Vetemény

Végre belevágtunk -szó szerint- a veteményes többfelvonásos történetébe. A virágos mező, jelen esetben érett pitypang mező, már csak a hátsó és második ötszáz négyzetméteren eregeti szélnek a bóbitáit, mert Feri a többi helyen lefejezte a szóban forgókat legújabb családtagunk segítségével, kinek neve még nincs, de  már jelentős hatást gyakorolt mindannyiunk életminőségére. Petiről levakarhatatlan a szerkezethez beszerzett arcvédőmaszk, Kati meg már ha csak meglátja a gépet, sikítva rohan el. Hát igen. Kinek javította, kinek rontotta. A veteményes is ezzel lett először megdolgozva, kapálógép-baráttá téve a félméteres gazzal benőtt területet.
  Kép 004 
Ezek után érkezett meg kölcsönmunkatársunk a hatkapás Honda kapálógép, a keresztszülők Feribe vetett bizalmának ékes bizonyítékaként. Használatba vételekor több gondolat és tanulság is megfogalmazódott bennünk. A veteményesben keskenyek az utak, kicsik az ágyások, három fej salátám bánja, de legalább a gyümölcsfasövény minden tagja épen átvészelte az első métereket, mikor is a motorban rejtőző lovak elragadták és jól megtáncoltatták Ferit. Rémült sikolyaimat és a röhögőgörcs okozta vinnyogásom szerencsére a  motor elnyomta, de a látvány feledhetetlen perceket szerzett. Hálátlan vagyok. És szemét  is. Tudom, mert megmondta, mikor bevallottam, hogy mennyire kiélveztem az összecsiszolódás pillanatait.:) Aztán csak megtalálták a közös ritmust a lovakkal és nagyon szép veteményest rittyentettek a mezőből nekem, mert a veteményes és a gyümölcsös az én (nem)gondoskodásom alatt áll.
  Kép 010 
Felkapálta a hátsó utat is, aminek betonszélei közé valahogy sosem került sóder, de gaz annál inkább, úgyhogy azt újra rakjuk rendesre, és kaptam még pluszba egy három méteres sávot a terület teljes szélességében. Sőt egy nagy területet szépen felgereblyézett, gaztalanított és szalmával leterített, hogy megakadályozza a föld kiszáradását, amíg odajutunk, hogy belekerüljön, aminek bele kell kerülnie. Addig meg móka a gyerekeknek, lehet benne ugrálni, vetődni, remekül csúszik...
Feri meg fogja a fejét, hogy ezért a sok-sok munka, a mókik összetömörítik a földet.

A korábban megálmodott és közzétett tervhez hűen a tavalyi krumpli- és tökföld lett idén a gyökerek és hagymák helye. Az újonnan belevett, eléggé füves területre pedig krumpli fog kerülni, Ági tapasztalatai után, hátha az elnyomja a gazt és hozzászelídíti a régi ágyásokhoz.
Kép 031
Immár harmadik éve kuporgok a táblán, másik végén Kati és Peti játszik.

Eddig ennyit sikerült összehoznom Kati és Peti hathatós segítségével és lábalattlévőségével :

büdöske (BoGyoé) - petrezselyem (Félhosszú) - petrezselyem(Félhosszú) - büdöske -
vöröshagyma (Sturon) -vöröshagyma (Sturon) - sárgarépa (Nanti) - sárgarépa (Nanti) -vöröshagyma (Sturon) - vöröshagyma (Sturon) -
büdöske - pasztinák - póréhagyma - cékla -
sonkahagyma (tavaly termett, kiszáradt, dughagyma méretű)- sárgarépa (Nanti) - sárgarépa (Nanti) -sonkahagyma - büdöske - petrezselyem (Hanacka)

krumpli (Balatoni rózsa) - krumpli (Balatoni rózsa)

A magok árkát belocsoltam, miközben két jól megtermett mókus is lógott a kanna fülén, majd ezután együtt elhelyeztük a magokat az ágyukban, vagy az mellett, attól függően, hogy mennyire fújt a szél és gondosan betakargattuk őket. Néha mókusökölnyi földrögökkel. Talán kitalálnak alóla a növények. Sorjelölőnek retket (óriás vaj és korai legjobb) használtam. Végre idén eszembe jutott, mert hamar csírázik, és talán lesz valami belőle, bár nagyon meleg van már nekik. Kiesszük, mire a répa és a többiek elkezdenek nőni. Ha meg semmire sem mennek, arra jók lesznek, hogy akkor is kapálhassak a sorok között, mikor még a többi ágyastársnak eszébe sincsen mutogatni a szikleveleit. Nem mintha valaha is a sorjelölő hiánya miatt maradt volna el a kapálás.

Minden nap egy kicsike, ahogy a mókik és a szúnyogok engedélyezik.

Kép 040
Móka, kacagás.



Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
hogy befejezzem a mondatod: és munka! Nálunk sincs ez másképp. Jó, hogy ott vannak a mókik, van segítség, látod!
HP üzenete…
Sok sikert a veteményeshez!
BoGyo üzenete…
Sokat dolgoztatok! Jót mosolyogtam a leíráson, van kaland, élmény nálatok bőven:)
Unknown üzenete…
További jó munkát, jó kelést, és jó termést kívánok. Azért sokat segít a kapáló gép.