Megint soroló

Sok dologról lehetne írni, de igazándiból nem történik semmi. Nyírjuk a gazt 30 cm fesztávolságú   elektromos fűnyírónkkal, és a kölcsönkapott -örök hála érte- elektromos fűszegélynyíróval, kaszáljuk embererővel, és gyomláljuk. Ezen tevékenységek közben az alábbi felfedezéseket lehet tenni: 
  • Decemberben a fű alatti tégla alatt fellelt hagymák egyike másika virágzik, így kiderült, hogy ernyős madártej többszáz hagymája került napvilágra az ásatások folyamán. Nagyon szép növény, lehet hogy idővel beborítja a "füvünket", mint a százszorszép, az ibolya és a pitypang.

Ernyős madártej

  • A szeder, ami jelenleg csak tőből hajt, így termésre csak jövőre számítunk, erdei aljnövényzetet nevelget, szagos mügét és turbolyát. Ez utóbbinak ánizsos illata, élénkzöld, finom csipkére emlékeztető levele van.

Zamatos turbolya

  • A három évvel ezelőtt, még a másik ház kiskertjébe vásárolt árvácska még mindig szaporítja magát a kút körüli tűzeső sövény védelmében.

Ha már itt tartok el kell azt is mondanom, hogy nemcsak a pitypang növeszti meghökkentően hosszú kocsányokon a virágokat, ezek néhol combközépig érnek, hanem a tűzeső is a tavalyihoz képest magasabbról lógatja rózsaszín, nektártól hűvös csengettyűit. Kaci feje fölé borulva hatalmas virágerdőséget alkotnak. A szőlő viszont még várat magára, bár itt-ott hajt már, várunk még az egyik juharfára és a futórózsára is, amit tavaly ősszel szereztem. A hortenziák is csak tőből hajtanak és a gyöngyvirágcserje is megsínylette a telet.
Tűzeső

A márciusi vetemények közül csak a borsó és a dughagymáról ültetett hagyma fejődik, a sárgarépa éppen csak mutatóba, a saláta és petrezselyem még annyira sem kelt ki. A spenót szépen nő és erősödnek a káposztafélék is műanyag körgallérral a nyakukon. Mert kezdek rájönni, hogy működik a veteményes.
  • Víz nélkül sehogy.
  • Az sem árt, ha figyelünk és túljárunk a kártevők eszén. 

Szerencsések vagyunk a talajt tekintve. Jó szerkezetű, morzsalékos, jól tartja a nedvességet, a tyúkhúr- és csalánmutató szerint tápanyagban gazdag, változatos az élővilága, sok gilisztával, ízeltlábúval. Ahol ilyen sok, ínycsiklandó a lebontó szervezet,  ott megjelennek a ragadozók is. A kert ezért a következő képet mutatja. Megannyi ujjnyi keresztmetszetű lyukból induló, földfelszín közeli járatrendszer. Ezekben keresi szaftos, roppanós táplálékát a lótetű. Ha az útja növényen keresztül vezet, főleg hagyma vagy palánta kerül az útjába, annak annyi, elrágja a gyökérnyak felett. Ha sűrűbb, erősebb a növényzet ott nem jár, vagy kikerüli azt. Aztán öklömnyi lyukak és a lótetű járatait követő szintén földfelszín közeli, de szélesebb, magasabb járatrendszer, melyben a vakond vadászik többek között a lótetűre is. Vérbeli hajsza a föld alatt. A kertész a következőket tette. Csökkentette a vakond egyedszámát. Most tanulja, hogyan lehet megtalálni a lótetű fészkét és nyakoncsípni azt. Addig is a palántákat műanyaggallérral a nyakukon ülteti és várja, hogy a többi vetemény megerősödjön annyira, hogy a tetű a kikerülős-elkerülős kategóriába sorolja.
Balról jobbra: lóbab, saláta és karalábé, borsó (Rajnai törpe), kelkáposzta, borsó (Oscar)
Balról jobbra:  borsó (Oscar), spenót, brokkoli, spenót, második vetés Rajnai törpe, előtérben a tavalyi vetésű egy szem mángold

A vak kertészen most a kasvirágmagoncok tucatjai kuncognak, mert az elvetette a tavaly begyűjtött magokat a kordonos fák alá sövénynek, majd pár óra múlva felfedezte a régi helyen tülekedő ifjonc sokaságot. Még szerencse, hogy nem csak a gaz képes magától gondoskodni az utánpótlásról. A kertésznek nem kell vetnie soha többé muskotályzsályát, rukolát, kamillát, kakukkfüvet, levendulát. Ez utóbbi saját magát dugványozta, akárcsak a hortenzia, vagy a szeder.

