Fenem a fogam

Várjuk az esőt. Az éjszaka lezúduló néhány súlyos cseppen kívül több, mint egy hónapja nem láttunk a reggeli és esti harmatnál nagyobb mennyiségű nedvességet. Éppen ezért lepődtem meg nagyon, hogy az egy hete  száraz porba veteményezett sorokban a jelző retek már előbújt. Majd most elszárad, ha nem sietünk a segítségére, mert a viharos szél, a sötét felhők látványa a Dráva felett és az égi zenekar koncertje a szúnyogfalkáé mellett nem elég. A lehűlésnek viszont nagyon örülök, mert még 24 fokban is simán leégett a fejem, csorgott a szemembe az izzadtság miközben a nyamvadt káposztaféléket palántáztam a hétvégén. Kellemes meglepetés volt, hogy azokban az ágyásokban, amikre Feri szalmát terített  a kapálás után, nedves, porhanyós maradt a föld, ahova nem jutott takarás, ott csak száraz porba, rögök közé kerültek a palánták.

A képlet a következő:
körömvirág - bokorbab (Carmen) tavalyi termés -  bokorbab (Carmen) - karalábé - karalábé - karalábé - 
 bokorbab (Carmen) -  bokorbab (Carmen) - kelkáposzta - kelkáposzta - körömvirág - 
brokkoli - brokkoli

A keszthelyi krumplifajták is a helyükre kerültek, ki csírával, ki csíramentesen, de legalább nem pepitában (egy bokorban vegyesen sárga és piros), mert nagyon összenőttek a hosszú tél alatt, nehéz volt szétválasztani őket. Még csatlakozik hozzájuk a kommersz Laura fajta is, ami még az ablakpárkányon figyel.
A paradicsomok egy része is már szalmaágyban pihen műanyag gallérral a nyakukon, mert két lótetűvel már sikerül összefutnom ültetés közben. Azokból  az első ijedtség után rögtön négyet csináltam.

Eddig így néz ki:
tavaszi fokhagyma - tavaszi fokhagyma - 3*2 erdélyi szív - 4*2 erdélyi fodros - tavaszi fokhagyma - tavaszi fokhagyma - 4 Roma VF - 2*2Black prince és 2*2 sanzon fekete - 2*2 sanzon csíkos és 2*2 sanzon zöld csíkos

A Roma kivételével, ami alacsony, de sűrű bokrot nevel, kettesével kerültek beültetésre. Még van vissza legalább ennyiféle, nagyon várom már az első kóstolót, akárcsak a gyümölcsösben. Nagyon bizakodó vagyok ez ügyben. Sok-sok kezdemény van az idősebb alma és körtefákon, a ribizlifákon és premierre készülődik az egresbokor is.
Kép 016 Kép 011 Szépen kerekednek a tavalyi vesszőkön áttelelt fügék is. Nyammm. Közben virágba borult a novemberi vetésű borsó, a metélőhagyma, a kakukkfű, a rukola, a madárbegysaláta, az évelőágyásban a len. Lehet szedni a fejes salátát, a sóskát, a citromfüvet.
Kép 018 Kép 008 Izmosodnak az őszi fokhagymák és lassan virágot bont az őszi mák.
Kép 013 Kép 009 Gyönyörűen hajtanak a levendulák, idén csak 3 darab csírázott ki a magokból, jó lesz utánpótlásnak az elajándékozottak helyére:
  Kép 017
Borsóból vetettem 6 sor Carlost és 6 sor Rajnai törpét, bár már késő van hozzá és eddig úgy tapasztaltam, hogy a március közepén vetett adag adott finom, sok és egészséges termést, az áprilisiak kevesebbet, gyorsan öregedőt és kukacosat. Most kiderül, mit kapunk a novemberitől és a májusitól. A lóbabnak már neki sem álltam, majd jövőre. Kár.


