Tél alá vetni

Még vagy már megint, de virágzik az orgona, az aranyvessző, az árlevelű lángvirág és a kankalin. Az egynyáriak, ahol hagyták őket, újult erővel ontják a virágokat. A rózsák felől is illatokat hoz a szél, fenyővel és avarral fűszerezve. Még tartják színpompájukat a krizantémok, és a lonc sem szégyenlősködik, napról napra új virágokat bont.
És minden normális kertész rendet tett a kertjében. Lehordta az elfagyott, elszáradt kórókat. Összegyűjtötte a karókat, támasztékokat. Ásott. Takart. Kupacolt. Komposztot rakott. Hogy tavasszal könnyebben induljon az új szezon. 
Nálunk viszont nem ilyen rendes a kertész. Vagyis nem vagyok rendes. A kert sem rendes. Azt hiszem soha nem is lesz az. Viszont az új, de nem tudományos kísérletemhez a múlt héten felkapáltam az áttelelő saláta mellett egy kis darab földet, hogy gyorsabban száradjon. Vetni szerettem volna bele. Télen. Tél alá. Van egy könyvem 1976-ból. Nem túl modern, nem is klasszikus, de vannak benne örökérvényű dolgok. Tavaly télen találtam a kazánház lomtalanításakor. Hamuval, korommal és egyéb "nemakarokgondolnirá" dolgokkal álcázta magát. Kertbarátoknak írták többen is. Már akkor éreztem, hogy kincsre bukkantam: IDEJÉBEN SZÓLUNK 52 Hét Munkái A Kertben.  November második hetétől olvasható benne a mondat, ami nem hagyott nyugodni: -"Korai termesztésre most - a tél alá - vethetünk zöldborsót."
Ennek kifejezetten megörültem, mert a borsó júniusban terem, sok helyet elfoglal, a szüret után meg sok üres helyet hagy. Hely pedig előbb kellene. így tavasszal meghagytam két marék borsót, 'Rajnai törpét", hogy kipróbáljam, mennyivel előbb terem. Vagy esetleg kifagy...
Aztán később említi a petrezselymet is, ami elég nehézkesen szokott kelni. Főleg, ha a márciusi vetés után hat hétig egy csepp esőt sem lát... Szóval a petrezselyemmel is próbát teszek. Az őszi-téli nedvességtől duzzadt magok gyorsabban kicsíráznak majd, ha már eléggé felmelegedett a talaj. Remélem ez az esemény  nem januárra fog esni.
Így a múlt héten előkészített, bár még mindig túl nedves ágyásba elvetettem két sor borsót, mélyebben, mint tavasszal tettem volna, és fél sor tavaly lejárt, de idén tavasszal még kikelt sárgarépát, és petrezselymet. Sorjelölőnek lelkehagyott, kiszáradt áttelelő dughagymát tettem, hátha... 
Szóval a kísérlet elindult. Cseppet sem rendesen, rossz alapanyagokkal, de innen szép feljönni. Veszteni nem vesztek vele semmit. Nyerni a jelenlegi hátfájáson kívül korai terményeket és zöldhagymát lehet. 

Megjegyzések

Dominika üzenete…
Nekem is furcsa volt, amikor elfutottam egy utcában, tömény rózsaillat fogadott. Ott virult a száz meg száz virág. November végén.
Amúgy nagyon ügyes vagy, remélem, sikerül a kísérlet, és bő termésetek lesz. A krókusz tengert már nagyon várom.
Laci üzenete…
Szia! Ősszel vettem és el is vetettem "áttelelő zöldborsó"-t. (Rédei Kertimag, de a honlapján nem található)
"Áttelelő, hosszan szedhető borsófajta. A többi velőborsóhoz képest 3-4 héttel korábban érik. A növény 45-50 cm magas. Vetés október közepéig. Hótakaró alatt -20 °C-ot is elviseli.
A negyedkilóból kikelt úgy 30-35 db. Majd tavasszal eldöntöm, hogy meghagyom a sűrűjét, vagy kiásom mindet.
BoGyo üzenete…
Kíváncsi leszek az eredményre. Anyósom múlt évben kipróbálta, a borsó nála sikerült. De nem tudom sajnos milyen fajta volt:( Sok sikert, szurkolok!!
Holdgyöngy üzenete…
Az orgonán én is éppen tegnap néztem a rügyeket, majd kicsattantak! Ezt a borsót nekem is érdemes lenne kipróbálni, de félek már elkéstem. S, persze venni is kellene. Tavaly gyönyörű szára volt alig borsó nélkül.
Lizi üzenete…
Ma egy csodás levelet kaptam,rengeteg kinccsel megrakva-Köszönöm!!!
Tavaly kipróbáltuk az áttelelő borsót.Az enyém véletlenül kiszántásra került,de a szomszéd kertben csak néhány nappal termett előbb, mint az extra korai,tavasszal vetett velőborsóm.
Juhmeli üzenete…
@Dominika: Ugye milyen meglepő a rózsaillat ilyenkor, pedig egyesek tényleg teljes pompájukban nyomják még... Krókusz-tenger még 3 hónap. Vagyis itt van már a nyakunkon.:)

@Laci: Köszönöm az információkat. Nincs értékesebb annál, mint amit más kertészektől tud meg az ember. Hát negyed kilóból elég kevés mutatta meg magát neked, kíváncsi leszek a tavaszi fejleményekre!

@BoGyo: Köszi a biztatást és a jó híreket, beszámolok majd.

@Holdgyöngy: Itt Harkányban tavaly ősszel és idén is virágoztak az orgonák, úgy tűnik ezt is lassan meg kell szoknunk, a szép, hosszú ősszel együtt. Korai, hidegtűrő borsót simán lehet egész télen vetni 8-10 cm mélyre, ha nem fagyott, hanem jól megmunkálható a talaj. A könyv szerint.

@Lizi: Nagyon szívesen, bár ezek korántsem olyan különlegességek, mint amik tőled érkeztek.:)
Na, most már nagyon kíváncsi vagyok erre a borsós ügyre.
csakBea üzenete…
Annyira utálom azt írni, hogy irigyellek, pedig így van. Remélem nem haragszol érte...
Juhmeli üzenete…
Cseppet sem. Bárcsak jobban feküdnének nálad a zöldségek! Remélem a gyümölcseid lassan belehúznak és kárpótolnak. Én a sövényeidért vagyok oda...