Ritkítottam

... és megkóstoltam a feketeretket.

Szépen kikerekedtek már egyesek, így ahol sűrűbben nőttek kihúztam párat megkóstolni. Elég csípős, de finom, ropogós, nem fás, nem pudvás gyökerek kerültek a reggeli mellé. Most olvastam róla, hogy 'gyógynövény', ki is fogom próbálni, bár nem köhögök, nem szoktam, de a torkomat már érzem. Ilyenkor mindig mézzel kúrálom magam, eddig jól bevált, most feltuningolom a méz-kúrát egy kicsit, az olvasottak alapján. Ki kell vájni a retek közepét, mézet önteni bele, állni hagyni egy éjszakát, és lehet kanalazni a retekleves mézet. Továbbiakról például itt is lehet szemezgetni.



És, ha már veteményes, akkor egy pár sor arról, hogy állok most. A répa, a petrezselyem, a laskatök még a földben, földön. Még lehet találni paprikát, paradicsomot szemenként, és hízik egy-két apró cukkini is az öreg bokrokon, de nagyon lassan nőnek. Eper ügyben még nem történt előrelépés. A kelbimbó gyalázatosan néz ki, meglepték a poloskák és tönkreteszik, sőt, a növények elbokrosodtak. Nem értem, mi történt. Az augusztusi szárazságban kinyílottak volna az apró rügyei? 
A hidegágyban van egy-két bokor spenót, a többi maggal nem tudom mi történt, a századjára (harmadjára) vetett petrezselyem most kezd kibújni, ebből már télre nem lesz semmi. A hónaposretek növöget és végre van néhány salátapalánta is, bár nem fejes, azokból egyetlen egy sem csírázott ki, hanem tépő, abból is a saját szedésű keverék. Így lesz bordó és zöld is télire, ha megnőne a nagy hidegekig. A rukolát nem tudom, miért ide vetettem, mert brutálisan nagyra nő(tt), de majd lesz belőle valami finom. A céklák a hátsó sarokban már nem fognak kigömbölyödni, de legalább megpróbáltam. A palántázó edényekben a muharon kívül, ami jól látható, tulipán-, költőnárcisz-, és kökörcsinmagokat vetettem. Ezek még nem mozgolódnak.
Hidegágy
Hónapos retek közelről némi bujkáló tépősaláta magonccal
Kikelt a mák, jó sűrű lett, sorait gazdagítja a bársonyvirágok és fátyolvirágok újabb nemzedéke is.
Vetettem mángoldot is, saját magot tesztelni és bolti szivárványszínű mixet is, szépen kicsíráztak, már régebben ki is palántáztam őket, de a fenti képen a komposzt felé tartó út látható. Mángold- és céklamező borítja. Erre vonszoltam a felmagzott, poloskacsalogató növényeket nyár elején. Azt hiszem, ezekre sem lesz több gondom a kertben, bújnak majd ahol tudnak, vagyis mindenhol. Vannak szép nagy példányok is, amik már szedhetőek, ezek az anyanövény volt helyén nőttek szintén önkényesen. Szeretem a meglepetéseket, főleg, ha ehetőek, vagy ültethetőek. 

Olyan kiszámítható vagyok.



Megjegyzések

BoGyo üzenete…
Igazi konyhakert az egész porta :) Hatalmas a ruccola, gondolom a sok eső segített neki! Jó étvágyat!
Unknown üzenete…
Szép a retked. Én most Jánosnapit vetettem, de nem hiszem hogy eszünk belőle. Csak késön sikerült az eső miatt. Nem esett.
A többi kis növényke is szép.
Jó munkát a kertben, ha lesz még rá jó idő!
Juhmeli üzenete…
@BoGyo: Igazad van! Pedig a csalánt, a tyúkhúrt és a pitypangot még nem is próbáltuk:)

@Gyula: A fekete retket én korábban vetettem és néha meglocsolgattam, de semmilyen locsolás nem ért fel megérkezett esők hatásával. A piros hónapos retekből már lehet, hogy mi sem eszünk.

Lesz még jóidő, neked is jó munkát!