Utolsó szósz

Azt hiszem megfőztem idén az utolsó adag fűszeres paradicsomszószt. Fog még érni paradicsom, de már nem olyan mennyiségben, csak friss fogyasztásra lesz elég. Minden fajtából fogtam magot. Az erjesztéses módszer nagyon bejött, a magok nem ragadnak a papírszalvétára, mert a kocsonyás burok körülöttük eltűnik. A módszer lényege, sokan csinálják, hogy kiszemelünk egy egészséges, fajtájának minden fontos tulajdonságát hordozó, szép (túl)érett példányt, annak magját és levét befőttes üvegbe töltjük egyszerannyi vízzel, mint a mag és a lé. Letakarjuk gézzel, tüllel, ami van, hogy a rovarokat távol tartsuk, majd 3-5 napra magára hagyjuk. Ekkor erjedni kezd, és a magok körüli csírázásgátló, kocsonyás burok elbomlik. Figyelni kell, ha büdösödni kezd, vagy penész képződik a tetején, akkor jött el az ideje a magok tisztára mosásának. Ezt szűrőben szoktam csinálni. A tetején úszkáló magokat is ki lehet önteni, mert az életképesek lesüllyednek az üveg aljára. Ha kimostam, papírszalvétán hagyom megszáradni és igyekszem rendesen feliratozni mindent. Az üveget, amiben erjed, a papírszalvétát, ahol szárad és a zacskót, amiben tárolom. Idén 13 fajtát. 
A mostani szószba főként a kevésbé dédelgetett és ezért későbben termőre forduló 'Berta szív' és aszimmetrikus szívek kerültek. Későn érő lett mellettük, mert a nap leperzselte a leveleit fiatalkorában, de még éppen meg tudjuk kóstolni a 'Yellow Goldfish'-t Ágitól.

Képjo 004 
Szívek és aranyhalak.
Képjo 018
Csak a méretarány kedvéért: Margó hatalmas szíve.

Képjo 054 
A paradicsomszörny mindent felfal.
Képjo 028
Érik a paradicsomos füge.

Megjegyzések

Messzenéző Minyon üzenete…
Nahát, erről a maggyűjtési módról még nem hallottam! Köszi, hogy leírtad, ki fogom próbálni. De nem lesz az erjedéstől baja a magnak? Te ezt próbáltad már?
Juhmeli üzenete…
@MM: Még nem próbáltam, az idei a kísérleti év. Elméletileg nem lesz baja, ha nem erjed túl (nem rohad meg), azért kell figyelni. A 70 éves barátnőm is így csinálja, de kertész műsorban is láttam már, csak egy mukkot nem értettem, mert horvát tv-n volt. Majd kiderül jövő februárban, márciusban. Akkor beszámolok.
Hedvig üzenete…
Fú, ez nagyon jó! Sosem hallottam erről!
BoGyo üzenete…
Te jó ég mekkora paradicsom:) A maggyűjtési tippet pedig köszi!!
Messzenéző Minyon üzenete…
Akkor kipróbálom, de teszek el biztos ami biztos alapon a régi ragacsos mószerrel is.
Fernel üzenete…
Ez de jó, ez a mondat :D Köszi Meli!

Látod, cukedli Bálint ölében levő pont klasszikusan mutatja, hogy miért aszimmetrikus :D

Minyon!
Bátran tedd el így a magot, sokkal jobb, mert a ragacsos nyálka, amit le szoktunk róla rohasztani, ahogy Meli is írja, az csírázásgátlót tartalmaz, és azért kelnek általában jobban azok a paradicsomok, amik itt-ott elpotyogva, a földön elrohadnak, és tavasszal paradicsom palánta erdő van a helyén.
Én elég rég így teszem el, és még mindig kikelt.
Juhmeli üzenete…
@Fernel: Apró viszonzás...:) És köszönöm. Már gondolatban készítem a levelet, de addig még jelentkezem nálad.

@Hédi: Akkor jó, hogy leírtam. Mostanában egyre többször futottam bele ebbe a módszerbe, végül is a természetet utánozzuk le, felgyorsítva a folyamatot.

@BoGyo: Locsolás nélkül! Ez 52 dkg-os volt. Szólj, ha érdekel vmi!
Zzev üzenete…
No én is magmentésen gondolkodtam, köszi a segítséget.
Miért nem állsz neki kicsiráztatni pár magot? Ha kicsiráznak akkor működik a dolog.
Juhmeli üzenete…
@Mr. Pickles: Ezzel már elkéstem, de nem hiszem, hogy gond lesz. Nem volt már energia próbaültetvényt is csinálni. Még egy fajta hiányzik, ma azt is "üvegezem". Sok sikert!