Azért zöld a táj

Kert fronton a helyzet változatlan. Kint minden, de minden ragyogó hófehér, még az úttest is. A hidegre való tekintettel a magvetést is elhalasztottam. Bezzeg tavaly ilyenkor! Már minden szépen kikelt. Mégsem kell nélkülöznöm az egészséges, zöld színű tájat. Benti tájban gyönyörködhetek. Ilyenkor még jobban megbecsüljük, mint az év bármely más szakában. Most is metszek, ritkítok, figyelem az állatokat. A víz alatti kertünkben vízi kertészkedem. Mert akkor is lehet kerted, egy aprócska mesterséges táj, életközösség, ha nem áll földterület a rendelkezésedre. Mi is akkor kezdtünk bele, mikor még nem volt a kert, de nagyon vágytunk valamire, ami mégiscsak az. Valami, amibe ültethetünk, amit gondozhatunk, aminek figyelhetjük a fejlődését, amiből tanulhatunk, ami ránézésre a természet egy darabkája. Kisebbel kezdtük, most itt tartunk. Egy kb. 90 literes növényekkel benőtt, halak, csigák és  megszámlálhatatlanul sok törpegarnéla által belakott  és élettel megtöltött medencénél. 


Megjegyzések

BoGyo üzenete…
De szép!!! Jó ránézni, tiszta vitalitás! Nagyon szépen van "berendezve"! Én ebbe nem mernék belevágni. Sírva menekülnének a halak:) Totál tudatlan vagyok, hogy mit hogy kellene csinálni:)
csakBea üzenete…
Nagyon ügyesek vagytok, hogy ilyen sok szép növényetek van! Nekem is van egy 96 literesem, de csak 3 féle növényem van. Igaz, nálam a vöröstorkú sügér gondoskodik róla, hogy át legyen rendezve a talaj.Decemberben vettem mycrosoriumot, nagyon szép volt amikor megvettem, de úgy látom pusztul, valami nem jó neki. Ti szoktatok CO2-t meg ilyesmit nyomatni bele?

A garnéla nem nagyon kényes, és nem mászik ki?
Juhmeli üzenete…
BoGyo: Mi is a Netről tanultuk. Éjszakákon át bújtuk az akvakertész fórumot. Ott aztán tényleg gyönyörűek vannak. Tőlünk ennyi telt.

Bea: Hát igen. A sügérek nem kedveznek sem a növénytartásnak, sem a garnélatartásnak.
CO2 nem megy, mert nagyon drága lett volna még az is, folyékony formában pótoltuk régebben (Easy Carbo)de nélküle is eldöcögünk. Nálunk nem gyári világítás van, az nagyon kevés a növényeknek, mi 78 wattal, nagy teljesítményű fénycsövekkel világítunk. Egy időben rendszeresen tápoztuk a növényeket, de több mint fél éve azzal is leálltunk. Szűrő pedig külső szűrő 700 l/óra, a sok növény miatt.

A garnélák ritkán ugranak ki, de gyorsan szaporodnak. Vannak pirosak, zöldek. És olyan halak, amik nem eszik meg őket. Nagyon.
csakBea üzenete…
Akkor a világítás lesz a hiba, nekem gyári akvárium tetőm van, most nem akarok hazudni, de úgy emlékszem, 18 W-os. Hogy miért nem bírtak már kettőt tenni bele!
Az a baj, hogy ez is, mint a kutyák, madarak, csak az én hobbim, és én nem tudok jobb világítást maszekolni. A férjem szerint ő sem tud, de szerintem ha érdekelné, tudna :)
Otthon Művek üzenete…
Ez egy nagyon fura dolog. Soha még meg nem fordult a fejemben, hogy akarnék esetleg ilyet. De ha máshol látom, valahogy azt váltja ki belőlem, hogy bámulom hosszan. Szinte megbabonáz. Lehet, hogy a víz teszi. Azt nagyon imádom.
Juhmeli üzenete…
Adél: Ezzel mi is így voltunk, míg Ferit el nem kapta az akvárium-csinálási láz.
Még jó, hogy közel hozzád a magyar tenger:)

Bea: A világítást Feri készítette internetes útmutatóval. Kellett hozzá bádogos segítség a burához , és villanyszerelős segítség az elektromos előtét bekötéséhez. Szóval így tényleg nem egyszerű, de szerencsére az anyagköltség minimális volt, a segítség ingyenes.:)