Végre szép idő van

Nem gondoltam volna, hogy ennyire hiányzik a nap melengető cirógatása a derekamon. Pedig én szeretem a telet, az őszt, a hideget. Szeretek csizmát és sapkát húzni. Most mégis olyan jól esik az esőcseppekről visszaverődő fényben vakon hunyorogni. Nézni, ahogy Kati, két lábbal ugrál a sárosabbnál sárosabb, mélyebbnél mélyebb pocsolyákban. Figyelni a jó időben teljesen megvadult madarakat. Ahogy az őszapó odakoppint a kékcinegének, mert nem akar osztozni a cinkegolyón csak fajtárssal. Ahogy a hím rozsdafarkú pózol a csüngőeperfán. Ahogy gyalogkakukk módjára rohangálnak a feketerigók, énekesrigók, forgatják az avart finomságok után kutatva. Akkora a forgalom az öreg körtén, mint még soha. Valaki mindig ücsörög rajta. Ma már három cinkegolyót nyomtak be róla az aprónépek. A feketerigó hím is sokat időzik ott. Szürkületi dalát pedig a háztetőn fújja. Nemsokára rá is kezdi, de addig is nyílnak az első tulipánok és ibolyától illatos az udvar.
Kép 032

Ma mégsem dolgoztam kint a kertben. A bejárati ajtó előtt felejtett csizma csak az éjszakai csapadék mennyiségének mérésre volt alkalmas, remélem holnapra kiszárad. Metszés helyett ma a paradicsomok egy részét turbósítottam Piszkéék után Cuccos bácsin keresztül. Lefejezett pillepalackok aljára helyeztem kettesével a kiszemelt palántákat ( a Roma VF fajtát egyesével), amik eddig joghurtos pohárban növekedtek, majd a sziklevelekig feltöltöttem földdel a palackokat. Ha megjelenik egy újabb levélpár a palántákon, akkor megint töltök rájuk földet az alsó levelekig, ezt egészen addig ismétlem, míg tart a palack. Vagyis nem túl sokáig, de talán így is jóval több gyökeret tud növeszteni a növényke, mint töltögetés nélkül. Április végén a műanyagtól megszabadítva, de a földlabdát elméletileg nem bolygatva ültetem majd ki őket. Bízom benne, hogy ezzel a módszerrel hamarabb és többet is terem a paradicsom, hiszen több gyökeret növeszthet, ami nem lesz bolygatva, így gyorsabban magára talál a kiültetés után és több vízhez is jut.

Kép 044 

 Spárgahíradó: Már legalább öt centis a legnagyobb síp. Zöldspárgák lesznek, de a fagyok miatt még nem szedtem le a szalmaborítást, ezért fehérek a hajtások.
Kép 036

Szüreteltünk póréhagymát is. Sok nem maradt meg a lótetű áldásos tevékenysége során, de a tíz túlélőből három darab ilyen szép lett:
Kép 010

Megjegyzések

csakBea üzenete…
De jó nektek! Nálunk olyan hideg szél fúj, hiába van +10 fok, nagyon kellemetlen az idő. Ha hétvégéig nem javul, megint nem tudunk kimenni.
Én is ezt tervezem a paradicsom palántákkal, de csak a sziklevélig tudom feltölteni, mert az első igazi levelek már kilógnak a palackból. A sziklevelet le kellene szedni? Arra elvileg szüksége van a növénynek.
Juhmeli üzenete…
A sziklevél előbb utóbb leszárad magától, de nem kell leszedni. Töltsd fel nyugodtan addig, ameddig a palack engedi.
Nálunk is csak az udvarban van jó idő, elég szélvédett, így van ereje a napnak. De igazán szép idővel nem kecsegtetnek az időjósok, sajnos.
Névtelen üzenete…
Jó ötlet ez a műanyagpalack újrahasznosítás!
HP üzenete…
Kíváncsi leszek a paradicsom kísérletedre. Nekem aligha lenne helyem ennyi pet palckos ültetéshez, de azért érdekel az eredmény
Petra üzenete…
Nagyon csinik a paradicsomok!

Hétvégére megint pocsék időt mond, egész komoly fagyokkal. Hogy a nyavalya egye meg! Remélem, ezt is átvészeljük nagyobb kár nélkül, de már jöhetne a tavasz, az igazi!
Juhmeli üzenete…
@almameter: Ne is mondd! Dugig vagyunk vele, mert valahányszor visszaviszünk egy adagot, elakad a gép...:( Pedig igyekszünk szelektíven gyűjteni, aztán nincs hova bedobni.

@HP: Én is csak párat, kísérletképpen turbósítottam. Majd beszámolok.

@Petra: Aggódom is a barackok miatt. Meg nem is a hideg zavar annyira, hanem az állandó eső. Se permetezni, se talajt művelni nem lehet. Vetést meg csak bent lehet csinálni, nehogy kijöjjek a gyakorlatból, de már helyem sincs.
Unknown üzenete…
Szépen zöldell a csizmád!
Jó hogy már tudsz dolgozni az időjárás miatt. Sajnos minden hétvége rossz itt nálunk.
De bizakodok erősen.