A nyár utolsó morzsáit

... gyűjtöttem ma be. Lefagyott ujjakkal matattam a tízcentis tyúkhúrral benőtt zöldbab bokrokon. Egy főzelékre valót még találtam, de igazán még most kezdett volna újra teremni. Az látszott, hogy a hideg már megártott a leveleknek, de a termések a földhöz lapulva, védve voltak. A fátyolfólia alatti másodvetés csak pár szemet adott, most van teljes virágban, de belőle már nem lesz semmi. A cukkinikről, paprikákról is leszakítottam a nagyobb darabokat és bevizsgáltam a kerekedő hónapos retkeket is. Találtam egy szem epret, Kati nagyon örült neki. 


A zinniákból viszont már elfelejtettem leszedni egy nagy csokorra valót, holnap már nem lesznek ilyen gyönyörűek. 

Az őszi fokhagyma pedig úgy beindult, mintha muszáj lenne, szépen látszanak a sorai.


Végül a hidegre való tekintettel bevetettünk két bála szalmát. A spárgaágyást, a krumplit, a fagyérzékeny szárzellert és céklát takargattuk be, de a nem érzékeny póréhagymának, káposztaféléknek és pasztináknak is jutott belőle.



Aztán elzarándokoltunk a helyi kertészetbe gyümölcsfákért. Szereztünk csüngő eperfát, cseresznyéből Katalint, almából Évát, szilvából Beszterceit,  kajsziból Pannóniát, ősziből Elbertát, körtéből Conference-t, és két tő őszi málnát. Bevizsgáltam, de tavaszra hagytam a mandulákat, ebből kettő különbözőt kellene telepíteni. Még meggondolom. Birset szeretnék, de az itt nem volt, de már kinéztem máshol. Kezdődhetnek az ásatások.

Megjegyzések

csakBea üzenete…
Jó sok gyümölcsfátok lesz! Majd egyszer, jobb időkben én is ki szeretném próbálni az őszi málnát, a tavaszi nem jött be nálunk. Majd mesélj róla!
BoGyo üzenete…
Nagyon jól néz ki az a kosár, telis-tele finomsággal! Jó munkát a csemete telepítéshez! De jó lesz majd, ha termőre fognak fordulni!
Juhmeli üzenete…
@Bea: Hát, lassan már meg sem merem számolni, és még vannak betervezve:) Mindenképpen beszámolok a málnáról. Idén nálunk is csak az termett, amit nem ültettünk át.

@BoGyo: Már készülnek a gödrök, négy megvan:) Könnyű most, puha a föld a sok esőtől. Bár holnapra már megint sok esőt jeleznek.
Dominika üzenete…
Most néztem meg a Legjobb hely oldaladat, és annyira jókat mosolyogtam, olyan jól esett így estére.
Unknown üzenete…
Jó munkát az ültetéshez.
És jó egészséget a munkához!
Juhmeli üzenete…
@Dominika: Örülök, hogy jól esett.

@Gyula: Köszönjük, és viszont kívánjuk. Már mindenki a helyén van:)
Ági üzenete…
Meli, bocs, hogy off! Nézegettem azt a bizonyos Verbena bonariensist. Szívesen szedek neked magot belőle, de még van egy-két virág az elnyílott virágzatokon. Szerinted mikor alkalmas a leszedésre egy ilyen magtok? Megpróbáljam most leszedni, vagy várjak még vele?
Juhmeli üzenete…
Gondolkodom már rajta egy ideje, próbáltam külföldieknél is körülnézni. Ott nem nagyon értekeztek a fórumokon arról, hogy mikor érik be a mag. Annyit írtak csak, amit eddig is tudtunk, ha megszáradt a magtok. Kac-kac, mert addigra a magok is szárnyra kelnek, hogy tavasszal utódok tömkelegével örvendeztessenek meg minket. Szóval semmi okosat, biztosat nem tudtam mondani, ezért nem jelentkeztem. Próbáld bevágni zacskóba a fejeket, otthon megszárítani, a többi a meglepetés. Elvileg már kora ősszel szedhetők a magok, de ez függ attól, hogy mikor kezdett virágozni. Ja és ne felejts el tavasszal jól körülnézni az árokparton.:)