Azt hiszem, megfázott

Szokásos januári jelentés orchidea ügyben.

Nem. Idén nem estek le a szekrény tetejéről. Jól bevált, bár nem annyira esztétikus, a gyerekektől eltulajdonított, színes labdákkal megtámogatott, tepsiben tárolós módszer. Sőt, idén is hoz virágot a rózsaszín változat, viszont csúnya foltos lett a levele. Arra gondolok, mivel a rohadás kizárva, vagy egy hónapja nem locsoltam, hogy megfázhatott egy szellőztetéskor. Remélem kiheveri, már úgy megszoktam. Levágtam a beteg leveleket, az újaknak semmi bajuk, így talán nem lesz gond. 
A fehér, ami védettebb helyen volt a falhoz közelebb, ablaktól távolabb nem beteg, viszont még nem is hozza a virágokat. Majd talán most, hogy végre kapott egy kis vizet összeszedi magát.
013015

2014. január 16. Kiegészítés:
A ronda leveleket még akkor levágtam, később hozott helyette szép újakat. A bimbók kinyíltak és a szokásos módon tavasz végéig virágzott. Hogy miért most írom le? Mert most megint virágzik. És mert a statisztikában úgy láttam, hogy van érdeklődés a témában.

Megjegyzések

Dominika üzenete…
De jó, hogy írtál az orchideáról, már kérdezni is szerettelek volna. Remélem, a tiédnek semmi baja! Én tavaly kaptam meg anyák napjára az első ilyen virágomat, amikor elvirágzott, az enyémnek is foltos lett pár levele, de nem csináltam vele semmit, hagytam az ablakban. Mostanra új hajtást hozott, kezdenek látszani a bimbók is, szóval szerintem lesz rajta sok virág. A kérdésem annyi, hogy azt a hajtást, amiről tavaly elvirágzott, le kell-e vágni, vagy ne piszkáljam. Köszi!
Juhmeli üzenete…
Gondolom a tavalyi virágszár már elszáradt, nyugodtan visszavághatod. A zöld szárat nem szoktam visszavágni rögtön virágzás után, mert már volt rá példa, hogy újra hozott bimbókat és kétszer virágzott ugyanazon évben az orchidea.
Anikó üzenete…
Nekem most virágzott el, és hoz új virágszálat, de nekem is van ilyen levél egy. Én arra tippeltem, megégett, mert az ablakban van, és volt régebben, mikor olyan erősen tűzött oda a nap. Én nyáron csinálom ki az orchideáimat.:-(
HP üzenete…
Milyen szép nagy orchideáid vannak! Van egy jó tippem a tartásukra, és talán kicsit jobban néz ki, mint a tepsis módszer. Csak egy akvárium kell hozzá: http://kaktusz-orchidea.hu/orchfeny.html
Akár még napégés is lehet a levélen az a folt. Ilyenkor télen ég meg a legkönyebben. Legalábbis az enyém ilyenkor szokott:) Akár még gombafertőzés is lehet,a helyedben permeteznék rá párszor zsurlólevet.
Józsa Kata üzenete…
Sziasztok.
Engem a tünetek baktérium fertőzésre emlékeztetnek (barna foltok sárga udvarral), de ha ilyen ritkán öntözöd, akkor az majdnem ki van zárva. és főleg, ha nem terjed néhány napon belül a többi levélre. A baktérium csak vízben tud mozogni és szaporodni. Lágyak voltak kezdetben ezek a levelek, vagy inkább szárazak?
Lehet napégés is. De én déli ablakban tartom, és még soha nem égtek meg télen. Ha megfázott volna, azt legelőször a bimbók ledobálásával hozta volna tudomásodra.
Nna, lehet, hogy ez csak arra volt jó, hogy még jobban összezavarjalak? Ha nincs több tünet, akkor semmi baj.

Dominika,
A virágszárat nem kell egészen levágni, csak részben. A száron vannak rügyek. Az elvirágzott rész és a legfelső rügy között féluton, vagy pedig a két legfelső rügy között féluton kell levágni, És akkor abból a rügyből hoz új virágszárat, ha minden jól megy. Ezek a lepkeorchideák évente 2-3-szor is virágoznak, ha minden megfelel nekik.
Juhmeli üzenete…
Érdemes volt kiírni legújabb "bénázásomat".:) Jó sok információt hoztatok. Köszönet érte!

Azért gondoltam a megfázásra, mert még karácsony előtt láttak vizet, igaz akkor zuhanyoztak, de csak száradás után kerültek vissza a helyükre. Nyáron nem égtek meg ugyanitt, szóval ha nem megfázott, akkor bármi lehet, remélem rendbe jön, a bimbóknak semmi bajuk. Majd még beszámolok, hogy alakul a dolog.

@Kata: Nyugtass meg! A tökig elszáradt virágszár már nem hajt ki, ugye, mert én azt le szoktam vágni...
ivetabt üzenete…
Nekem kb 30-35 orchideám van. Rengeteg nyílik most, mert a nyár nagyon rossz volt nekik. Szinte mindenki arról panaszkodott, hogy megégtek a levelek a szárazságtól, erős napfénytől. Az ilyen leveleket én le szoktam vágni. Elvirágzott szárat soha sem vágok le, 60-70%ban jön még azon a száron egy oldalhajtás és a növény újra virágzik.
Józsa Kata üzenete…
Ha már teljesen elszáradt a virágszár (vagyis már nem zöld, hanem barna), akkor nem fog kihajtani, azt már le lehet vágni.
Juhmeli üzenete…
@superwomanatwork: Nem aprózod el! 30 orchidea! Bárcsak lenne ablakpárkányom!

@Kata: Köszi, nagy kő esett le a szívemről.:)
Dominika üzenete…
Meli, Kata, köszönöm az eligazításokat, egyelőre nem vágok le semmit, mert zöld és egészséges a virágszár is, hátha még ott is alakul majd valami. A kis bimbók egyre nagyobbak, már alig várom, hogy virágozzon.
SW, nem semmi a 30 orchidea!!! Én is úgy vagyok, mint Meli, nem tudnám hova tenni...
Unknown üzenete…
Az én orchideám megfagyott,meg lehet még menteni?