A veteményesről

Igazándiból csak apróságokról tudok beszámolni. 

A poloskák próbálnak felülkerekedni és egyre többen vannak, de csak a paradicsomot, a paprikát védjük ellenük. Kb. kéthetente permetezni kell kontakt rovarölővel, vagyis csak a szemük közé lövünk. Így talán a többi állat megmenekül. A várakozási idő szerencsére olyan rövid, hogy könnyedén kivárható, nálunk sajnos csak így lehet. Paradicsomszószt apránként főzögetek, natúrt is, fűszereset is. Paprika csak szemenként szedhető.


A másodvetésű uborka virágba borul és egy-két termés is van már rajta, a zöldbab is kezd virágozni.


 Az őszre vetett spenót, fekete retek és rukola is kibújt már, a petrezselyem és a saláták viszont hallgatnak. A palántaneveldében erősödik az a néhány szál mángold, cékla, leveles kel, ami elő mert bújni a nagy melegben. A dísztökök egy része pedig átszökött a szomszédba.




Hagymából lett pár kiló, ami végül is nem rossz tekintve, hogy vöröshagymából negyed kilót, csopros hagymából fél kilót, fokhagymából pedig 5 fejet dugtunk. 

A sonkahagymát megettük picinek, a maradék felkutatására már szervezem az expedíciót, az lesz jövőre a dughagyma. Még arról is be kell számolnom, hogy a palántázott hagymák sokkal gyorsabban nőttek és nagyobbra is, mint a helybe vetett társaik, valamennyien meg is eredtek, nem úgy, mint a szabadföldbe került magok, szóval jövőre palántázni fogom őket, akkor talán lesz nagyobb mennyiség is. 
Mindeközben az őszi káposztafélék döglődnek, a zinniák szintén, a sütőtökök és a póréhagymák nem nőnek, a babok kisültek, a cukkini elfáradt. A levendula viszont még mindig virágzik és lehet gyógy- és fűszernövényeket, valamint magokat gyűjteni.
A sárgarépát nem tudjuk kiásni a földből,  olyan kemény, így lassan de biztosan belekóstolnak a szomjas talajlakók. A répa-hagyma párosítás egyébként idén is bevált, jövőre is ragaszkodni fogok hozzá, se répalégy, se hagymalégy kártételnek nyoma nincs. Van helyette más.
Locsolni az őszi vetéseket szoktam, minden nap. A kis palántákat kb. kétnaponta, a nagy paprika és paradicsomok viszont hetente-kéthetente kapnak vizet. Minden más boldogul, ahogy tud. Vagy nem tud. Egy jó kis esőnek viszont már a napját sem tudom, olyan régen volt.

Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
Melinda, már akartam kérdezni, locsoljátok a levendulákat? Ez nekem akkora kudarc, a többi nem érdekel, de azok olyan fontosak nekem, s semmire sem mennek.
csakBea üzenete…
Nagyon szép lett a hagymatermés, gratulálok! Hihetetlen, hogy nálad a levendula még virágzik, nálam már hónapokkal ezelőtt elvirágzott.

Juhmeli üzenete…
@Holdgyöngy: Nem locsoltam egyetlen egyszer sem őket idén. Pedig itt eső július 24-én volt és tűzi őket a nap egész nap. Nem tudom mi lehet a gond a tieiddel. Azt tudom, hogy tihanyiak, de gondolom azok sem érzékenyebbek, mint a többi. Mondjuk bolti levendula nálam is pusztult el anno. Ezeket már én vetettem magról és jól bírják a kiképzést.
Látod nekem a rozmaring nem sikerül, évről évre elpusztul és nem a tél végez vele.

@Bea: Vissza sem vágtam még őket, most meg már lehet késő lesz nekik. Talán azért is húzódik el a virágzás, mert nem egykorúak és nem egyformán bánt el velük a fagy sem.
csakBea üzenete…
Miért máskor visszavágod virágzás után, közben? Én úgy hallottam tavasszal kell.
Juhmeli üzenete…
Igen, virágzás után szép kompakt félgömbre visszavágom, akkor nem kopaszodik fel és hajlik szét a bokor. De idén olyan hosszú a virágzás, hogy még nem tettem meg, holnap viszont nekiesek a sövénynek, remélem még nincs túl késő. Tavasszal is kellett nyírnom, mert egy-két bokor visszafagyott.
Fernel üzenete…
Na igen, a levenduládon én is csak kamillázok, hogy e helyes kis képzavarral éljek :D
A városban épp tegnap néztem, egy helyen gyönyörű levendula ültetvény van, és még javában virágzik ez is.
Az enyém a kertben csak sínylődött egész nyáron, úgy lehet kifogytam belőlük.
Gratulálok a sok és szép hagymához, az idén itt csak mogyoróhagyma- lásd, akkora, mint egy pici mogyoró - termett, a nanogalériába illő.
Holdgyöngy üzenete…
Az áruházláncit cserépbe tettem, alá fekete földet, valami zsákost. Az dús, virul, telt - cserépben, s gyakorlatilag eleget locsolom. A tihanyinál betartottam amit írtak mellé, lehet kellett volna alá trágya valamilyen? Igaz rájött kiültetés után az első fagy, aztán mire észretértek egy második. Úgy kaptam, hogy szabadföldi palánták, tehát bírniuk kellett volna. Lehet nem ültettem nagyon mélyen a földbe? KI tudja, de gyatrák szegények, nagyon. bezzeg az áruházlánciak!! Nekem csak első körben virágoztak, valamennyire...
Tegnap locsolotam őket, a föld olyan csontszáraz mellettük, hogy időbe telt míg beszívta a vizet, pedig néha-néha még vizet is adtam nekik.
Juhmeli üzenete…
Most jobban megvizsgáltam az én növényeimet, és úgy tűnik, hogy nem annyira a körülményeken múlik a dolog. Minden levendulámat én neveltem, ugyanabból a magtasakból, ugyanolyan körülmények között és van, amelyik ötször akkora és gyönyörű, míg a másik szörnyen néz ki. Pedig ugyanakkor, ugyanoda kerültek és ugyanúgy nem öntöztem őket, csak kiültetés után. Szóval egyede is válogatja.
Holdgyöngy üzenete…
Akkor előveszem a "most tanulom türelmemet", s kivárom a jövő évet, hátha csodát hoz. Csak annyira bíztam, annyira vártam, annyira vágytam... a szőlőhöz jó étvágyat!!
Juhmeli üzenete…
Hadd erősödjenek, bízz bennük! Sokszor én is türelmetlen vagyok, de a sokadik esélyt is megadom....
Étvágy megvan, Kati abba se bírja hagyni:)