Még sok van vissza, de már kezd látszani a munka. Elégedetten szemlézem szúnyogcsípéseimen kerti agyagpakolással a veteményest és duplájára dagadt füllel, zümmögő felhőbe burkolózva ballagok fel a veteményesből minden nap végén.
Kép 017

Megjegyzések

Tüzesvas üzenete…
Nagyon szép a kerted!A füge miatt meg irigykedem... :)
Anikó üzenete…
Olyan szép a kertetek!:-)
Napi mosolyom...két lótetűből, négyet csináltál!:-))))

Én fügém még sehol nincs, bár olyan satnya...
Nagyon jó fekvésen lakhattok, ha ilyen szép minden nálatok!!!
Edit üzenete…
Azok a francos lótetűk de egy rusnya állatok. Én is ha találkozom velük, vagy felezem, vagy ijedtembe negyedelem/darabját :D
De ami a meglepő most mi is elültettük a krumplit, de szerintem a tavalyiból, meg a szántás utáni földforgatásból itt ott előbukkantak. És mit találtam rajtuk?!?! Krumplibogarat....hihetetlen. Gyorsan üvegbe szedtem őket. Azok is de rusnyák.
Nagyon szép a kerted, és a fügédért én is irigyellek!!!
Nekünk is van (volt), de anyum majdnem tövig nyírta, mert hogy benőtt az útra ahol járunk. Azt hittem sírva fakadok. Most van egy kis bokor kezdemény.....nem is tudom, át lehet-e ültetni...
Pedig termett is már, és én úgy szeretem a fügét.
SzilviaA üzenete…
A lótetű-matek nagyon tetszett nekem is :) Jött eső? Nálunk (Tolna) szép csendes eső érkezett délután, nagyon örültünk neki!

Timi üzenete…
Hogy palántáztad a paradicsomot? Milyen müanyag gallér került rá? Nekem mindent elpusztítottak a lótetük...
Juhmeli üzenete…
@Tüzesvas: Alakul, alakul.:) A fügén nagyon csodálkozom, még gyerek, tavaly kapuk, egy arasznyi volt akkor, remélem meg tudjuk majd kóstolni.

@Anikó: Délnyugatra néz a kert, és elég védett is, legalábbis a fügét oda tettük, ahol nem rohan a szél, meg kukoricaszárral és szalmával takartuk

@Edit: Nálunk bogár még nem nyomul, sőt idén még vándorpoloskát sem láttam, nekünk tavaly az telelt át rengeteg...

Öreg a fügéd? Mert ha öreg, a gyerekét át lehet ültetni jobb helyre, ahol terebélyesedhet.

Nálunk sokszor tövig visszafagynak a többméteres bokrok is, de kihajtanak. Ha fiatalabb a bokor, megpróbálhatod átültetni. Mi is nagyon szeretjük. Csodás bort lehet készíteni belőle, meg lekvárt. Bár félő nálunk addig sosem jutna el.:)

@Szil: Hangyaizzadtságnyit. :(Annyi esett csak, hogy elverje a port, de a fák alatt száraz maradt, a vetésig sem ért le. Pedig a radar erős esőket mutatott. No nem baj, csak pityeregjen még egy darabig.

@Timi: Joghurtos poharak, kis virágcserepek alját levágtam és ráhúztam a palántákra, egy kicsit lenyomtam a földbe, pár centi mélyen, tavaly így egyet sem ölt meg a tetű. De én is jártam úgy, hogy kiraktam délután 34 paprikapalántát, másnapra már csak 14 volt. Akkor találtam ki ezt.

Tavaly így nézett ki a káposztaféléknél:

http://egycseppkert.blogspot.hu/2012/04/megint-sorolo.html
Dominika üzenete…
Remélem, esett azóta.
A levendulád csodaszép! A kert meg nagyon szépen alakul. Jó nektek, hogy ekkora szabad tér van.
BoGyo üzenete…
De szép minden! Eszméletlen, mennyire jó klíma van nálatok! Harsognak a nönények, olyan élettel teltek!
Petra üzenete…
Ennivaló kerted van!
Juhmeli üzenete…
@Dominika: Esett, nagyon örültem neki, már bújnak elő a föld alá rejtett dolgok.:)

A cél ez volt: nagy kert kis házzal.

@BoGyo: Tényleg nagyon szerencsések vagyunk. Mikor nézegettük a házakat nem is gondoltuk volna, mennyi minden lehet fontos a telek elhelyezkedése szempontjából.

@Petra: :D
... az év minden szakában.