A veteményesről (is)

Nagyot tud dobni a kertész munkakedvén, ha az esőcsatornát hallja muzsikálni. Már kezdtem aggódni, hogy a kertet ellepő pázsitfűfélék is kiszáradnak. Most viszont nekiveselkedtem az utolsó másodvetéseknek. Hátha lesz karalábém, ami gesztenyeméretűnél nagyobbra fog megnőni vagy mángoldom, amit neten rendeltem. Vagy céklám, aminek a magját a vasárnapi eső előtt szedtem meg, most csinálok csírázási tesztet, ha sikerül, lesz bébicéklám mielőtt beköszöntenek a fagyok. De találtam néhány összeaszott Démont, azokat is elvetettem a borsó helyére, lesz(?) októberi újkrumplikám. Persze a zöld, laposhüvelyű zöldbab sem maradhatott ki, bazsalikommal megspékelve. Ha már lúd, legyen kövér alapon, vetettem még patisszont, uborkát, cukkinit. 
Lassan, de biztosan termőre fordulnak a paprikák és a paradicsomok. A Roma VF roskadozik a csepp alakú, gyönyörű termések alatt. Pirulnak a fekete hercegek, a sárga királyok. Nagyon bizakodó vagyok, mert úgy tűnik a tél is, mi is jól elkaptuk a vándorpoloskák grabancát. Most leginkább a lótetű által lefelezett csemegekukoricán tobzódnak, jó lenne, ha hagynának nekünk is valamit. 
A télre is készültem, a szintén saját szedésű vörös leveles kellel, ki is kelt szépen, álmodozom, hogy marad belőle a hó alá is. A bolti leveles kelek nem keltek ki, a lótetvek megdolgozták a csírákat, jobban tettem volna, ha nem helybe vetem, de amíg élünk.................................... kísérletezünk. 


'Golden königin'
'Black prince'
'Roma VF'
 Még mindig tart a levendula szezon.
Önkényes betelepülők: kúp- és kasvirágok.

Megjegyzések

Lizi üzenete…
Én is próbálkozom másodvetéssel,már virágzik az uborkám.De tanácstalan vagyok,mit is vethetnék még most,ami nem késő?A borsó után vetettem két ágyás uborkát és egy zöldbabot,de van még helyem....
Fernel üzenete…
Na, úgy látom, fordult a kocka :D most én vágyom egy kis éjszakai csendes esőre!
Nagyon jól néznek ki a paradicsomjaid, a goldene königin, ha olyan finom, mint az én goldkrone koktélom, akkor beneveznék pár magocskára.
Sajnos nálam nagy deficit van esőből, meg az atka támadás elérte a kertet, most küzdünk.
Másodvetést már elintéztem, tele a kert padlizsánnal, csak reménykedni tudok, hogy lesz termés is rajta. A zöldbab itt is gyengén muzsikál, de azért sem vetek másodvetésben. A hamarosan elkészülő, magról vetett hagyma helyén gondolkodom még, mi legyen.
Bazsalikom nekem szabadföldbe vetve soha nem sikerült, de keltetőben gyönyörűen kikelt, némi óvoda után a kertben is gyönyörű, kb két hete ültettem ki az utolsó, fahéj illatú bazsi sorozatot.
Mégis az erkélyládában héderelő pár palántáról használok :D
Piszke a Birtokról üzenete…
@Lizi: nekem fokhagymafonó Gy. néni épp ma mondta, hogy mehet a téli saláta, a fekete retek, meg szép lassan a kelbimbó is.
Holdgyöngy üzenete…
Most akkor kaptam ötletet én is a borsó helyére. Nálunk ma is esett, fél perc alatt zúdult le az első menet, azóta szép csendesen esik.
Unknown üzenete…
A szárazság ellenére szép a kerted.
Nálunk nem esett. Öntöztem.
És a másodvetésre is van még lehetőség. Csak öntözni kell. Vannak külömböző retek fajták is. Jánosnapi,
feketeretek. Bár ezeket augusztusban jobb. Ha van felesleges hely, érdemes zöldellőket is vetni. Pl: mustár. Salátát.Védi, táplálja a talajt.
Sok sikert és bő termést kívánok.
Látogassatok meg:
http://gyunyikabiokertje.blogspot.hu/
BoGyo üzenete…
Nagyon jól néznek ki a paradicsomok! Az én kis balkonparimat már megint elvitte a ,fitoftóra', lett rajta 2 szem:( Szépek a betelepülôk is!
Végre beletrafáltak az idôjóskák, nagyon kellett már ez az esô!
Otthon Művek üzenete…
Szépek a parijaid!:) Az egyetlen zöldségféle ami nekem is az idén sikerélmény, a paradicsom. Bár az valahogy mindig rendben van, mintha mindent kibírna. Egyébként szinte minden mást ki kellett dobálni, kiégett, szétrágatott, elrohadt, melyik hogy... Én vetettem a felszabadult helyekre fejes salátát, jégsalátát, vörös fodrosat, meg endíviát. Még összejöhet pár grillezés jó kis salátákkal:)
Juhmeli üzenete…
@Lizi: Én ezeket vetettem eddig, amiket írtam is, de lesz helyem majd az ősziekhez is, saláták, mák. Tavaly ilyenkor kicsírázott krumplihéjat vetettem, októberben szép nagyok voltak alatta a krumplik.
http://egycseppkert.blogspot.hu/2011/10/haladok-haladok.html

