Nyolcadik nap

Végre! Lehet paradicsomot szedni. Még csak a sárga indult be, a fekete döglődik, a piros zöld.
A nanoba.
Aztán, mert jó idő volt meglátogattam az uborkát, de úgy látszik eljárt felette az idő, alig volt rajta pár darab.  Sajnos a másod- és harmadvetés gyors kikelés után még gyorsabban esett áldozatául a földlakó zabálóknak, így alig van egy pár szál, de talán azzal is megyek valamire. Mivel mellette van a ceruzabab, ami nem akar teremni, megszokásból alánéztem a szoknyájának és alig hittem a szememnek, nemcsak a rengeteg lakmározó poloskanövendéket és virágot láttam rajta, hanem szép, kövér, roppanósan zsenge ceruzákat. Egy kosárral lett, megtisztítva, blansírozva majdnem két kiló. 

Úgy örülök neki, klassz meglepetés. Még mindig vigyorgok. A másodvetésű zöldbab, ami nem ceruza,  hanem lapos, de ugyanúgy zöld hüvelyű (Artemis) szépen kikelt a nyári tökfélékkel és a bazsalikommal együtt. A káposztafélék és a mángold helyrevetése viszont nem jött össze, újra próbálom palántázóedényekben, kiegészítve salátának valókkal. A krumpli kihajtott, bízom benne, hogy a fagyokig felszedhetjük és lehet szedni darabonként paprikát. 
Ma végre jó idő volt, lehet megint a kertbe menni. 

Megjegyzések

Otthon Művek üzenete…
Érdekes, nálam a paradicsom az egyetlen, aminek semmi baja. Már többször gondoltam, hogy minek is bajlódok mással? Annak sem jelentős persze a mennyisége, minthogy a kertem mérete sem jelentős, csak mégis más kimenni és leszedni pár szemet, mint a boltit kivenni a hűtőből... Meg vetettem még egy menet salátát, 4 félét, az is mindig bejön. Minden mással mindig megszívom. Az idén különösen sok sz..ság volt, bogarak, férgek, rothadás, miegymás... és ilyen miniatűr kardvirágokat még az életben nem láttam!
A zöldbabot viszont istenien néz ki! :)
BAnya üzenete…
Én is a fekete paradicsommal próbálkozok már harmadik éve, amióta van ez a kertünk, mert ez az egyetlen, amit meg bírok enni. De ez az egyetlen pozitívum vele kapcsolatban. Ha esik némi eső, máris megrepednek a teljesen zöld paradicsomok is, többet szedek le rohadtan, mint ami ehetőt. :( Már gondolkodtam rajta, hogy esőkabátot húzok rájuk...
Lizi üzenete…
Gyönyörű ez a meglepetés bab!Az enyém csak most virágzik.A paradicsommag cserét pedig feltétlenül megejtjük!
Lidike üzenete…
Én is mindig úgy örülök amikor olyat találok a kertben amire nem is számítottam, természetesen csak jó értelemben :) De tényleg gyönyörű ez a bab, és milyen rikítóak a sárga paradicsomok. Na jövőre ilyet én is akarok ültetni.
Juhmeli üzenete…
@Adél: Jó hallani a kertedről, én a salátával vagyok elátkozva, azt sajátot még nem nagyon ettünk, még jó, hogy szomszédnéni néha megszán minket:) Már jöhetne egy portré: Adél és Sanyi, vagy Sanyi és a paradicsom, esetleg Adél üldögél a rózsalugas alatt Sanyival. Mit gondolsz?

@BAnya: Nem szereted a paradicsomot?
Skippynél láttam, meg mikor pár éve Németországban jártunk, hogy húznak a paradicsomra esőkabátot, harmatkabátot, buszmegállót...:) Nálunk nincs szükség esőkabátra, de a harmatkabát elgondolkodtató.

@Lizi: Csak szólj, melyik érdekel! Nálad is csak most virágzik a májusi bab? Én meg azt hittem, hogy nem is lesz semmi, mert már több, mint egy hónapja ontja a virágokat, ceruza meg sehol, a szomszéd néni már rég feltépte és uborkát vetett a helyére, de neki sok termett. Ezek szerint a mieink a kertészlelombozó 40 fok melegre indulnak be:)

@Lidike: Kiscsibét, kis kacsát?:) Én a lapos hüvelyű babokért vagyok oda, jót lehet beléjük harapni, de a szomszédnéni annyira dicsérte a ceruzát, hogy tavaly vettem magot, idén is abból vetettem, és most bejött. Remélem lesz még szerencsém:)
BAnya üzenete…
Az a baj, hogy imádom, de eü. okok (epegondok) miatt hosszú évekig nem bírtam megenni. Aztán a keresztanyukám révén találkoztam ezzel a fekete parival és ezt jóízűen megeszem, haldoklás nélkül. Azért biztos, ami tuti, ennek is lehúzom a héját.
Na de most komolyan, esőkabát, meg harmatkabát? Mi van?!? Azt hogyan? Ez vmi vicc vagy komoly? :)
Juhmeli üzenete…
@BAnya: Komoly, bár csak én hívom így őket:)

Néhány link:
http://www.flickr.com/photos/skippysbackyard/7695062868/in/photostream/

http://www.sunset.com/garden/fruits-veggies/cover-tomato-plants-beat-blight-00400000017182/

http://www.instructables.com/id/Build-a-Shelter-for-Growing-Tomatoes/

http://liveincanby.com/activities/its-finally-tomato-time-in-canby/

Én Németországban láttam a közösségi kertekben paradicsom-nevelő házacskákat, védi a sok esőtől, a betegségektől, a madaraktól és persze melegebben tartja őket. Ilyenek voltak minden kertben:

http://gardeningingermany.blogspot.hu/2010/12/four-seasons-in-potager-transformation.html
BAnya üzenete…
Köszönöm Meli, megnéztem a linkeket. Akkor jövőre megpróbálkozunk esőkabátot húzni a paradicsomokra. Én meg azt hittem, feltaláltam a spanyolviaszt... :D
Tegnap esett pár szem eső, és ma már megint csupa repedtek a zöld paradicsomok. Esélyük sincs beérni. :(