Körkép a veteményesről

Néhány napja kaptunk egy hosszú, csendes esőt. Nagyon bízom benne, hogy azok a vetemények, amik eddig nem mutatkoztak most végre kidugják az orrukat. Például a petrezselyem, a sárgarépa, a sonkahagyma. Utóbbiakból néhány szállal már találkoztam, de remélem nem ennyi lesz. Már látszik a másodvetésű borsó sora is, az első vetés már tíz centis, de csak a Rajnai törpe, az Oscar több, mint hiányosan kelt, talán az eső még besegített a bujkáló csíráknak. A káposztafélék nagy része kiheverte a fagyokat, bár a kelkáposzta majdnem fele az enyészeté lett, a karalábék, brokkolik, karfiolok egy-két veszteséget szenvedtek, és azt sem a fagyoktól, hanem gyökérsérüléstől. Vakond? Lótetű? Ki tudja? Mindenesetre próbáltam helyrehozni egy hatalmas hibát, amit akkor követtem el, mikor nem tettem trágyát a palánták ültetőgödrébe. Először kaptak csalánleves öntözést, utána pedig mindegyik tövéhez szórtam egy kis érett marhatrágyát, amit az eső szépen bele fog dolgozni a földbe. Már a spenót is mutogatja magát.


Az epres kezd virágba borulni és egyelőre gazmentes. Jól mutatnak benne az őszi fokhagyma sorai is. Az áttelelő vöröshagyma viszont olyan kicsi még, hogy alig látszik, már a tavaszi ültetésű is bőven lehagyta. Idén nem hiszem, hogy újrapróbálom.

A fűszerkertben hagymadömping van. Bimbózik a metélőhagyma, a sarjadékhagyma hatalmas és irgalmatlanul csípős, de főzni, sütni nagyon finom. Túlélte a telet a zsálya is. A sóska tényleg nagylevelű, szedtem belőle egy szatyorra valót, elkészítettem a mártást és izgultam, hogy milyen lesz az íze, de kár volt aggódni, nagyon finom volt. A téli szedésből készített borzalmat lassan elfelejtem.

A hidegágyban csak a retek kelt ki. A salátáknak se híre, se hamva. Csak a tavalyi véletlen magoncok növekednek a bent felejtett hagymák társaságában.

Megjegyzések

BAnya üzenete…
Mi a helyzet a vakondokkal? Én alighanem elkiabáltam, hogy nálunk még nincs, mert tegnap reggelre két nagy túrás éktelenkedett a veteményben. :(
Juhmeli üzenete…
Azóta csak a macskák fogtak egyet, de még mindig túr rendesen. Bővíti a hálózatot a veteményesben is, a virágágyásban is, a kiserdőben is. Persze a fű is tele van hatalmas túrásokkal, nagyon nehéz így füvet nyírni, de az le van .... Mi csak enni szeretnénk. De azt nagyon:)
Edit üzenete…
NaGYON JÓ A BLOGOD, VÉGIGNÉZTEM....VAKONDOK NÁLUNK IS VANNAK. a FENE EGYE MEG ŐKET. Anyum azt mondja egérmérget szór a túrásba....nem tudom használ e valamit, ő a faluban hallotta....én mondjuk kételkedek benne....na meglátjuk az idén
Juhmeli üzenete…
Kedves Edit! Üdvözöllek itt a blogon. Jó nézelődést! Méregről már én is hallottam, majd számolj be a tapasztalatokról!
Edit üzenete…
Na a méregről: Anyum szombaton szórt mérget az egyik túrásba.....én kicsit el egyengettem a földet. Aztán másnap mondtam anyunak, hogy a szellem vakondok feltámadtak :D :D :D mert olyan szépet túrt szinte ugyanoda.....
Juhmeli üzenete…
Köszi Edit! Feri pont ma beszélgetett erről egy kollégánkkal és ő tavaly kapott a gazdaboltban tablettát, amit a járatba kell helyezni és nedvességre gázt szabadit fel, ami elűzi a vakondot. Neki ez bevált. Kémiás fejjel csak a karbid jut eszembe, mint ilyen, abból acetilén képződik.
Edit üzenete…
Én is azt hiszem ellátogatok valami boltba, megnézem mit lehet ellenük kapni. Egyszer Bálint gazda oldalán láttam egy kis videót, valami füstöt eregető patront is lehet kapni. Be kell gyújtani, azt kell a járatba, állítólag ott elterjed valami füst, és másnap meg ki lehet szedni a patron maradékot....hát nem tudom. Körbenézek mindenesetre, mert ugyan sajnálom őket megölni, de tűrhetetlen amit csinálnak.
Nyözö üzenete…
Ellenben Meli ha van lótetűtök az tényleg rág mindenféle gyökeret jókedvvel, bőséggel. A vakond meg előszeretettel rág lótetűt. Így nehogy úgy járjatok a nagy vakondtalanítással, hogy az fokozott lótetűsödést okoz... :)
Juhmeli üzenete…
Erre én is gondoltam, most egyenlőre a durvább károkozóra mentünk rá, a másiknak is próbálom a gyenge pontját megtalálni, de eddig csak a sajátjaink gyűlnek a listán:)