A csendesen szemerkélő eső nem elég ok a szüret halogatásához.

Sőt, még szükségesebbé teszi.

Tegnap ismét csoda történt, egyszerre aludt a három móki. Felöltöttem gumicsizmámat, fogtam egy rekeszt és elmentem a paradicsomföldre leszedni, ami leszedhető, mert az érett bogyók legtöbbje mosolygósra repedt, és ilyenkor gyorsan tönkremegy a paradicsom, bepenészedik. Az első láda megtelt, így komótosan visszaballagtam még egyért. Mikor az is megtelt, és elindultam felfelé egy üresért, lelki szemeimmel újra láttam magunkat romantikus éjszakai paradicsomfőzés és habos, nyers paradicsomlé szürcsölgetés közben, mikor is a mókik újra egyszerre alszanak. Ekkor már nem csak dörgött és sötétedett, hanem csepergett is, de a paradicsomszörny még vissza volt. Idén Feri egy öt méter hosszú sövényt nyírt nekem a beton mellől magától növő paradicsomokból, amik mostanra három méternél is szélesebb sávon kezdenek teremni.

Képjo 007
A paradicsomszörny első gyerekei.
Képjo 002 
Egyéb zsákmány.
Képjo 001 
Erzsónak köszönöm ezeket a gyönyörűségeket.
Képjo 011 
Az idei leggigább Margótól.
A szezonnak 14 fajtával indultunk, ebből a vakond a 'Goldkrone'-t még fiatalkorában likvidálta. További négy fajtát nem kóstoltunk még, de ami eddig termett azokkal nagyon boldog vagyok. Esszük őket csak úgy, mint az almát, karikázzuk a zsíros kenyérhez, kockázzuk a salátába, csak sóval megtámogatva egy kis sonkahagymával és paprikával. Lett belőle natúr lé, olyan édes, hogy az már túlzás. Lett bazsalikomos, fokhagymás szósz tésztákra, pizzához és még sok mindenhez. Ment a lecsóba, amit piaci, de házi paprikából készítettünk. Most újra a fűszeres szószba kerültek, sürgősségi befőzéssel, miután Petinek sikerült a konyhában való megbotlás után beleülnie az egyik  várakozó ládába és előpaszírozta a termést. Ferivel együtt jöttek vihogva, fetrengve, hogy anyának egy szót se. Ha-ha, mintha nem lehetett volna észrevenni a láda alól szivárgó rózsaszín lét.
A romantika elmaradt, egyéb gyerekeknek izgalmas, felnőtteknek bosszantó dolgok miatt. Az estére érkezett felhőszakadás eredményeképpen sorozatos áramkimaradásokkal megspékelve kiderült, hogy hol is van elmozdult cserép a tetőn, mert azon pont alatt szép hosszú csíkban szabályos kis vízesés kerekedett seperc alatt a frissen festett hálószobánkban. Feri iszonyúan hatékony lett hirtelenjében. Felöltötte az esőkabátot, kirontott a sötétben szakadó esőbe, hogy felébressze a szuterénban már biztosan az igazak álmát alvó létrát, kipakolta a spájz egy részét, hogy feljuthasson a padlásra. Ott elemlámpával rohangászott vagy tíz percet, minek eredményeképpen a mókikkal megfigyelhettük a Niagara elapadását. Ó, pedig nagyon érdekes volt, de maradtak helyette két másodperces áramkimaradások, amik többedjére is váratlanul érték őket, és helyükre dermedve, hallgatózó fejtartással szólongattak minket. Aztán a vihar elmúlt, feloszlattam a tömeget, és 10 óra magasságában neki is állhattam a szósznak. Egyedül. Azért a habos, rózsaszín lét nem hagytam ki, annyival kevesebb megy kárba, a levegőbe.

