukolát, sóskát, szőlőt, csemegézni málnát. Vetettem fejes salátát, május királyát (hi-hi), téli vajfejet, hónapos retket, dugtam áttelelő hagymát. A retek és május királya már kikelt. Ebből a retekből szerintem idén nem eszünk. De legalább megpróbáltam. Még vissza lenne a veteményes letakarítása, a málnák, a josta és az egres áttelepítése, komposztáló  és kerítés készítése. Pótolni a lugasból kipusztult körtefácskát. Azt is végre ki kellene találni, hogy hol és hogyan teleljenek a spárganövendékek. Ha tudok szerezni mustármagot, szeretném bevetni vele a csupasz ágyásokat, kivéve a káposztaféléknek szánt részt. Szóval tervek még mindig vannak. És megjött hozzájuk a jó idő is.

Megjegyzések

BoGyo üzenete…
Mindig van tenni való:) De ilyenkor még olyan jó, hogy lehet kint ténykedni. Majd január-februárban alig várjuk, hogy ki lehessen szabadulni a szobából.
Spárgát honnan lehet szerezni?
csakBea üzenete…
Rengeteg munkát terveztél még az őszre! Nekünk már csak a fák betekerése maradt, aztán várom a márciust!
Juhmeli üzenete…
Nálam még várat a téli álom magára. Jól fog esni egy kicsit az, hogy úgy megyek majd ki a kertbe, hogy nem kell semmit csinálni. De most még élvezem, hogy szöszmötölhetek. Februárban már magot vetek, metszek, permetezek és gyönyörködöm a krókuszokban:)
Spárgát bolti zacskós magról vetettem. Jó volt a kelési arány, szerintem legalább 90%-os. Mostanra már egy-két palánta kinyuvvadt, de még így is van vagy tíz csemete. Remélem finom lesz, mert még soha nem ettem, de nagyon izgatja a fantáziámat. Erről Jamie Oliver tehet, meg a Vidéki konyhája (kertje).