Minden napra egy mese: első nap

Nyugi! Csak egy héten keresztül.

Tegnap kora délelőtt meglocsoltam az uborkát, az új ültetésű puszpángokat. A paradicsomágyásban a szeder felőli részen a konyhai olló segítségével levagdostam a szulákot a még fel nem karózott, földönfekvő paradicsomokról és felkaróztam őket. Nagy szívás a rotakapával sokszorosított szulákot irtani, főleg, ha a mulcsot nincs mivel felújítani és vastagon tartani. Aztán volt még csiga szépség- és gyorsulási verseny is, bár ennyi szép paradicsombogyó és a szemembe folyó izzadtságtól nem volt könnyű észrevenni a résztvevőket.

Kép 046

Ahogy azt sem volt könnyű beismerni, hogy hiba volt figyelmen kívül hagyni Jobbraszomszéd néni megjegyzését arról, hogy beteg a paradicsom nála és megpermetezte. Tegnapelőtt, mikor a kerítés betonalapján ücsörögve a szederbokor alatt meditáltam szüreteltem és figyeltem a gyönyörű paradicsomjaimat a kis zöld ablakokon keresztül, amik a  sűrű és áthatolhatatlan szederbokor ágai között világítottak, szinte megbénultam, ahogy eszembe jutott ez a félmondat. Megfordultam és bevizsgáltam a drótkerítés másik oldalán lévő veteményest. A paradicsomok félszáraz, csupasz kóróként meredeztek. Kisebb szívinfarktus után át is másztam, négykézláb ahogy illik a szederbokrok támasztékául szolgáló alsó drót alatt (na jó, inkább kúsztam), a három kilónyi szedrestálat tolva magam előtt, amit jól sikerült kiborítani, de így legalább elmondhatom, hogy 6 kiló szedtem, meginterjúvolni a saját paradicsomokat. Hát itt-ott, szárad, sárgul, pöttyösödik, amit a természetes öregedési folyamat részének is tekinthetnék, ha nem láttam volna át a szomszédba. Így jólértesülten megtettem, amit meg kellett tennem. Vödörbe szedtem a gyanús leveleket, ezek rögtön kuka, a piruló paradicsomokat egy másikba. Aztán kontakt gombaölőnek bordói lével akartunk permetezni, de nálunk bonyolult. Háromnegyedórás keresés után elfogyottnak nyilvánítottuk, lehet várni hétfőig vele, míg megvesszük. Utána pedig jöhet még hét nap várakozás.

Kép 003 Kép 004
Feri fűkaszával rendbe szedte a veteményeshez vezető dzsumbujt, sövényt nyírt a minden évben ugyanott magról magától kikelt paradicsomtövekből.
Este meglocsoltam a növényneveldét, a kaspós virágokat, a kisebb fákat, tűlevelűeket és a termő zöldbabot.  Kb 30 16 literes kannát hordtam szét. A napot vizespólós-bugyis nagy levegővétellel fejeztem be, mikor a slagot nem elzárni sikerült, hanem a komplett vízadagoló fejet lecsavartam a tömlőről. 

Napi praktika:
Amit pedig az éretlen, de már majdnem jó szőlő fogyasztásáról tanultam Feritől: enni kell egy biztos éretlent, utána bármelyik másik szem édes lesz.

A nap felfedezése:
Virágzik az egyik kis almafám a sövényben. Rendesen tele van bimbókkal.
Kép 084