Itt egy link, innen is válogathatsz:

http://www.scribd.com/full/27254310?access_key=key-67tvxifs0n57x6yr8au

@Fernel: Finom szokott lenni, akkor is ha nem sikerült beérnie rendesen. Mehet a magcsere, az első szépekből majd teszek el magot. Én mindig megpróbálom a szabad földbe vetést, hátha akkor nem kell annyit öntözni, és gyorsabb a fejlődés is, aztán van ami sikerül, van ami nem.

@Piszke: Látod, ki is ment a fejemből a retek, mi csak hónapossal próbálkoztunk eddig, de most megfontolom a dolgot.

@Holdgyöngy: Jó dolog a másodvetés, a fagyokig szüretelni:)

@Gyunyika: Köszönöm a látogatást és a dicséretet, meg foglak "látogatni".

@BoGyo: Örülök, hogy végül hozzátok is megérkezett az eső, figyeltem a radaron tegnap:)
Kár a paradicsomokért, tavaly nekünk se sikerült. Az idei évet még nem akarom elkiabálni, remélem beérnek.

@Adél. De jó hallani a hangod! Ezek szerint a kert is robog csak nagy csendben:)
Én a salátákkal el vagyok átkozva, általában ki sem kel, vagy a locsolás hiánya miatt kemény és keserű lesz. Most megpróbálok bentre vetni és utána palántázni fejeset. Hátha.
Nyözö üzenete…
Szépek a paradicsomaid Meli... :) Nekünk is van pár kísérleti tő az idén, és 3 egész szem már beérett, és kb. ennyi van még érés alatt. De iszonyatosan nem nőnek a bokrok, biztosan a talaj, meg a fénymennyiség nem jó nekik... :(

Ma éjjel végre felénk is volt egy kiadós eső
Fernel üzenete…
Meli, nekem már sikerült a Tumblingról magot szedni, és csíraképes! Hurrá!
Majd ősszel lebonyolítjuk a cserét, köszi!
Juhmeli üzenete…
@Nyözö: Pont gondoltam rátok tegnap, rég hallottam felőletek. A paradicsom nálam is nagy késésben van, már mindenki vígan falatozik, de lassan beindulunk. Eleinte nem akart termést kötni, most meg hiába a meleg, a locsolás, a full nap, nem színesedtek. Még mindig izgulok, de már szinte érzem a nyelvemen a napfényes ízeket.:)

@Fernel: Nem felejtünk!:)