Munkánk zöldsége

A borsószedéssel kezdődik az érzés, hogy megérte. Persze az ember még ha tudja is, hogy megéri, nem mindig érzi. De megéri. A csapdázás, a csalánlé készítés, a gazolás, kapálás, ültetés, a leégett orr, a tervezgetés, a ráfordított idő és energia. Ma pont erre gondoltam, mikor a borsóval teleszedett narancsos vödörrel a kezemben, a káposztától vizes ülepemmel ballagtam haza a veteményesből. Mert, aki a nitrogéngyűjtő borsót a tápanyagéhes káposztafélékkel párosítja, annak brokkolira és kelkáposztára kel guggolnia borsószedés közben, eső után. Na nem mintha a brokkoli észrevette volna, milyen jó dolga van, esik az eső, borsó a szomszéd és akkor egy kis nyeszlett fejet produkál. Büntiből jól meg is öntöztem minden palántát erjesztett csalánlével.  A spenót viszont vagy örült a borsószomszédnak, vagy az esőnek, vagy egyszerre a kettőnek, de sokkal szebb lett, mint tavaly. Ma fasírt készült belőle. Gondolkodtam is, hogy miért vetek spenótot, mikor nem is szeretjük annyira. De majd edzünk rá. A fasírt finom volt.


Köretnek pedig a komposztból nőtt krumpliból lett saláta. Ez kevéske volt, úgyhogy megkapargattam a legnagyobb Balatoni rózsák alatt a töltést, turkáltam egy kicsit óvatosan a földben, kiegészítettem a zsákmányt, majd visszatakartam őket. 



A kert persze gazos, még sok helyen várja a palántákat, a virágokat, de már kellően kaotikus.


 És még egy kis kiegészítés a poloskák nemi életére vonatkozóan. Ma volt a legnagyobb fogásom. A poloskák az elvirágzott vörös leveles kelekről átköltöztek a felmagzott és bódítóan illatozó rukola bokorra. Még jó, hogy szeretik csúcsra járatni a szexet. Az ivarnyílásaiknál összekapaszkodott egyedek mindig felmasíroznak a virágokhoz, onnan könnyű őket begyűjteni. olyan sokan voltak, hogy esővizes ülepemről is megfeledkeztem, miközben a befőttes üveget töltögettem velük. Jó fogás volt. Mellettem a  borsóval teleszedett vödör, hónom alatt a felmagzott hagymán döngicsélő méhek, térdemnél levendula, orrom előtt poloskás rukola. Megannyi illat. Holnap is jövök.


Megjegyzések

csakBea üzenete…
Nagyon étvágygerjesztőek. Nem is tudtam, hogy a krumplinak lila a virága. Vagy ez fajtától függ?
Carla üzenete…
You have a wonderful garden of vegetables and flowers.
Juhmeli üzenete…
@Bea: A virág színe függ a fajtától. A tavalyi krumplikon például nem is volt egyetlen virág sem.

@Carla: Thank you for the kind words. I was at your garden too and admired your vegetables. They are so beautiful, much larger than mine.
Edit üzenete…
Nálad voltak krumpli bogarak? Hogy védekezel ellenük?
Juhmeli üzenete…
Tavaly egyetlen egy sem volt. Idén egyet találtam, és alatta a levélen peték is voltak. Bordói lével fogok permetezni 7-10 naponta, hogy megelőzzem a burgonyavészt, tavaly rendesen elkapta a krumplit, elrohadt az egész termés. A bordói lé réztartalmától állítólag "megfájdul" a krumplibogárlárvák hasa, úgyhogy ez is megfelel. Meg persze befőttesüveggel gyűjtöm őket, ha többen lennének, mint a poloskákat.