Kasvirágok

A fűszerkertben virágzik a kakukkfű, a snidling, a sarjadékhagyma, a vörös leveles kel. Nagyon szépek. 
Snidling és kakukkfű

Vörös leveles kel

A virágoskertben az évelő len bontja égszínkék virágait. Az előkert a gyöngyvirágtól illatozik.

A felszedett tégla helyére vetett fű is szépen nő, dacára a vakond és a gyerekek közreműködésének. 
A hidegágyban a palánták várják, hogy végleges helyükre kerüljenek és lopkodtam már néhány retket is.



Megjegyzések

csakBea üzenete…
Szomorú vagyok, hogy a te jó földedben sem működik víz nélkül a veteményes :(
A szeder nálunk is még csak most kezd hajtani, nem emlékszem, hogy máskor mikor szokott. A szomszédok szőlőjén is alig van még hajtás.

Valahogy el van maradva minden. vagy csak a hirtelen jött meleg miatt érezzük úgy, hogy már sokkal előrébb kellene tartani?
Holdgyöngy üzenete…
Most legalább látom, hogy milyen a kasvirág... Mi füvet törtünk fel virágoskertnek, sok gyomot megismerek, van amiről sejtem, hogy az. AMIBEN NEM VAGYOK BIZTOS, NEM MEREM KITÉPNI,PEDIG LEHET GYOM VAGY FŰFÉLE AZ IS.
Edit üzenete…
Pfűű a vakond nekem is okozott némi bosszúságot, meg szerintem fog is. Amúgy egy lótetűt kiástam, hej de gusztustalan egy jószaág. Vagyis nekem az. Amúgy hogy kell megkeresni a fészküket?
BoGyo üzenete…
Nagyon jó ötlet ez a galléros megoldás!!!
Juhmeli üzenete…
@Bea: Én úgy emlékszem, hogy tavaly tényleg előrébb járt minden, sőt másoknál is előrébb jár a szőlő és a szeder:(

@Holdgyöngy: Én is sok növénynél kivárok, hogy mi lesz belőle, így születik a sok meglepetés a kertben.
Juhmeli üzenete…
@Edit: Állítólag a lyukakba kell dugni egy hosszú botot, mert a fészekbe vezető út merőlegesen lefelé megy vagy fél métert. Sőt, meg lehet próbálkozni a kiöntésével is, ha megvan a fészek.

@BoGyo: Az ötlet nem az enyém, egy fórumon olvatam valamikor, de a lényeg, hogy a gallér működik, azóta csak egy palánta nyuvvadt meg, biztos nem volt elég mélyre nyomva a feneketlen joghurtos pohár.
BAnya üzenete…
Legszívesebben én is minden kis virágot meghagynék a pázsitnak nagy jóindulattal se nevezhető füvünkben. De most anyósom kedvéért hadat üzentem a pitypangok ellen. Nagy csavarhúzóval megyek ellenük. :)
Ahogy olvastam az ánizsos illatot, rájöttem, hogy valószínűleg zamatos turbolyát nevelgettem én is a szabadföldi gloxínia helyett. :) Mindig tanul az ember valamit. :)
Tavaly vettem, illetve kaptam kétféle törpe szívvirágot. Azoknak a gyökerét rágta meg a lótetű. Legalábbis a járatokból arra tippelek, személyesen még nem találkoztunk.
Nyözö üzenete…
@Juhmeli: nálunk is minden elkésett, olyan jó 2-3 héttel. Azért lassan behozza a lemaradást a természet, így érdekesen összecsúsznak virágzási idők.

Vadvirág alig van, szerintem olyan 20% mennyiségben virít minden mint az előző években. Tavaly áprilisban sárga volt a kert a kankalinoktól, most csak itt-ott egy-egy tő virít. Sok tő nem hozott virágszárat csak levelet, a téli rügyei lehet elfagytak? Az ínfű, tüdőfű állomány is szinte nulla az idén, ibolya is kevés volt. :(
Juhmeli üzenete…
@BAnya: Örülj, hogy még nem találkoztatok személyesen:), én undorodom tőlük, bár ez a legtöbb ízeltlábúval így van. Eddig csak háromba futottam bele, sajnos. A macskákat nem tudom beidomítani, hogy szimatolják ki a fészkét, én meg hiába dugok minden lyukat, egy sem tart a mélybe.

@Nyözö: Eddig én is ebben bíztam, hogy majd utoléri magát a szőlő és a szeder, de bele kell nyugodnom, hogy idén max mutatóba lesz vmi, ha lesz. Próbálom onnan nézni a dolgokat, hogy lehetne ennél is rosszabb. Mert mit ér az élet, vakond, poloska és lótetű nélkül?:)