Még nem adtam fel

Még mindig szeretnék a holdnaptár szerint kertészkedni. Nagyon mozgatja a fantáziámat. A régi népek is így tettek. Az egyik kedvenc könyvemben is e szerint dolgoznak. Nincs is erre jobb alkalom, mint egy új szezon kezdete, ezért újra elővettem a témát és megpróbáltam beleásni magam.  Nyáron tettem egy halvány kísérletet a dologra, de egyetlen egy következtetést sem tudtam levonni a történtekből. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy a szárazság miatt bármikor is vetettem, locsoltam stb. gyakorlatilag alig kelt ki valami, de ha ki is kelt, teremni nem termett. A másik, hogy nem jegyeztem fel mindent aprólékosan, bár valamennyi adat el van dugva a google naptáramban, amit kielemezhetnék, ha alkalmas arra. A harmadik, hogy ahány naptárat nézetem, annyifélét írtak, még a dátumok sem egyeztek és az utasítások között is volt ellentmondás.
Az eltérések egy részére már találtam magyarázatot. 
Amit figyelmen kívül hagyott ez ügyben a mindent rendszerezni akaró agyam, talán legfontosabb tény, még pedig az, hogy a holdnaptár és az ahhoz kapcsolódó megfigyeléseken alapuló tanácsok csak utat mutatnak, de nem egy  egzakt tudományról van szó. Ez számomra nehezen használhatóvá teszi, mert saját tapasztalat még nincs, ami segítene az eligazodásban, de majd megpróbálom kibogozni a dolgokat, és rendszert, saját hagyományt teremteni. Ehhez viszont tényleg minden részletre kiterjedő naplót kell vezessek. 
Az sem könnyíti meg a dolgokat, hogy három módszert követhet az, aki úgy dönt, hogy a hold szerint fog kertészkedni. 
Az egyik mód szerint a Hold ciklust négy részre osztják. A ciklus itt 29.6 napot tesz ki. A növényeket is négy csoportba osztják: levél-növények, gyökér-növények, belső magvú növények, külső magvú növények. Ezek után hozzárendelik a növényeket az egyes holdfázisokhoz az alapján, hogy az adott növény fejlődése mely fázishoz passzol a legjobban és kész.
A biodinamikus módszer részletesebb, pontosabb. Ez a módszer a csillagjegyeket használja arra, hogy a Hold helyzetét meghatározza. Azt figyeli, hogy a Hold adott időszakban mely csillagjegyen halad át ténylegesen az égen. Ebben a módszerben fontos szerepet játszik a Hold helyzetén kívül a Vénusz és a Szaturnusz elhelyezkedése is.
A csillagászati módszer hasonló a biodinamikushoz, de ez csak a Hold Föld körüli pályáját használja fel arra, hogy megállapítsa a legjobb időszakokat a vetéshez, betakarításhoz. A Hold pályáját 12 darab 30 fokos körcikkre osztják fel és ezekkel jelképezik a Hold tartózkodási  helyét adott időben. Ez sokszor nem esik egybe a Hold valós helyzetével. Itt az egyik különbség. A másik, hogy ez alapján a holdciklus 27.3 napos.
Szóval a lehetőség adott, csak választani kell, melyiket is kívánom követni és gondolom hinni is kell benne. Hinni hiszek, mert egyetlen megfigyelést azért mégis tettem az egyik legnagyobb problémámmal kapcsolatban. A gazolással. Gazolásra az irodalom szerint a legmegfelelőbb időszak a fogyó hold, mikor a bak jegyében jár. A kerti sztráda útvonalát gazoltam ekkor és mondhatom, hogy azóta sem nőtt rajta ki újabb gyomsztráda, pedig ez még a nyáron volt! 
Találtam egy angol nyelvű oldalt, ahonnan a fenti információk is származnak. Ott mind a három módszer szerint megtalálható az adott napra ajánlott tevékenységek listája, de az ügy még nincs lezárva, még többet akarok olvasni erről, mert úgy érzem egyre kevesebbet tudok. 


Addig is a fenti linken elérhető naptárt használom, már csak azért is, mert itt rendeződött a zűrzavar a fejemben, persze csak ebben a témában.

Február 1. 
Kiegészítés


Újabb információ birtokában konkrét dolgokra is rájöttem. Az információ a következő: nem csak egyféle állatöv használatos az asztrológiában. Ami itt nekem lényeges az a tropikus vagy mozgó és a sziderikus vagy rögzített állatöv. Az első képlet a Nap ciklusaira, nem a csillagjegyekre, a második a csillagképek valós fizikai helyzetére épül. Van Holdnaptár, amely az egyiket, van, amelyik a másikat veszi alapul, ezért találtam többféle naptárt. Azt is megállapítottam, hogy a neten fellelhető kertészeti naptárban be lehet állítani, hogy mely állatöv szerinti naptárt akarjuk használni. Ezt tavaly még nem vettem észre, nem is értettem, mi van oda írva, de most beállítottam a valós, sziderikus állatövre és láss csodát, rögtön megkaptam ugyanazt a naptárt, ami a kedvenc magazinomban is megtalálható. Így teljes a harmónia, összeállt a kép, a rendszer kezd formát ölteni. A hab a tortán, hogy a fent említett angol nyelvű oldal csillagászati naptára is egyezik ezzel, így több ponton történt a megerősítés az ügyben, hogy jó alapokról induljon az idei kísérlet.


Magyar nyelvű Holdnaptár a netről:


http://www.naptarak.com/naptarak_kert_hold.html


Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
Ha olvastad Frances Mayes könyveit (mint követendő irodalmat), az ő olasz munkásai is a Hold állását, pontosabban telését-fogyását követik, ill. ajánlják neki. Erről beszélt a rádióban is valamikor valamelyik gazda. Érdekes, a sokféle variáció. Erre szokták mondani: kövesd amit az ösztöneid diktálnak.
Juhmeli üzenete…
Feri is mesélte az interjút, de én lemaradtam róla. A könyv, ami a kedvencem Joanne Harris Szederbora, de érdekelnének az általad említettek is. Majd egyszer megszerzem őket.
BoGyo üzenete…
Szurkolok, hogy sikerüljön! Én is kacérkodtam a gondolattal, de aztán elvetettem, mert sajnos csak hétvégi kertész vagyok és olyankor be kell pótolni az elmaradásokat, nem szelektálhatok, hogy most csak ezt vagy azt ajánlatos csinálni:(
Juhmeli üzenete…
Ez teljesen érthető, holdnaptár használata nélkül is jól működnek a dolgok.
Nálam is egyenlőre csak elméleti-kísérleti vágyak ezek. Kíváncsi vagyok. És kísérletező típus. Biztos szakmai ártalom. Tesztelni szeretném, hogy hogyan működik. Egyébként értetlenül állok magam előtt, nem értem, miért vonz ennyire a téma, de remélem jó mulatság lesz.