Sövény gyümölcsfából

Ez a bejegyzés azért készült, mert be vagyok sózva, igaz akkor nekiállhatnék port törölni, vagy valószínűtlenül kicsinek látszó ruhácskákat vasalni, vagy valami ilyesmi...
Leginkább viszont a statisztikám miatt készült, ahol az (is) látszik, hogy sokan jutnak el a blogra a gyümölcsfa sövény metszésének ügyében, aztán semmi hasznosat nem találnak, mert nem írtam le soha, hogyan csinálom. Egyébként könyvből, nulla tapasztalattal, de meglehetősen lelkesen csinálom.
  023 
Mai kép a sövény kétéves körtéjéről.

Egyébként most sem írom le, de támpontot nyújtok, hátha valaki pont ezt keresi, én is így csinálom:


Részlet a beszélgetésből, hátha idővel nem működik a link és egyéb technika ördögei miatt, remélem nem sértek meg vele senkit:

"Nekem kicsi a kertem, ezért alkalmazok kordonos nevelést. Természetesen az ültetésnél figyelembe vettem a gyümölcsfák déli fekvésére irányuló igényét.

Ahogy a képeken látom, Te a vízszintes termőkaros sövényt választottad. 

Kérdésedre válaszolva az alábbi metszést javaslom, mely nálam is jól bevált. Én a Nagypapámtól lestem el a technikát,a ki profi kertész volt. 

Szóval:

A sövény nagyon kevés helyet igényel, ezért tökéletesen használható kis helyeken, arról nem is beszélve, hogy a termesztési, metszési technológiának köszönhetően jóval nagyobb terméshozamot érhetünk el, mint ha hagynánk a fánkat szabadon burjánzani. A metszésnek köszönhetően a vízhajtások fejlődése gyengébb lesz, termő-hajtások jutnak nagyobb élettérhez.

A huzalokat 60-65 cm távolságra ajánlatos kihúzni és rögzíteni. A vízszintes termőkordon kialakításának sikere a "három rügyes" metszésben rejlik. 

A gyümölcsfák ültetését követően vágd vissza az első huzal felett 5 cm-re, kb. 60-65 cm-re a talajtól. Itt jön a "három rügyes" metszés alkalmazása. 
Legalább három fejlett rügyet hagyj meg rajta, s fölötte lévő vesszőt vágd le. 
A legfelső rügyből fog jövő tavasszal a következő esztendei kordonsor kiindulni; míg a két alsóbból egy a bal, s egy a jobb irányú oldalhajtás lesz.

Tavasszal a kialakulandó hajtásokat vékony botok, vagy bambusz pálca mellett neveljed úgy, hogy a fiatal hajtásokat ezekhez kötözöd. Persze nagyon óvatosan, gondosan, nehogy sérüljön a friss hajtás. Ilyenkor még könnyen sérül, törik. Szóval nagyon óvatosan. Kötözéshez használj rafiát, vagy pamut fonalat. Arra figyelj, hogy a hajtások a fejlődésük során híznak, tehát ne kössed szorosra, mert be fog vágnia hámrétegbe. 
A pálcákhoz kötött hajtásokat kössed az első, legalsó huzalhoz. 45 fokos szögben zárjanak be a törzzsel.
Az első nyáron a törzsön esetleg megjelenő hajtásokat vágd vissza 7 cm-re. Magyarán ne engedd, hogy a két oldalsó, vízszintes hajtáson kívül más ág is kialakulhasson. Ezen, az első nyáron nincs szükség más irányú metszésre. 

A második télen a két alsó, oldalirányú vázágról óvatosan távolítsad el a bambusz pálcákat és a vázágakat kötözd le az alsó huzalhoz. 
A nyáron fejlődött vesszők egyharmadát vágd le egy éles metsző ollóval. A vágási felületet kezeld valamilyen fasebbel, vagy méh viasszal. 
A felfelé növő vezér ágat, sudarat a második huzal felett 5 cm-re vágd vissza, úgy, hogy a második szint kialakításához újfent megmaradjon három rügy. Egy felfelé növekvő a következő esztendei szinthez, kettő rügy az oldalhajtásokhoz.

A következő nyáron az alsó vízszintes karokon előtörő elsőrendű oldalhajtásokat 7 cm-re vágd vissza. Ezek a vízszintes karon lévő, felfelé törekvő ágak. 
Az elsőrendű ágakból kiinduló másodrendű ágakat pedig 2,5 cm-re vágd vissza.

A második emeleten a termőkarokat éppen úgy alakítsad ki, mint azt az első huzalnál tetted tavaly nyáron. 

Az elkövetkező téli metszésnél az alsó ágakon az elsőrendű, illetve a másodrendű ágakat ne metszed meg, ha csak nem hozott vízhajtást. Ezen hajtásokat úgy ismerhet d fel, hogy a vesszőn, gyenge, vékonyka rügyek vannak. Ezekből csak újabb hajtás és sok-sok levél fejlődne. Nekünk no meg az lenne a célunk, hogy termővesszőket neveljünk, amikből zamatos termést szüretelhetünk. :-)

A második szinten fejlődött vázágakról távolítsad el a bambusz pálcákat és kössed őket a második huzalhoz. Ne feledd levágnia vázágak egyharmadát. Tudod, úgy, mint az első esztendei metszéskor. :-)

Az újabb szint létrehozása érdekében a felfelé növő vezérhajtást a harmadik huzalsor felett 5 cm-re vágd vissza úgy, hogy a három rügy megmaradjon.

A következő nyáron az előzőekben leírtak alapján tudod metszeni a gyümi fáidat.
Nyaranta kívánalmaidnak megfelelően tudsz újabb emeleteket kialakítani. Papám mindig azt mondta, hogy nem szabad öt emeletnél feljebb engedni, mert akkor a fáink kezelhetetlenné válnak. Gondolj bele egy öt szintes vízszintes termőkaros gyümölcsfa sövény eléri, sőt meghaladja 3 méteres magasságot. Olyan magasságban már problémát okoz a szakszerű metszés. A fa így visszavadul, úgy kontrollálhatatlan burjánzásba fog kezdeni, melynek eredménye nem az általad kívánatos termővesszők kifejlődése lenne. 

Az utolsó sor kialakítása előtti télen már csak két rügyet hagyj meg, melyek a két oldal irányában fognak fejlődni. A harmadik rügyre, mely a további felfelé törekvést szolgálná, vezérág, már nincs szükség. 

Szóval így kellene metszened, hogy a kívánt formát és gyümölcs hozamot elérd. 


Üdv.: zümkobold      "

Megjegyzések

csakBea üzenete…
Ez olyan, mint hogy nálam a bodza ültetés a leggyakoribb keresőszó. És nálam sem találnak semmi okosat :)
Dominika üzenete…
Laikusként abszolút megragadom a bejegyzés lényegét: Az első mondat felettébb fészekrakóösztön szerű... :-)))
Juhmeli üzenete…
@Bea: Nálam a "keresd a macskát" a leggyakoribb.:)

@Dominika: :DDDD
Raknám-raknám, de leginkább csak fejben haladok vele.:)
Unknown üzenete…
Nagyon tetszett a leírás, szívesen kipróbálnám én is! A gyümölcsfákat ebben az esetben milyen távolságra kell egymástól ültetni?
Juhmeli üzenete…
Tamás, a mi fáink nem törpe alanyra vannak oltva, így messzebb kerültek egymástól, nálunk a 3 és fél méter vált be.
Unknown üzenete…
Köszönöm szépen a választ!