Ötöt öt nap alatt

Sorozatgyilkosság Egycseppkertben.

Állatbarátoknak nem ajánlott, szégyenletes rész következik a kert életéből.


Elkeseredettek voltunk. Megvettük. Félretettük, hogy mégse. Mottónk: Élni, élni hagyni. De aztán betelt a pohár. Elővettük és bevetettük a vakondcsapdát. Nem élvefogó. Sajnálom a fényes feketeprémes ásóbajnokokat, de amit a telken rendeznek, az tűrhetetlen. Aláaknázták mind a kétezer négyzetmétert. Nincs olyan szeglete a kertnek, ahol ne túrnának. Rengeteg kárt okoztak, okoznak és szerény véleményem szerint túlszaporodtak. Legalábbis a populáció nagyságáról sokat mond a csapdastatisztika. Öt napja használjuk. Öt állatot fogtunk és még mindig túrnak. A veteményest három nap alatt tették tönkre, pedig még csak most kezdenek bújni a csíranövénykék. Nem két vakondtúrás miatt őrjöngök, hanem több tízméter, elágazásban gazdag, föld felszín közelében futó járatok hálózata miatt. Az aláaknázott és elpusztult vagy haldokló fák, bokrok, évelők miatt. 







Megjegyzések

Kert utca üzenete…
Hol lehet beszerezni ilyen csapdát? Mert nálunk is túrnak irgalmatlanul, eddig csak a füvet, bár az se volt szép látvány, de most az újdonsült veteményest is célba vették! A házi praktikák (üveg a lyukba, napelemes riasztó stb.) nem értek semmit:(.
BAnya üzenete…
Csak halkan kérdezem: ugye tudod, hogy ezek a turkáló kis dögök védett állatok? 2000 Ft/fő. Ezért akármennyire utálom is őket, eddig sohase jutottam el a gyilkolászásig. Próbáltunk már mi is mindenféle praktikát, de szó szerint kiröhögtek minket a kis mocskok. Pl. állítólag a fokhagyma szagát se bírják. Tavaly centire pontosan végigment a fokhagymasoron. Újraültettem, megint végigtúrta... Ez volt az a pont, ahol feladtam. Idén még nincsenek túrások. Kopp-kopp-kopp, gyorsan lekopogom a (fa)fejemen. Nem csodálkozom rajta egy cseppet sem, ha elkapott a harci gőz, én sírnék a helyedben.
Juhmeli üzenete…
Mi is próbálkoztunk mindennel. Három napelemes ultrahangos vakondriasztó szól a kert veteményes részén (kb. 100 nm). Drága is, hangos is, idegesítő is, hatástalan is. A műanyagpalack, sörösüveg szintén. Próbáltuk a füstpatront is. Még macskakakit is szedtem, hogy riasztónak a járatokba dugjam. Semmi. Eddig sem a természetvédelmi törvény tartott vissza a csapdázástól, hanem az, hogy nem akarom elvenni senki életét.
Tavaly szinte alig kelt ki valami a kertben többek között az áldásos tevékenysége miatt. Naponta 5-6 paprikapalántát kellett visszaültetni, kiszáradt a hatéves magnóliafám... Idén viszont mindent felülmúlt a kártevése.

A törvény legutóbbi módosításakor (2007)a kertek és parkok területén feloldották a védettségét, csak a szántókon, legelőkön, réteken számít védettnek. Ezt eddig is tudtam, de tűrtem, hátha elfogy a táplálék és továbbáll. Ahogy írják, vakondbarát módon.
Most Tesco-s vakondcsapdával próbáljuk visszaszorítani a számukat elviselhető keretek közé. Ez egy nagy acélcsipesz távtartókkal.
BoGyo üzenete…
Én is megértelek. Nálunk is aknamezővé változtatják a kertet. Nagy állatbarát vagyok, de ha nem teszünk semmit, nem lesz mit enni:( A kíméletes riasztók pedig semmit sem érnek.
csakBea üzenete…
Szegény vakondok. De igazad van, én is ezt tenném, ha tönkre tennék a kertemet. Bár mi az egeret sem tudtuk megfogni; nem mintha nem akartuk volna. Még szerencse, hogy elköltözött, de a méreg azóta is ott várja a konyhaszekrényben. Roppant higiénikus :/