Megjegyzések

mancoka kertje üzenete…
Jó kis kalandod volt tegnap! De megérte, mert az eredmény jó lett, jó kis szüretet rendeztél! Na, és azok a paradicsomok! Így a gyerkőcökkel még jobban mutatnak!
Az én paradicsomjaim is betegeskednek, el is kezdtem egy bejegyzést írni róluk, de képtelen vagyok befejezni.
A kis almafád jól eltévedt!
Várom a mai mesét. Szép napot Margó
SzilviaA üzenete…
Én is elkéstem a paradicsom felkötözésével és a fattyazással is. Idén csináltam először "paradicsomot a kertemből" - van még mit tanulnom. Volt néhány tő pár hete amik besárgultak, nem tudtam mit tegyek kitéptem tövestől... gondoltam úgyis túl dzsumbujos az ültetvény (mivel a fajtákkal kapcsolatban is tapasztalatlan vagyok mindenfélét ültettem logikátlan sorrendben.) Ettől függetlenül sok a termés, és finom édes is, viszont idén olyat láttam, amit még soha: tetves a csemegekukorica!!! Most már nem permetezem mert megérett a betakarításra, de jövőre erre is jobban kell majd figyelnem. Hát jó pap holtig. Gratulálok a kiváló szederterméshez és a giga paradicsomokhoz :)
Zzev üzenete…
Na most vagy kicsik a gyerekek vagy nagyok a paradicsomok. Esetleg is is.
csakBea üzenete…
A bal oldali csigára szavazok a szépségversenyben!
Paradicsom ügyben megijesztettél! Bordói lé helyett nem jó a bordói lét helyettesítő cucc, amivel lemosó permetezni lehet, talán Vektafid akármi? Mert nekünk az van.
Kannával locsolsz?
BoGyo üzenete…
A fitoftórára jó a bordóilé+kén. De amint felüti a fejét, ez a fura kis sárgulásos tünet le kell fújni a növényt, mert utána elég nehéz megállítani a gombát.
Szépek a paradicsomok, gyönyörűek a gyerekek:))
Piszke a Birtokról üzenete…
De jó, feltaláltad a 36-48 órás napokat :) (amennyiben szigorúan vesszük a napi mese kitételt)
Juhmeli üzenete…
@mancoka: Én már csak szüretelni járok a kertbe, másra nincs tartalék.:) Gyógyulást a paradicsomoknak!

@Szil: Mi is minden évben továbbtanulunk.:) Nálunk nincs tetű a kukoricán, viszont cső sincs rajta. Valamit valamiért.:) A paradicsommal az a gondom, hogy nincs karóm hozzá, de az is évről évre kevesebb. Karót is kéne termeszteni. Már dolgozom az ügyön.

@Mr. Pickles: Nagyon jó megállapítások.:)

@Bea: Nekem is a rózsaszínes tetszett.
Nem tudom, mi a Vektafid, mi csak bordóit használtunk tavaly, meg előtte is gombára. Nálunk az a dzsoli-dzsóker, bár megelőzésre jó, de talán még nem túl késő.
Kannával és csak néhány kiváltságost meg a kaspósokat. De ez nem homok, az öregeket hagyhatom, hogy boldoguljanak, ahogy tudnak.

@BoGyo: Köszi! Kell bele kén is pluszba? Mi tavaly natúr nyomtuk, de úgy is jó volt. Persze lehet, nem ezen múlott.

@Piszke: Khmmm. Jó is lenne, de benned és az időtágítódban van minden bizodalmam. :)Az ötlet komoly volt, de ember tervez...



Holdgyöngy üzenete…
AZ én szomszédasszonyom adott valami kék színű kristályos szerkezetű szert, nevét nem tudom. A sárga levelű paprikám, s a paradicsomot ezzel keltettet velem életre, még nyár elején. Felemás módon sikerült nekem. Neki csodálatosak lettek.
Juhmeli üzenete…
A kék kristályos anyag a rézgálic, a bordói lé egyik alapanyaga, vagy lehetett valami keverék is, instant. Remélem nálunk is beválik. A krumpli már láthatatlan a föld felett. Gondolom ugyanaz a kórság kapta el.
csakBea üzenete…
Honnan tudom, hogy fitoftóra, vagy csak szomjúság? Alul sárgulnak a levelek, felül meg mindegyik kókadtan lóg, bár ez minden növényemre igaz, nem csak a paradicsomra. A fitoftóra csak a leveleken jelentkezik, vagy a termésen is? Mert azok egyenlőre szépek.
Juhmeli üzenete…
Fitoftóránál barnul a levél csúcsa, nem hasonlít a szomjas növényre, nagyon nehéz megmondani, sosem tudom eldönteni, még én is csak tanuló vagyok. Többféle gomba is támad, többféle betegség is jelen lehet egyszerre.
Itt egy link, ha segít, kiindulásnak jó lehet:

http://portal.agr.unideb.hu/media/BurgonyaBSc_9317.pdf

Sok más forrást is találsz, remélem minden rendben lesz a turbóiddal.