Kozma Pálné és a többiek

Van szőlőnk. Öt különböző, termő, öreg tőke. Mégis szerettünk volna még hozzájuk párat. Később érőket is. Nagyobb szeműeket is. Magvatlanokat is. Így, mert közel van és megtehettük, leugrottunk Villányba megszerezni őket. Gyönyörű rózsaszínűeket: Rizamat, Jupiter. Muskotályosakat: Kozma Pálné, Attila. Egész későit: Nimrang. 
Úgy csináltuk, ahogy mondták. És olyanok mondták, akik már láttak szőlőt. Persze azért ennek is utánaolvastam, de inkább csak megszokásból, meg kíváncsiságból. A szakirodalomban leírtakhoz képest egyetlen eltérő utasítást kaptam az oltványok ültetéséhez: ne trágyázzam meg az ültetőgödör földjét, viszont jól locsoljam meg, függetlenül a sok esőtől. 
Kezdetnek egy nap vízben álltak, mert nem tudtuk rögtön elültetni őket. Ma Feri felásta a nyomvonalat, amit a hidegágy mögött (előtt?) jelöltem ki. Bár nem védett fekvésű hely, nálunk ilyen nem nagyon van, de legalább sok napfény éri. Aztán 1,5 méterenként gödröket ásott, jó mélyeket, hogy a behelyezett oltványok az oltás helyéig föld alá kerüljenek. A gyökereket visszavágtuk, ahogy mutatták, kb 10-15 cm-esre, beállítottuk az oltványt a gödörbe, félig feltöltöttük földdel, jól meglocsoltuk, majd teljesen feltöltöttük nemcsak a gödröt, hanem a nemes részt is a vesszők "füle hegyéig". Ezeket a kupacokat tavasszal ki kell majd bontani, a nemes részt két rügyre visszametszeni, majd újra betakarni. Ha elkezd hajtani, akkor szabad végleg eltávolítani a földet egészen az oltás helyéig. Ez a rész már a föld felett kell legyen. A többi pedig még a jövő zenéje...
 Készül a nyomvonal.

 Visszavágva.
Kupacok jólláthatósági kerítéssel, hogy mókusmentesítsék az övezetet. 
Legtávolabbitól sorban: Rizamat, Attila, Jupiter, Nimrang.
Kozma Pálné az út másik oldalán, a fényképész mögött.

És nem. A sárgarépát, a zellert még mindig nem ástuk ki. A kertet még mindig nem takarítottuk és takartuk le. Viszont vágtam egy csokornyi ribizli- és egreshajtást dugványnak. Nedves homokkal kevert földdel megtöltött műanyag cserépbe dugdostam őket és besüllyesztettem az egészet a hidegágyba télire. Remélem néhány valóra váltja reményeimet és gyökeret ereszt. 
Persze teljesen feltöltve kerültek a helyükre.

A menü pedig még mindig:
 de már nem sokáig.


Megjegyzések