Hasznosak, haszontalanok és meglepetések

A szép idő kinti szöszmötölésre való. Mindenki talált elfoglaltságot az udvarban az év utolsó és az új év első napján. A férfiak kihívásokat kerestek. Az öreg cseresznyefa kiásásában és a tűzifa összevágásában, hasogatásában meg is találták. Hasznoskodtak. Kati mindeközben elkötötte Peti motorját és a száguldozásban lelte örömét, be-beborulva a tűzeső bokraiba. Petike kapált, gereblyézett, macskázott, homokhegyet, sóderdombot hódított meg. Én pedig még nagyobb rumlit csináltam. A kútnál korábban felfedezett és nagyon ígéretesnek tűnő régészeti ásatást terjesztettem ki. Téglaburkolatot találtunk a fű alatt. Nagyon megörültünk neki, reméljük, hogy nemcsak újabb törmelék temetőre bukkantunk. Úgy tűnik, bárhol kezdünk neki az ásásnak nem ússzuk meg meglepetések nélkül. Pedig csak egy galagonyfácskát akartunk elültetni. Mivel semmi értelmeshez nem volt erőm, és kedvem, nekiálltam eltávolítani a téglákra több évtized alatt  rakódott földet a rajta nőtt fűvel és a tavalyi törmelékdomb láthatatlan aljzatával együtt. Peti is segített, kapált és buzgalmában több alkalommal ellenőrizte kapája nyelével a térdreflexemet is. Egyszóval én haszontalankodtam. De izgatott a dolog. Mint aki kincsre bukkant. Vajon mekkora területet fed le és hogy milyen állapotú.  A tégla fölött a fűben pedig apró hagymák kerültek elő. Talán nárcisz. Még egy meglepi. 



Tavaszodik a kert. Bár a föld átfagyott, és ha megolvad, a teteje jobb, mint bármelyik korcsolyapálya, a  krókuszok akkor is előbújtak, sőt néhány bátor nárcisz és tulipán is kidugta már az orrát.



A majomkenyérfának becézett crassulám pedig az alagsori számüzetésében fogta magát és  virágba borult. A leanderek meg tetűbe.


És hogy a macskaháziak se maradjanak ki, jelenlegi törzshelyük a napsütötte árvácskás virágcserepek a lépcsőn. Ebből következik, hogy az árvácskabokrok elvesztették háromdimenziós megjelenésüket. Kár értük. Pedig nagyon szépet nőttek és rengeteg virág van rajtuk.


Megjegyzések

Nyözö üzenete…
Elsőször is szeretnék Nektek boldog újévet kívánni!

Másodsorban jó olvasni, hogy felétek ennyi élményt ad most a kert. Bár kicsit féltem azokat a krókuszkákat, nárciszokat. Lehet bátrak, de félek csak annyira mint a Sanyi a ló... :)

Az árvácskát meg a macskák nem bántják, csak keltetik, szerintem macskabajuk (macskajajuk) se lesz ettől... :)

Itt elég kopár minden, a talaj csupasz és fagyott. Remélem nem jut eszébe senkinek, hogy tavaszosdit játszon, mert pillanatok alatt fordulhat cudarra az időjárás. Bár egy klis hó csak jó lenne, jobb mint ez az ónosesős ólomkristályborítás.
Juhmeli üzenete…
Óóóóó! Én azt hittem, hogy hóborította mezőben jártok egyet és végre megépítitek a hóembert. De még valóra válhat. Esetleg márciusban? Mint tavaly nálunk.

Nálam tavaly februárban virágoztak a krókuszok, már ősszel kibújtak. Remélem most sem lesz gond.

A macskaháziaknak elnézem a vasalást, amíg látom, hogy vadásznak. És fognak is egeret.
BoGyo üzenete…
Szép cserepes macskáitok vannak:)) Jó munkát a kertezéshez!
Holdgyöngy üzenete…
Én is dugtam le krókusz, tulipánhagymákat, figyelgetem, de ezek még nem bújtak elő. Viszont az orgonán a levélrügyek épphogy nem pazttannak ki.
Pedke üzenete…
Boldog újévet kívánok Neked és szeretteidnek!