Egy év

Ismét túl vagyunk egy szezonon, sőt hamarosan kezdődik az újabb. Kicsit több, mint két éve költöztünk, az internet hozzáférés pedig akkori szülinapi ajándék volt, vagyis velem együtt a blog is öregedett és szülinapot ünnepel. Ilyenkor érzékelem igazán, amivel eddig is tisztában voltam (tudtam, csak nem sejtettem), hogy az idő gyorsan telik, de ennél az a felfedezés még meglepőbb, hogy milyen sok dolog fér bele ebbe a kicsi és rohanó időbe.
Tavaly a leglátványosabb változtatás a kertben Feri álmának megvalósulása felé volt egy lépés: a nagy évelőágy létrehozása. Igaz idén atomjaira szedjük, ez a terv, de így visszanézve a képeket nem panaszkodhatunk arra, hogy nem nyújtott bámulnivalót minden évszakban. A képek március végétől decemberig mutatják a fejlődését.

2012-09-25

Az elmúlt év után néhány tapasztalat és elhatározás:

  1. Nem tudtunk kannával annyit locsolni, hogy meglátszódjon a vízszámlánkon, így idén is marad ez a módszer. Máskor ruházunk be kerti szivattyúra vagy házi vízműre a ki-tudja-milyen vízhozamú fúrt kutunkhoz.
  2. Idén sem leszünk biokert. A poloskák miatt, ha lesznek, és a gyümölcsfák miatt sem. Persze minél kevesebbet és ártalmatlanabb módon próbálunk beavatkozni, de enni akarunk. A jól bevált társításokat, talajtakarást továbbra is alkalmazzuk.
  3. A kert könnyebb rendbentartása érdekében az egyetlen nagyobb újítás, amire beruháznánk egy  benzinmotoros fűkasza. Minden más nélkül elboldogulunk alkalmi segítségek igénybevételével, de enélkül nehezen. A gazt eddig szépen hetente, hagyományos kaszával, emberi lóerővel Feri vágta a hátsó 500 négyzetméteren, nem is tartott sokáig, a sikerélmény is megvolt, de most, hogy a fűfélék kezdenek megtelepedni, szerencsére, egyre nehezebben boldogult a puha leveleikkel. 
  4. Persze rengeteg terv és elképzelés kering mindkettőnk fejében, de a leghangsúlyosabbak mind közül a hasunk tájékára mutatnak: Veteményes. Gyümölcsös. Veteményes. Gyümölcsös. És esetleg veteményes. 
  5. Az álomlistán pedig, bár faanyag van hozzá, de egyebünk még nincs, a gyerekeknek némi játszó építmény, Ferinek pedig a lilaakáccal futtatott pergola van az első helyen.
  6. Én csak egy kis időt kérek mindezekhez. Munka után így megpihenni:
020
Persze ezt biztos meg fogom kapni. Minden más majd elválik a gyakorlatban.

***
Jó érzés ilyesmivel (is) bíbelődni. 

Minden szülinappal új szezont indítani. 

Most a 34.-kel a harmadikat.






Megjegyzések

Lizi üzenete…
Boldog szülinapot és blogszülinapot!!
Holdgyöngy üzenete…
Újabb Vízöntő! Boldog születésnapot, vagy munkásat írjak, esetleg vidámat?
Én is reggel készítettem, egy hasonló montázst a férjemnek a 2. házassági évfordulónkra- de a házról és kertről együtt 2012-ben. Ahogy időm van az Öngyógyító kiskertet nyüvöm, aláhúzom, cédulázom. Legyen mivel próbálkoznom, már csak egyvalaki kellene, aki feltöri a kertünket... Csak ásással tudjuk, idő hiányában lassan haladunk, tavaly így a veteményekkel késtünk meg éppen.
HP üzenete…
Boldog születésnapot neked!
Szerintem a tiétek már biokert. Milyen tiltott szerekkel szoktatok permetezni?
gandi üzenete…
Isten éltessen sokáig!!! Sok kitartást a következő blog-évedhez is, ami a harmadik kis jövevény érkezésével biztosan nehezebb, de egyben boldogabb, szebb is lesz, mint az első kettő volt!
BoGyo üzenete…
Boldog szülinapot! Alakuljon minden úgy, ahogy szeretnétek!!
Dominika üzenete…
Boldog szülinapot, Meli!!! :-)
Névtelen üzenete…
Isten éltessen sokáig, és kívánom, hogy a kert is teremjen legnagyobb megelégedésetekre!
Erzsi
Fernel üzenete…
Jupiiijéééé! Újabb kismókus!

Újabb év, idei jó lesz! Jó lesz ám!
Juhmeli üzenete…
@Lizi: Köszi szépen!

@Holdgyöngy: Köszi szépen! Tavaly én is hetekig olvasgattam, már elő kellene venni újra, nagyon jó kis könyv, a legjobb, amit ebben a témában eddig találtam. Nálunk szerencsére szántóra települt a veteményes, így kézzel sem volt akkora gond elkezdeni a művelést, nem irigylem a fűvel való harcotokat, mi csak a nagy évelőágyat és a kiserdőt telepítettük ilyen helyre, de az is nehéz volt.

@HP: Köszönöm! Vándorpoloskák ellen a paprikát és a paradicsomot Karate-val. Muszáj, mert minden elrohad és megbetegszik, ha hagyjuk őket szabadon csemegézni.

@Andi: Köszi Andi, a próféta szóljon belőled, bár te már tudod...:)

@BoGyo: Köszi szépen, ha meg nem, akkor a meglepetést is egész jól bírjuk.:)

@Dominika: Köszi!

@almameter: Köszönöm, üdv itt!

@Fernel: :D :D
Nemsokára itt az újabb kiskertészem. Ha meghozta a gólya, nekiállok a csodás magvaid vetésének, már bizseregnek az ujjaim. Neked is legyen szép éved! Atkamentes. Minimum.
Józsa Kata üzenete…
Még nagyon sok boldog szülinapot kívánok így utólag innen az öregek otthonából. Na, ez csak vicc volt, de én már olyan naaagyon régen voltam 34, hogy tán igaz se volt.
Szégyenszemre én csak mostanában fedeztem fel a blogodat Meli, de jobb késôn, mint soha, még nem késtem el nagyon. További sok kerti örömöt kívánok a családiak mellé.
Hedvig üzenete…
Drága Meli, Isten éltessen sokáig!
csakBea üzenete…
Boldog születésnapot kívánok!