Egyelőre ennyire jutottunk, mert a magok nem kerültek elő sem a jó helyről, sem a boltból.

Elpalántáztam a káposztaféléket. Van közöttük leveles kel, az bírja a telet, vagy nem, de kiderül, ha a csigák meg nem zabálják helyettünk. A többi egyelőre azonosíthatatlan egyveleg, amit a gyerekek vetettek, van közöttük késői karalábé, karfiol és kelbimbó. Na, nekik tényleg késői a kiültetés, de bízunk a hosszú, meleg őszben. Ha mégsem lesz hosszú, meleg ősz, legalább a csigáknak volt változatos az étrendjük. Ugyanide kerültek még verbéna palánták. Tesztelem a télbírásukat. Más társaik a szuterénban fognak fagy nélkül telelni. Remélhetőleg nem víz nélkül.
  Képjo 099
Előtérben Verbena bonariensis palánták, háttérben Peti tücsökszállást készít.

Találtam tavaly őszről maradt fél csomag fekete retket, ez Ági római salátájával került egy sorba, vagy a sor közelébe, ahogy a mókik szórták a szürkülő veteményes megtisztított parcellájában. Még lesz spenót, meg fejes saláta, meg csopros hagyma, meg madárbegy saláta, és érkeznek a piros hónapos retkek is. Ide költöznek nőni az árvalányhaj növendékeim is. Igaz most már vetni nem tudok, várni kell egy kicsit. Mák is lesz, saját termelésből, de annak még helyet kell csinálni.

Ültettem csokoládé mentát a fűszerkertbe és bordó levelű varjúhájat az évelőágyba. Mindkettő Balatonról jött velünk és már félholt volt a kis cserepükben. Most helyrerázódhatnak. Egyéb kísérletem: a dugványozási sikereimen felbuzdulva (puszpáng és babérmeggy) a veteményes bejáratát őrző 'Sentinel' borókákról vágtam félfás, idei hajtásokat. Gyökereztető hormonporral megtámogatva őket vizes homokba dugdoztam, hátha. A levelek eltávolítása fájdalmas volt, de szükséges. Remélem páros számú lesz a sikeres gyökerezés, mert párosan szeretnénk őket továbbra is őrszemnek állítani.
Képjo 097 
Kati és a Sentinelek. 

Szépségeim, a mókikon túl: 
Képjo 083 
Már három verbénavirág van. Reménykedem a magokban is. Sokáig díszlenek.
Képjo 004
Szülinapi ajándékom volt a törpedália, szép dúsan virágzik, mögötte tavalyi szerzemény az alangfű.

A locsolás szükségességén túl újabb megállapítás: valamit tenni kell a kukacok ellen is. Lepotyog az összes almánk. Még sütibe se jók, annyira a túléretlenek.
Képjo 073

Megjegyzések

Zzev üzenete…
A túléretlen az a pont jó nem?
Egyébként kompótba nem jó? Vagy mint reszelt almát elrakni sok cukorral.
SzilviaA üzenete…
A hullott alma jó lehet még pálinkának :)
BoGyo üzenete…
Fellelkesítettél a vetéssel kapcsolatban, keresek egy kis saláta magot! A törpedáliás kompozíció nagyon-nagyon szép!! A virágok és a kőedény is:)
Olyan tünemények a gyerekek, imádhatják a kertet!
Juhmeli üzenete…
@Mr. Pickles: Sajnos ez októberben lenne pont jól éretlen.

@Szil: Hát, a pálinkához nem értek. Azt hiszem komposzt lesznek új életükben.

@BoGyo: Vetésre fel! Még érdemes!
Köszi a dicséretet. Az edényt Feri mozgatja. Én már hátfájást kapok akkor is, ha rá nézek. Már az edényre.:)
Ági üzenete…
Jaj, de boldog vagyok, hogy kinyílt a verbéna! :-) Még egy kis csomag magot találtam, ha esetleg nem teremne mag, boldogan küldök. De szerintem novemberig biztos tudsz róla szedni.
Juhmeli üzenete…
@Ági: Nagyon jól kelt és fejlődött, semmi macera. Én is nagyon boldog vagyok vele, megpróbálok néhány tövet is átteleltetni.