Himalájai nyír

Tegnap megkaptam a szülinapi ajándékomat. Januári születésű vagyok. Feri fát ígért nekem. Tegnap délután azzal jött haza, hogy ha szeretnék valahova menni, elvisz. Pedig még nem is ebédelt. Gyors felhívtam a réges-rég áhított faiskolát, hogy mikor lehet meglátogatni őket. Azt mondták, akár most is. Gyerekek, akik egyébként is éppen a kocsit amortizálták, beköt, és indulás. Félúton kölykök kidob, mindenkinek jobb volt, így. Legalábbis nekünk és a gyerekeknek. Aztán sétakocsikázás úttalan utakon, meredek lejtőkön, völgyeken, öreg szőlők mellett, az isten háta mögé. És, amikor már azt mondtam Ferinek, hogy ezen a dombon én nem merek kocsiban ülve felmenni, hanem kiszállok és felgyalogolok, akkor ott volt. Gyönyörű helyen, hatalmas területen, ameddig csak a szem ellát. Bambuszerdők, cédrus-sorok, mindenféle örökzöldek, domboldalba vájt hosszú telelő barlangok nedves föld illattal, fázós növényekkel zsúfolva. Konténeresek, faiskolába ültetettek, lombhullatók, örökzöldek, virágzó magnóliák, füvek... Rengeteg különlegesség, sok saját nevelésű, új, még névtelen fajta...Van webáruházuk, csomagküldő szolgálattal, jó árakkal. Rendelhettem volna, de én látni akartam, amit a honlapjuk fejléce mutat, mert megtehettem, hisz a közelben lakunk. Akit érdekel a kínálatuk,kattintson az alábbi linkre:

Sőt! Én magam akartam kiválasztani a fákat. A szűrt árnyékot adó nyírt. Annak is a himalájai fajtáját. Igényei a közönséges nyíréhez hasonlóak, megjelenése is, de nagyobb, sötétebb levelei vannak és a kérge nem fehér-fekete lesz idős korára, hanem fehér-krémszínű, és ami a legjobban tetszik benne, hogy pöndörödő. Két fát szereztem, egy bokros növekedésű, többtörzsű, vállamig érőt és egy egyenes szárút, akkorát mint én. Nagyon boldog voltam. A hely, az ajándék, a beszélgetés a tulajjal, a szép idő. 
A szerzeményeket még rakosgatom egy kicsit az udvarban, aztán elültetjük őket a már kitalált, de még nem kipróbált koordinátákra. Ez olyan izgalmas, most ronthatom el a következő 15 évünket.:)






Végül Feri is megkapta az ebédjét. Vacsorára. Azt mondta, erre érdemes volt várni, olyan finom. A nyírfákra is érdemes volt várni. Olyan gyönyörűek.

Megjegyzések

BoGyo üzenete…
Nagyon szépek! Nagyon szeretem a nyírfákat, mindig egy kecses, táncoló tündér jut róla eszembe:)
csakBea üzenete…
Már meg is kívántam. A himalájai nyírt, nem a vacsorátokat :) Ha jól emlékszem, a Kertész leszekben Alan Titchmarsh ilyeneknek mosogatta a törzsét, hogy szép tiszta legyen :)
Juhmeli üzenete…
@BoGyo: Nagyon találó a hasonlatod. Nekem is kedvenc fáim közé tartoznak. A lista élmezőnyében vannak.

@Bea: Látod, erre a részre nem is emlékeztem. Nekem mindig a varázsmogyoróra (is) fáj a fogam abból a műsorból.
trendo üzenete…
Kedves Juhmeli! Érdekelne, mi lett a nyírfácskákkal? Megeredtek, fejlődnek rendesen? Sok sikert a kertészkedéshez és egészséget a családnak!

üdv.
Juhmeli üzenete…
Trendo, a nyírfák szépen megeredtek, és növekedtek, de az egyik sajnos valamiért elpusztult, a másik már igazi kis fa, mire elkezdett volna kamaszodni, újra elköltöztettük, nehogy áldozatául essen az építkezésnek, most lesem, hajtanak-e a rügyei. Köszönjük a jókívánságokat, és neked is erőt, egészséget kívánunk.