Retekidő

Bejegyzés a veteményesről, ahová csak epret szedni megyek mostanság. Mert minden nap esik az eső. Mert a mókiktól nem lehet.  Pedig ma elaludt egyszerre mind a három, de mire rákacsintottam a gumicsizmámra, hogy végre összebújhatunk és megszökhetünk, addigra leszakadt az ég.

A krumplik már szép nagyok, itt-ott virágzik is, várom, hogy bordói lével permetezhessük őket, aztán kaszálékkal fogom betölteni az egyik ágyást, mert közel vannak a sorok, a másik ágyást földdel, ha már lehet dolgozni és nem merő sár a kert. A harmadik ágyásba még el sem vetettem a 'Laurát'.

A tökfélék még épp csak elhagyták a szikleveles állapotot, a paradicsomok sem sokat változtak az ültetés óta, egyiken másikon láttam bimbót, és kitördeltem a meginduló hónaljhajtásokat. A tövek mellé vetett bazsalikomok nem nagyon villognak, ezeket pótlom még.

A gyökerek közül a sorjelző retek nagyon jól sikerült. Nem gondoltam volna április végén, mikor elvetettem a nagy hőségben, hogy leveleken kívül más is lesz belőle, de szépen kinevelte ebben a hűvösben a kerek hasát.
Kép 010
Vajretek
Ahogy az illik egy hónapos retektől, egy hónapra a vetés után már ehettük is. Eleinte aggódtam, hogy a retekkel együtt a petrezselymet, sárgarépát is kirángatom, de felesleges volt. Egyszer azért, mert a retek hasa a föld felett helyezkedik el inkább, csak a vékony gyökérrésze van a földben, így kisebb a pusztítás. Másodsorban azért, mert nem nagyon van mit kihúzogatni vele. A többi gyökér alig mutogatja magát, a paréjerdő alatt, de leginkább ott bújtak elő, ahol a gyorsan csírázó retek feltörte a talajt nekik.

Kép 034
Répafölde. A répák a paréj alatt rejtőzködnek.

Sajnos a káposztafélék sem igyekeznek, pedig ez jó idő nekik, a csigák annál inkább, már egy sor brokkolimat benyomták, kipróbálom a fahamut ellenük, remélem beválik. A tojáshéjjal nem próbálkozom csigaügyben, mert láttam én csigát átmászni felállított gilette pengén, erős a haslábizma. A hamu kémiájában jobban bízom.

Babokat ide-oda vetettem társnak a káposztafélékhez, a kukoricához, de került belőlük a megvénült fejes saláta helyére.
Kép 013
Itt nő majd a babsátor.

Borsóból csak a novemberben vetett két sor van, azt frissen szedegetem a levesekbe, de lassacskán leterem. A májusi vetés még nem virágzik.

A vakond és tetű még mindig fogócskázik és gyilkolja a gallér nélküli palántákat, főleg a paprikaföldön nagy a harc, és egyre kevesebb a paprika.

A mák jól néz ki, de minden tokon van egy barna pötty, szóval készülődik benne valami állat. Remélhetőleg jut is, marad is.

A fehér rózsákat a bogarak felzabálták, a pirosak meg betegek voltak, nem nyíltak ki a bimbók, de remélem az újabb virágokból már főhet a szörp.

Úgy néz ki, hogy az idei nem a veteményeskert éve lesz, de Feri azt mondta ne szomorkodjak, a mókik a mi fő terméseink.




Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
S milyen igaza van Ferinek! Én gyűjtögetem a tapasztalatokat, majd egyszer leírom.
Zzev üzenete…
Én sem bízom kizárólag a tojás héjba ezért szórok mellé csiga irtót.
Hedvig üzenete…
Idén nekem is szép lett a retek.