Púder nélkül

Mint mindig.

Nem vagyok rá büszke, az egyik rossz tulajdonságom a halogatás. Emiatt pedig folyton-folyvást pörög az el nem végzett feladatok sora a fejemben. Így történt az is, hogy azok a munkák, amikkel már rég végezni, sőt elfelejteni kellett volna a kertben, sehogy sem állnak, de legalább nagyot koppintott fejemre a december az első hópihékkel. Nincs több halogatás, büntetésből hidegebb, nedvesebb és sárosabb körülmények között kezdtünk neki ennek a listának.
Azzal kezdtük, hogy kiástuk azt a néhány szárzellert, amelyet a lótetvek voltak kedvesek meghagyni nekünk. Az összes gumósat kinyírták frissen ültetett palánta korukban. Ezekből három tövet nedves homokba ültettem, mennek a szuterénba, hogy legyen folyamatosan szedhető friss szár a tél folyamán. Ha nem felejtem el öntözni. A dolog szépséghibája, hogy most kint mosdanak az udvaron, maguktól nem vándoroltak be, remélem nem állnak bosszút holnap reggelre, mikor is csak elfagyott részeiket fogják a cserepeikből kilógatni, élettelenül.
028

Ami nem megy a telelőbe, az frissiben elfogyasztásra, ropogtatásra került. Nem volt sok a tücskök hagyománya.
Felkutattuk Démont is. Még a nyáron találtam néhány elkallódott, összeaszott vetőburgonyát. Nem ment kárba, bár zöldje alig lett, töltögetni nem volt mit, de növesztett néhány valószínűtlenül ciklámen héjú, gesztenyére emlékeztető ízű krumplit.
030

Aztán nekiestünk a sárgarépasoroknak, de az eső bezavart minket, így fele még a földben kuksol a petrezselymekkel és pasztinákokkal együtt. A kiszedett, kiválogatott répákat egy kifóliázott, régi ládába rétegezzük, nedves homokkal a szuterénban. Igaz itt túl meleg van nekik, de máshol meg túl hideg. Ez az első répatárolási kísérletünk.
Aztán végre a füge is betakarózott, csemegekukorica szárral, szalmával. A hidegágyból felszedtem az utolsó hónapos retkeket, megtépem a túl nagyra nőtt rukolát, a többieket betakargattam fátyolfóliával. A  tetejére pedig visszakerült a megsárgult fóliadarabka téglával lesúlyozva. 
Sajnos az esők miatt a rózsákat és gyümölcsfákat földdel kupacolni már nem tudom, szalmatakarást fognak kapni a hideg ellen, remélem az is megteszi. A leanderek és agavék még kint fáznak, és a kényesebb évelőket is be kell takargatni, de legalább elkezdtük. 

047
Csak tudnám, mit csináltunk eddig?



Megjegyzések

Dominika üzenete…
Azért nem semmi, hogy mennyi munka van még ilyenkor is a kertben! Én, a laikus nem is gondoltam volna.
Lizi üzenete…
Nálunk a felszedett dáliagumók értetlenkednek és nem mennek le egyedül a pincébe.....
Hedvig üzenete…
Mi is tegnap rámoltuk be az utolját. Eldöntöttük, hogy ásunk is, mert a megtömörödött részeken tucatjával találtunk mocskospajorokat, nem árt a gyérítés. A szárzeller nem gyenge :-))
csakBea üzenete…
Jól néz ki az krumpli, szép egészségesnek látszik!
HP üzenete…
Milyen jó ez a kis havazás, csak úgy pörög a munka :)
Ha sok a lótetű próbáld ki ezt a trükköt, amit a blogomra írtam. Nekem bevált, fogtam vele párat. Próbálkozzatok ti is, igazán egyszerű:
http://hp-kertem.blogspot.hu/2012/05/lotucsok.html
Juhmeli üzenete…
@Dominika: Jól gondoltad, hogy ilyenkor már nincs sok tennivaló a kertben. Legalábbis rendeseknél:)

@Lizi: Akkor nálatok is vannak lázadók. Nálunk rengetegen vannak.:)

@Hédi: Én is gondoltam rá, de nincs szívem Ferit kizavarni, ha megy magától...:)

@Bea: Nem fagytak meg és nem is kóstolta meg őket semmi. Illetve, most már igen.

@HP: Igen, észbe kaptunk, későn, de nem túl későn.

Köszi a linket, megnéztem. Idén elég sok csapdát ástam le. Fogtunk is velük vagy húszat. A macskát is láttam vadászni és lótücsköt fogni, meg kerültek az ültetőlapátom alá is, de még így is sok kárt okoztak.

HP üzenete…
Hátha ilyen sok nálatok a lótücsök, akkor kellene a kertetekbe pár vakond, az majd megenné vacsorára, meg reggelire is. Küldjek párat? Nálam van sok :)