Mindenfélét mutogatok...

..., főleg azért , mert nem dolgozom. Eleget. A kertben sem.
Helyette -lánykori nevemhez hűen- terelgetem nyájamat: hintát lökök óraszám, homokozok, motorversenyt rendezek, kipingálom aszfaltkrétával a járdákat, tologatom a babakocsit. Közben szimatolok, nézem a kincseimet és a veteményes helyére nőtt virágos rétet, hallgatom a madarakat, a fűnyírókat és kapálógépeket. Az első fűnyíráson Feri is túlesett, mikor már nem találtuk a gazban a labdát, rászántuk magunkat. A veteményesben a felállás, vagyis  a guggolás a következő: kifényesítem páncélomat kertészkesztyűmet, megacélozom akaraterőmet ujj-, comb-, fenék-, egyéb -szintén nem létező- izmaimat és csatába megyek, hogy mentsem, ami menthető. Egy nap gazolok, másnap mozdulni sem bírok. És így tovább. Már visszahódítottam a mákot és az őszi fokhagymát a pásztortáskák és piros árvacsalánok erőteljes seregétől. Az eper és a levendulasövény van még vissza, nekik ugyanúgy kell a felmentő sereg, mielőtt megfulladnának a nagy elnyomásban, mint nekem az életmentő túrórudi és a csokis-nyálas, esetleg májkrémes mókuscsókok. 
Kép 010
A mák a csata után.
Mivel úgyis sok a szabadidőm, naponta kiviszem a palántákat -az összeset- levegőzni, napozni, hogy erősödjenek. Még van vissza néhány, amit nem ültettem szét szálára, de az is meglesz hamarosan. Új helyet találtam a művelethez, a kút pont jó magasságban van, jobban mint a padló. Roppant kényelmes hely remek kilátással.

Kép 046 Kép 028 Kép 027 Kép 036
Legújabb felfedezésem, hogy a fekete chilinek, amit Ágitól kaptam,feketék a sziklevelei is.
A veteményesről még annyit, hogy egy nap Feri -megrögzött kukkoló- észrevételezte, hogy az egyik rebarbara tövén hatalmas bunkó növekedik, gondolom nemsokára kivirágzik. A spárga nő, de egyelőre csak egy tő növeszti a sípokat a többi gyanúsan hallgat, nem úgy a vakond, aki meglehetősen alaposan körbe túrta őket (is).
Kép 013 Kép 021

A kincseimről annyit, hogy virágba borult a tavaly szerzett vérszilva, a négy éve nem virágzó magnólia, amit a kettővel ezelőtti lakásunk új szomszédja megmetszett. Még mindig elkap a harci ideg, ha eszembe jut. Grrrr. A japán juharok is ébredeznek.
Kép 007 Kép 035 Kép 024

Végül a legújabb kedvencem: hattyúnyakú, ragyogó színű, illatos tulipánok Barbitól. Teljesen oda vagyok értük.
Kép 007
Barbi töredelmesen bevallom, hogy a többi jövevény egyelőre hallgat, de lehet örökre.

Megjegyzések

Dominika üzenete…
Elkényezteted azokat a palántákat!
Nagyon szép lesz a kertetek. A mi magnóliánk is hasonló sötét színű. A tulipánod is csodaszép!
Edit üzenete…
úúúú nagyon szép minden :) Az a magnólia!!!! Jajj de szeretnék olyat én is :)A palánták meg biztos örültek a napfénynek :) és a friss levegőnek.
BoGyo üzenete…
Jaj de jó nézegetni ezeket az élettel teli képeket. (Pláne, hogy még az irodában gubbasztok.)
Eszméletlen ez a tulipán!!! A kert pedig tele élettel:)
Reggel én is kiraktam a paradicsomokat az erkélyre, remélem mire éjjel hazaérek nem mennek tönkre:(
Holdgyöngy üzenete…
Egy juhásznak fő dolga a nyáj terelgetése, de kertész lényedet sem féltem. Ahogy láttam, ha beindulsz gaz gaz hátán nem marad. Én is napoztatom a vásárolt palántáimat. A vásároltakat, ah már a többivel sokra nem mentem. Majd! A tulipán meseszép!
Anikó üzenete…
Annyira jó volt olvasni ezt is!:-) A fejléc képek nagyon tetszenek. És a palántáimat én is kirakom már napközben..:-)
Szép napot Nektek!
BAnya üzenete…
Szia Meli!

