Lenyugvó nap és reggeli dér

 Újra az időjárásról. Az idő eddig szép, tiszta napos volt, néha hideg és szeles, de sokszor kellemes. Bár volt olyan délután, mikor a gyerekek szieszta idejében nem a kertbeszökés volt az első gondolatom. Még van ereje a napnak, ha máshol nem, akkor a lábam szárán élvezhetem a konyhában délelőtti mosogatás közben.







Az első fagy végzett a zöldbabokkal, tökökkel, paprikákkal, zinniákkal, ez szombat hajnalban érkezett és csak hátul, a veteményesben tette tiszteletét. A másodiknak vasárnap hajnalban már a paradicsomok sem tudtak ellenállni. A hétfői harmadikra megzuhant a banán is, pedig az a garázs és góré védelmében áll. A dér már a házat is körbevette.

 Kapor és díszkáposzta vagy leveles kel. (Az se tudja, aki elvetette:)
 Majoranna

Még mindig és megint tollborzfű

                        Kelbimbó                                        Kúpvirág                                              Varjúháj

Megjegyzések

csakBea üzenete…
Nálunk a kutyák, nálatok meg a macskák lógnak be állandóan a képbe ! Cukik!
Reggelre itt a harmadikon 1 fok volt, a kertben biztos fagyott. A kecskerágókért és a kékszakállért izgulok!
Hedvig üzenete…
Nem is kicsi ez a dér!
BoGyo üzenete…
De szépek a képek!!! Hétvégén nálunk is elég csípős idő volt reggelente, bár nem tudom, hogy pontosan hány fok. Szerencsére a növényeken még nem láttam károsodást. Remélem még ezt a hetet kibírják komolyabb gond nélkül, mert odáig még nem jutottam, hogy betakargassam őket.
Nyözö üzenete…
Bizony nincs is szebb a jó kis hajnali/esti lapos fényeknél! :) Ez ősszel különösen durva tud lenni a színes fákkal kombinálva. Mostanában nálunk is szép alkonypírba borul a "szembehegy", ami amúgy is most kezd egyre intenzívebben őszi színeket ölteni. Valahol szeretem ezt az időszakot az elmúlás hangulatával együtt. És majd jönnek az egyre bensőségesebb napok, amikor a sötét, hideg külvilág ellen összejön a család a tűz melege mellett... Jó is ez.
Juhmeli üzenete…
Kedd reggel -3 fok volt még 8 óra körül is. Olyan volt lesétálni veteményesbe, mintha Narniába jutottam volna a ruhásszekrényen keresztül. A kert eleje ezüstben, árnyékban, a vége aranyban, napfényben. Meghökkentő volt.
Nálunk is színesedik a Tenkes és a Mecsek. Kellene még egy kirándulás, mielőtt megérkezik a nyálkás idő. Kedvem lenne belekötni néhány gyertyán csemetébe.:)
csakBea üzenete…
Nekem mostanában tölgyfa csemeték
kelletik magukat mindenfelé, de erős vagyok, és ellenállok. Már nem tudnám hová tenni, pedig olyan szép pirosasra festették a ruhájukat!
Juhmeli üzenete…
Nekem is nőtt tölgyem a karalábék között, de most nem találtam a gazban. Lehet, hogy még előkerül, bár nem tudom, akarok-e helyet adni neki. Pedig nagyon szép fa. Meg hatalmas. Csak győzzük kivárni.
Emese üzenete…
tölgyfa csemetéket korlátlan számban tudunk szállítani! :) Nálunk a tölgycsemeték gyakorlatilag talajtakarót képez helyenként, inkább a kiírtásuk okoz gondot... Van még gyertyán és juhar, meg tiszafa is, ha érdekel valakit... :)
Juhmeli üzenete…
Nagyon is érdekelne:) Én az arborétumból próbálok csenni csemetéket, mert ott úgysem hagyják őket tíz centisnél nagyobbra nőni, évente többször fűkaszával vágják az aljnövényzetet. Szóval megbeszéltem magammal, hogy a fűkasza nem hiányolná őket.
Nálunk fűzből lenne erdő öt éven belül, ahogy nézem a betelepülési arányt és a növekedési sebességet.