Megjegyzések

Dominika üzenete…
Nagyon köszi ezt a bejegyzést, irtó jól szórakoztam! :-D
Lizi üzenete…
Ebben van tőlem származó is, ugye? :)
BoGyo üzenete…
Nem semmi termésetek lett!! Hatalmas parik!
SzilviaA üzenete…
Milyen sokféle paradicsom! Nem is láttam még ilyen feketéket meg sárgákat.
Juhmeli üzenete…
@Dominika: Hát az első döbbenetek után már én is csak nevetni tudtam, igaz bujkálva, mert Feri igencsak pipa lett, főleg azért, mert a tapétát sem tudja ma feltenni, pedig arra várt már régóta. Jó volt figyelni a mókik csodálkozó arcát. Mennyi élmény egy este alatt!
Juhmeli üzenete…
@Lizi: A jobb oldali rekesz szinte csak tőled. Nem is tudok választani közöttük, annyira mások. A sárga nagyodon viszont mindig megdöbbenek. A sárga héj alatt a zöld húsban a rózsaszín cirmok. És az íze. Mint egy egzotikus gyümölcs.
Juhmeli üzenete…
@BoGyo: Ez a harmadik ilyen adag, de nem mondom, hogy elég, csak paradicsomot ne lássak.:)

@Szil: Ma már rengetegfélét árulnak, szerencsére. Engem gyönyörködtet a sokféleségük.
Juhmeli üzenete…
@Lizi: Helyesbítek. A bal oldali. Csak Feri meg ne tudja, hogy megint eltévesztettem.:)
mancoka kertje üzenete…
Micsoda paradicsomok, csak ámuldozok itt! Mennyi tövet ültettél hogy ennyi sok lett?! Abból a különleges sárrgából nem lehetne magot kapni?
Jó kis estétek volt! Gondolom, hogy erről az "élményről" szívesen lemondtál volna!
Juhmeli üzenete…
@Mancoka: Kb. 50 tő, de kettesével. Vannak közöttük csenevészek is és olyanok is, amik még nem pirosodnak. Plusz a szörny. Küldj emailt címmel, és utaznak.

A beázás tényleg lenyűgöző volt, nem a falon folyt, nem is folt keletkezett, hanem szabályos kis zuhanyzó lett a hálóban. Azért tényleg jobb lett volna nélküle, de kárunk nem lett szerencsére.
csakBea üzenete…
A szörny milyen fajta? Innen az tűnik a legegészségesebbnek, legfinomabbnak. Milyen izgalmas is az áramkimaradás! Gyertyát nem gyújtottatok?

"beázás"... hirtelen azt hittem rólam van szó :)
Otthon Művek üzenete…
Eszméletlen a termésed!
Hát igen, milyen jól lehet más kínján szórakozni, főként ha ilyen jól van megírva :D :D :D
Azért remélem, már helyreállt a rend :) (mármint, hogy nem ázik be a tető)
Juhmeli üzenete…
@Bea: A szörnyet a telek szerves tartozéka és ajándéka, magától nő nagyjából ugyanazon a helyen minden évben, a beton repedéseiből. A gyertyával mindig úgy járok, hogy mire meggyújtom visszatér az áram. Aztán elfújom, megyek a dolgomra, aztán ha kell mire újra meggyújtom, megint van áram. De azért ki van készítve.
Te is szóba szoktál kerülni, és nem csak a Kisbea miatt.:)
HP üzenete…
Hú mennyi paradicsom! Úgy nézem nagy rajongói vagytok, én már nem tudtam volna mihez kezdeni ennyivel:)
HP üzenete…
Azt hiszem te pályát tévesztettél, lehettél volna regényíró is. Vagy az vagy?
Juhmeli üzenete…
@Adél: Feri szerencsére nem csak vízesés-elapasztó-táncot járt a padláson, hanem visszatette a helyére az elmozdult cserepet. Én tényleg röhögtem, de csak laposkúszásban. Egy elég félresikerült nap méltó befejezése volt.

HP: Tuti kitaláltál volna valamit. Nálunk, ami nem fogy el és nem ajándékozom el, az szósz lesz. De nincs dömping, nagy szüret eddig 3-szor volt. Nem regényíró vagyok, csak blogíró.:)