Végre, végre, sallala

Na igen. Igaz az eső még nem adta fel, de ma stabilan 20 fok volt délután. A párás, simogatóan meleg levegőt milliárdnyi tyúkhúrvirág édes-fűszeres illata töltötte be, miközben a tiszta kék égbolton hatalmas, tornyos felhők úsztak méltóságteljesen, néha eltakarva a napot. Majd szétfeszítette a tüdőmet a sok-sok szippantás, magamra is kellett szólnom, hogy nem csak belégzés! Mesés volt.
Egyébként már az elmúlt három napban is tudtam egy-egy órácskát kint tölteni . A mumusokkal kezdtem. Mivel egy egész nap nem esett az eső, rámerészkedtem az eperágyásra, melynek egy részét felverte  a tarack és kiölte az epret. Bevetettem az idei szezonra Feritől kapott meglepetés ásóvillát, és nekiálltam bogarászni a rengeteg tarack gyökeret az ágyásból. 
Kép 005
Ó, jaj! Ez volt az eperágyás. 
Szerencsére elől a zöld csomók a bennmaradt fokhagymából vannak, de a távolabbi rész...
Ó, jaj!
Befejezni nem tudtam a küldetést, mert újabb égi áldást kaptunk, ezért a másik utálatossal, a szederrel folytattam. Még jó, hogy már tavaly kivágtam az elfagyott vesszőket, így most 'csak' ritkítanom kellett. Persze ezt sem fejeztem be, mert ma a házhoz közel kellett dolgoznom, hogy tudjak figyelni az alvó mókikra, ezért, ma a szőlőlugasban próbáltam nem kárt tenni, de muszáj metszeni. Első évben rövidcsapra metszettem, már nem tudom miért. Volt is szőlőnk rendesen. Ekkor derült ki, hogy csemegékkel van dolgunk. Aztán az ezt megelőző télen fajtától függően fagytak vissza. Volt, ahol a teljes föld feletti részt vissza kellett vágni, volt, ahol kisebb volt a kár. Igazándiból most látszik csak, hogy mennyi termőalap ment tönkre, és ki sem hajtott tavaly. Két apró fürt szőlőt ettünk azt is féléretten, mert már nem lehetett Katit távol tartani tőlük. Nagyon szereti a szőlőt. Lehet a tavalyi száraz tavasz és nyár is betett nekik. Szóval, most az egyiket újranevelem teljesen, máson próbálok csapokat kialakítani, aztán meglátjuk, mit szólnak hozzá. Lesz-e idén termés. Most már azt is tudom, hogy a csemegeszőlőket általában szálvesszőre metszik, persze ezt is fajtája válogatja, de idén így próbálkozom.
Kép 056
Bálint unta a szőlőművelésről szóló fejezeteket, hasznosabb elfoglaltságot keresett: nő.
Közben pedig ezeknek örülhettem még:
Kép 040 Kép 041 Kép 044 Kép 052
Nyílnak a tulipánok és a jácint, aminek illatát a konyhában is érezni lehet.

Végre, végre, sallala.

Megjegyzések

BoGyo üzenete…
:))) Olyan jót nevettem a címen! Dől belőle a boldogság. Azt hiszem jó kis örömzenélést lehetne szervezni a kertészekből a jó idő köszöntésére:) Én is dúdolászok, meg vigyorgok, mint a vadalma, úgy örülök, hogy alakul az idő:)
Annyira csodásak a tulipánok!! A kis munkafelügyelő pedig tünemény!! Elbódították az illatok:)
Jó munkát Nektek!
Dominika üzenete…
Laikusként megragadom a lényeget: Bálint nagyon nagyon puszilgatni való! :-)))
csakBea üzenete…
Tündéri kislegény! :)
HP üzenete…
Örülök, hogy tudtatok ti is kertészkedni. Jó volt még olvasni is. Szerintem szerezzél be valami strapabíróbb szőlőt, modjuk medoc noirt. Nem tudom lehet e még kapni. A leginkább ezt a fajtát szeretem a kertemből. Ellenálló, szinte mindent kibír, nem kell permetezni sem. És nagyon édes, 24 volt tavaly a cukorfoka. A csemegékkel túl sok baj van, túl kényesek.
Juhmeli üzenete…
@BoGyo: Igen nagy volt a boldogság, én is csak vigyorogtam, sőt még vigyorgok is, még jó, hogy nem kell emberek közé merészkednem.:) Nektek is jó munkát, ha mentek a hétvégén!

@Dominika: Ahhoz képest, hogy laikus vagy, mindig elsőre fogod a lényeget.:)
Egyébként metszeni könyvből és youtuberól tanulok, akkora a hozzá nem értésem.:)

@Bea: Az, ám! Csak állandóan beleszól a dolgomba, néha igazi kis hajcsár.:)

@HP: Ezek a szőlők már nagyon öregek, ki tudja milyen fajták, igyekszem őket megbecsülni. Amikor ettük róluk, nagyon finomak, édesek, fűszeresek voltak Ha telepítünk újat, észben tartalak.