Megvan a holnapi programunk, a festésen kívül.

Ma este sötétedés előtt a széllel szedtem le a paradicsomokat az erdélyi fajtákról. Kb. 10 kg jött le 5 bokorról, de még több, mint a fele rajta van sárgán-zölden. A bokrok széltében és hosszában is túltesznek rajtam, gyönyörűek, bár ezek is kezdenek fertőződni, egyet már likvidálnom kellett a hétből. Magot már tettem el az első szép termésekből, így ha minden igaz, jövőre is lesznek a kertben, aminek nagyon örülök, mert nagyon finomak. A leszüretelt bogyók között vannak  napégettek, ezeken fehér, száraz, bőrszerű foltok vannak a kocsány felőli részen. Van közöttük olyan, amire hiába vártam, hogy pirosodjon a csésze felől. Kiderült, hogy ez a sárgatalpasság, úgyhogy leszedtem őket is, mert soha nem lesznek egyöntetűen pirosak. Aztán metszettem is a bokrokat, mert nem bírják a súlyukat, nagyon elburjánzottak. Nemcsak fattyakat növesztenek, hanem kettéválnak a főágak is, újra, meg újra. Levágtam a beteg leveleket is. Visszavertem a karókat, hogy stabilabban álljanak, mert az öntözés miatt kidőltek a helyükről. Jövőre rendes karót kell szereznem nekik. Aztán rám sötétedett. Holnap folytatom a többi fajtával.


Képjo 005 Képjo 003

Fernel, köszönöm.



Megjegyzések

Anikó üzenete…
De szépek! :-)
Jó munkát....
Babi néni üzenete…
Szinte érzem a paradicsomszüret illatát. Nyami! :)
Fernel üzenete…
Folytonnövő terroristák :D
Kell egy idő, amíg ráérzel a habitusára, hogy mekkora karó kell, mennyi hajtás megy-marad.
Kicsit vagyok csak irigy amúgy, mert nálam csak kínlódnak, főleg ezek. Mondjuk, ilyen szaharai időjárás mellett nem csoda.
Nálam most kezdtek érni, a Black Prince, a tőled kapott Goldene Königin és a San Marzano meg az apraja, a Goldkrone, a Perun és a Gardener Delight.
Most rotyog az első sorozat bazsalikomos mártás :D
Fernel üzenete…
Agyhalott vagyok, a lényeget meg elfelejtettem leírni.
A napégés elkerülése miatt ezeket nem szoktam levelezni, csak amennyire muszáj. És akkor is igyekszem, hogy a pari takarásban maradjon. A barátnőm is fellevelezte, csak úgy, hobbiból, és szépen meg is égett a pari.
Meg felkötözéskor én mindig alátámasztom a szárat a zsineggel, képes lehasadni a súlytól. A zöldtalpasság meg a szárazsággal függ össze, jobb évben nem jellemző, pláne a szíven. A fodros, az kicsit hajlamosabb zöldtalpasodni, a több víz segít.
A múltkorinál is akartam kérdezni, hogy biztos paradicsomvész??? Ilyen száraz, meleg időben nem jellemző.
Sztem inkább takácsatkák, és ráfertőződik, mondjuk alternáriával, vagy szeptóriával. Most, hogy előre gondolkoztam, és permeteztem atkák ellen, nem tudtak annyira felszaporodni, de így is belekóstoltak, és azok a levelek nagyon hamar elkapták az alternáriát, és a kalciumos permetezés sem hatott, a San Marzano tipikusan mutatja. Valószínű, azok a lombok, amiket megharaptak, azok már nem asszimiláltak rendesen, folyamatosan sárgulnak le. Az új hajtások, azok már rendben vannak.
mancoka kertje üzenete…
De jó kis program a szüret! Én is tegnap este szedtem le őket. A fodros a nyerő nálunk is, nagyon finom tud lenni. Nekünk is a karózással gyűlt meg a bajunk, mert bizony ezek hatalmas tövek, óriási súlyt kell elbirniuk.
Jó paradicsom feldolgozást! Na meg festést is!
Juhmeli üzenete…
@Anikó: Köszi, paradicsomlé lett belőlük, nagyon finom, egy csomót megittunk most frissiben.:)

@Altair: Igen! A szüretnek tényleg intenzívebb az illata, mint a bogyóknak, főleg ha az egyetlen kikelt bazsalikombokorba rongyolok bele, az elmélyült szedegetés közben.:)

Juhmeli üzenete…
@Fernel: : Úúúúúgy örülök, hogy jelentkeztél. Már terveztem, hogy írok privát, hátha nem olvasol mostanság blogokat. Köszönöm a fejtágítást, nagyon jól jön, alig találok rendes információt ezekkel kapcsolatban. Tegnapelőtt bukkantam egy oldalra, ott én is alternáriát és szeptóriát néztem ki magamnak, de szinte minden egybegyűltre lehet példát találni. Meg is érdemlem, mert egyszer sem locsoltam meg őket. Negyven fok melegben sem. Most meg már azért nem merem, mert felhasadnak a bogyók és bepenészednek. Azért leszüretelek, nyomok bordóit, meg óvatosan öntözök, lehet kapnak csalánlét is, ha jut idő, hogy szépen fejlődjenek. A beteg leveleket muszáj volt leszednem, egyébként nem nagyon szoktam leszedni, inkább a bokor belsejéből, hogy ne legyen olyan sűrű, de jövőre jobban figyelem őket. A paradicsomlé isteni lett belőlük, nem is gondoltam volna, hogy szeretem.:)

Ja, igen. Ezt találtam:

http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/tomato/earlyblight_tom.htm
Juhmeli üzenete…
@mancoka: Tényleg nagyon finomak, idén még csak ilyeneket ettünk, a többiek lassabbak.:)