Épp akartam kérdezni, hogy vannak a tulipánjaid, de már látom. :) Szinte az összes virágzik, de jó, de jó! A többiekre csak nagyjából emlékszem, talán szellőrózsa volt és fehér szívvirág? Ha kell helyettük, írj nyugodtan és küldök újra. Bár tudom, hogy a tulipán volt a lényeg és az sikerült is. :)
Jó babázást/kertészkedést!
Barbi
csakBea üzenete…
És a kis nyírfa hogy van?
Nagyon szépek a növényeid, a magnólia és a tulipán csodás! A magnóliának árt a metszés?
Meli, elvetettem a zsályamagokat, kétszer is, de csak egyetlen egy kelt ki. Van valami trükkje, mit csinálok rosszul?
csakBea üzenete…
És mára az az egy is elpusztult :(
Tüzesvas üzenete…
Szia!Bocsi ha csak így beleszólok,de a rebarbara virágát érdemes eltávolítani a tőről,mert nagyon sok tápanyagot elvesz a levelektől.Persze ha rebarbara magot akarsz szedni akkor hagyd virágozni :)
Na meg én azt vettem észre,hogy a kialakult virág rengeteg poloskát vonz.Soha nem volt a kertemben annyi poloska,mint a kivirágzott rebarbarán...azóta minden évben eltávolítom a virágkezdeményt.
Juhmeli üzenete…
@Dominika: Igyekszem, hátha viszonozzák nagykorukban és minket is elkényeztetnek a sok finomsággal.
@Edit: A legtöbb helyen kapható ez a sötét fajta, 'Susan' a neve, nem nő nagyra, azt sem gyorsan teszi, mi is szeretjük.
@BoGyo: Éjjel az irodában. Szörnyen hangzik. Nyugtass meg, hogy kivételes eset!
@Holdgyöngy: Sötét volt a palántáknak? Későn jött a jóidő. Majd jövőre jobban megy, ha akarsz velük bíbelődni.
@Anikó: Pillanatképek a mi kis életünkből:)
@BAnya: Nagyon is jól emlékszel! Siralmas végzetük miatt sosem kérnék új borítékot, bár nem egyedüli tettes vagyok. A szívvirágot buzgómócsing módon túlöntözhettem, Feri pedig több alakalommal is kigyomlálta a szellőrózsákat. Én mindig visszaültettem, de megharagudhattak, mert idén nem találtam őket.:( A magok viszont nagyon jól kikeltek, ősszel gyönyörűek voltak a magoncok, de a sok csapadék végzett nagyrészükkel.
Hosszú bűnlajstrom.
@Bea: A kis nyírfa majd kicsattan az egészségtől, még konténeres, mire Feri levágja a gazt megálmodom méltó helyét.
A magnóliát nem szabad rendszeresen metszeni, mert az ágvégeken virágzik, persze, ha fát akarunk nem bokrot, akkor az alsó ágakat levágjuk, de a maradékhoz jobb nem nyúlni, mert a virágokat vágnánk le.
A zsályával kapcsolatban semmi speciálist nem tudok mondani. Lassan csírázó, és nem nagyon kell betakargatni, mert nagyon apró a mag. Én még nem vetettem, de a levendulával úgy jártam, mint te, két vetésből van 3 szál göthös palánta, ami vagy megmarad, vagy nem. Ma vetek zsályát, beszámolok róla, hogy sikerült, ha nem jön össze, akkor ősszel küldök növényt, tőosztom, hozzácsapom a jácinthoz.:)
Juhmeli üzenete…
@Tüzesvas: Köszi a tanácsot, megfogadom, elég négy tő rebarbara, és bőven elég a szokásos poloskaadag is. :)
csakBea üzenete…
Köszi Meli, én is próbálkoztam harmadjára is, most egyáltalán nem takartam, nem is nyomkodtam bele a földbe a magot, kíváncsi vagyok lesz-e belőle valami. És még mindig van pár szem. Te hogy tettél szert a tiédre? Vetted valahol, vagy ...?