Eső előtt

Azt mondták, hogy akár egy havi eső is leeshet egyszerre. Remélem nem az augusztusi nulla mm. Ezért felkészültünk. Szalmát eldugtuk, tűzifát letakartuk. Aztán felkutattam a kis sonkahagymákat, egy-két sorra elég lesz tavasszal. A nagyobbak meg remélem felmagzanak és nem kell drága vetőmagot venni jövő év után. Szüreteltem zsályát, kakukkfüvet, majorannát, oregánót, bazsalikom- és kapormagot. Végül leszedtem a chillisbabnak vetett, de kiégett bokrokról az elszáradt hüvelyeket. Vetőmagnak talán elég lesz. Illatos munka volt. 

 A bazsalikom magokat nem volt idegzetem kibogarászni, csak lehúzkodtam a szárról a makkocskákat, amiben  a fekete magok csücsültek. Jövőre nem kell vennem. A görög bazsalikom termései viszont még nem barnulnak, de hosszú még az ősz. Beérhet az utánpótlás.
A Carmen babomtól ennyi tellett. Nem lett chilis bab, sem babsaláta. De legalább lett egy pár szem jövőre, hátha az időjárás megkegyelmez.

Megjegyzések

BoGyo üzenete…
Most irtó nagy hülyeséget fogok kérdezni. De hogy szoktad a hagymát magról nevelni? Nekem eddig sosem sikerült:(
Az esőt én is nagyon várom, egyszerűen ki van égve minden:(
Holdgyöngy üzenete…
Én a virágoskertet szedtem ki, már az elszáradtakat, hátha a maradékból még lesz növény, s virág. Hosszú még az ősz. S esik, már esik!
Juhmeli üzenete…
@Bogyó: Próbáltam tavasszal, szabad földbe vetni a magokat, de csak töredéke csírázott ki és kicsik maradtak, ezt kerestem most meg a gazban dughagymának. Vetettem bentre is, palántázó edényekbe sonkahagymát, póréhagymát, ezek szépen kikeltek, amikor megerősödtek, vastagabbak, mint egy gyufaszál, kipalántáztam őket. Gyakorlatilag mind megeredt és nagyobbra nőttek, meg is ettük a sonkahagymákat. A póré a szárazságban nem nőtt meg, de bírja a telet, tavaszig még izmosodhat. Tulipánt és költőnárciszt is próbálok magról nevelni, majd beszámolok arról is.

@Holdgyöngy: Itt is esik már. A virágoskert múmiáit még nem piszkáltam, olyan keveset vagyok a kertben dolgozni. Sokszor csak egy gyors terepszemlére, vagy "bevásárlásra" van csak idő. A mókusok ennyit engednek.
Hedvig üzenete…
Meli, tegnap én is nagytakarítottam, kiszedtem a 200 m2-ről vagy egy köbméter szulákot. A kifejtőnek való babom úgy száradt el, hogy egy árva szemet sem ettünk. A répa megmaradt példányai olyan ritkák, mint a cirkuszkerítés, egyeléssel nem volt probléma, de az összesbe belerágtak a szomjas talajlakók.
Bízom nagyon az esőben, hátha még életre kelti a másodvetett babomat meg a kajladozó cukkinit.
BoGyo üzenete…
Köszi a segítséget!
Nálunk csak borulás van, eső egy szem sem:(
Juhmeli üzenete…
@Hédi: Nálam a takarítás még vissza van. Még a répát sem tudtam kiásni, na de majd most! Bab nálam is ez az egy maréknyi lett, meg egy kis zöldbab volt. Már virágzik a másodvetésű, nem tudom fog-e teremni, már hűvös van/lesz.

@BoGyo: Pedig szurkoltam nektek, néztem a radart, de úgy tűnik, hogy ez az eső most csak az országnak ezt a felét jutalmazta.