Ujjas juharok

A kiserdőt a szűnni nem akaró csodálatunk tárgyai köré terveztük meg tavaly, miután a józan ész összes ellenérvére fittyet hányva,  hirtelen felindulásból  mégiscsak a magunkévá tettük őket. Télállóságukról a következő megállapításokra jutottunk. Fajtától függően, a maguk módján, de kibírták a telet. A különbség a két "idősebb" fa  között több okra vezethető vissza. Első és legalapvetőbb, hogy nem ugyanaz a fajtájuk. A másik dolog, hogy tavaly a Dissectum viridis névre hallgató, magyarul Feri fája szárazságstressz miatt ledobta az összes levelét és ősszel kezdett újra kihajtani,  ami szintén nem segíthette elő a téli nyugalomba vonulását. A lényeg hogy ez a fácska idén csak tőből hajt, el kell búcsúzni a csodás, de halott felső ágrendszerétől.
Az Orido nishiki nevű, magyarul Meli fája viszont teljes pompájában hajtott ki áprilisban, gyönyörű rózsaszín hajtásokon rózsaszín levelekkel, aztán a fagy még fátyolfólia takarás alatt is hazavágta. Újra hajtani kezdett, az újabb kora tavaszi fagy dupla fátyolfólia takarással is lehervasztotta. Ekkor már a legvékonyabb ágaknak is annyi lett. De újra hajt.

Következtetések:
  •  az ujjas juhar télálló,
  • az ujjas juhar nem tavaszálló,
  • az ujjas juhar mindig kihajt (amig egy csepp vér van az ereiben).

Megjegyzések

csakBea üzenete…
Sajnálom! Remélem most turbó üzemmódba kapcsolnak!
Mindkettő bosszantó, az is, ha a tél ártott meg nekik, de amikor a tavasz, az még jobban! Én a gyökereztetett fagyal hajtásaimmal jártam így, szépen beindultak tél után,a tavaszi fagy sem ártott nekik, most pedig már a harmadikról látom, hogy szárad. Pedig eső is volt mostanában, úgyhogy érthetetlen.
Juhmeli üzenete…
Nálam egy futórózsa és néhány galagonya járt pontosan ugyan úgy, ahogy a te fagyaljaid. Mi is értetlenül néztük, nem tudjuk mi volt a gond velük. A Feri juharján sajnos úgy néz ki, hogy az oltott rész teljesen elpusztult, csak az alany hajtott ki, de kíváncsian várjuk, mi lesz belőle.