Veteményes helyzetkép

IMG_2721 
Ez a veteményes bejárata a fűszerkerttel a baloldalán. A szeder szépen színeződik. Idén nem metszem meg a tél előtt, mert az elmúlt teleken igencsak visszafagyott. Majd tavasszal kerítek rá sort, mikor látszik a károsodás, akkor veszem ki a régi vesszőket és ritkítom az újakat. Aztán a vezérhajtásokból induló oldalhajtásokat két szemre fogom visszavágni, hátha jobb termést ad ez a hosszú sövény. Nem lesz akkora a dzsindzsa sem, több napot is kap.
IMG_2759 
A nárciszok és mindenféle más azonosítatlan tavaszi hagymás a lerongyolódott hidegágyhoz kerültek. Ha lesz működő tűzőgépem akkor felújítom. Idén nem vetettem bele semmit, de mikor kihúzgáltam belőle a kétméteres gazokat sok kis meglepetést találtam benne.
IMG_2757 
Rukola, petrezselyem és madárbegy saláta teríti az alját. Ezeket tavaly ősszel vetettem másokkal együtt. Elszórták a magjukat és mikor megfelelőek lettek a körülmények kicsíráztak. Nagyon örülök nekik.
IMG_2765 
A retek vetés is szépen lombosodík, de sajnos nem kerekedik. Nem tudom, mi lehet a gond, mert van nedvesség és még jó idő is van rendesen, de talán már nem elég hosszúak a nappalok. Vagy csak türelmetlen vagyok. A kiszáradt csoproshagymákból néhány mégis élt még, így nem kell venni tavasszal dughagymát. Szaporíthatom ezeket tovább, de enni csak kóstolásra lesz elég. A retkekkel vetett salátáknak és spenótnak nincs nyoma. Csíranövénykéket még láttam, de csemetéket már nem találok, lehet a retek elnyomta őket.
IMG_2762 
Kibújtak az őszi fokhagymák is, de tervezek belőlük még egy ágyást boltiakból ültetve.
IMG_2755 
Az alma, ami nyár közepén virágzott, megérett. Nyári alma októberben. Finom édes, de picike.
IMG_2754 
A folytontermő eper erőlködik még.
033 
A buxussövény szépen megeredt a nyári dögmelegben. Csak egy pusztult el vakondműködés következtében. Szépen hajtottak, bokrosodtak, de az első fagyok az új hajtásokat kinyírták a gazzal nem borított oldalon. Ezek a szerencsés gaz alatti bokrok.
032
A káposztaféléket még nem likvidáltam, mert a karalábé megújult. A régi fás száron zsenge újrakaralábék gömbölyödnek. A brokkoli tavasszal-nyáron nem termett, de most ősszel új hajtásokon hozza az apró fejeket, Bálint (is) nagyon szereti. Ma még vetek mákot, aztán csak takarítom a veteményest. Lassan haladok, de haladok. Kevesebbet kellene nézni, hallgatni és szagolni az őszt. 

De ezt vártam egész évben. 






Megjegyzések

Fernel üzenete…
Mi ma takarítottuk a kertet, holnap jön a szomszéd srác ásni :D
Nálam is van sok kis ruccola, csak sajnos áldozatul esnek majd az ásónak. Van még mángold,és néhány karalábé, ami olyan, mint mikor tavasszal palántázzuk :D Mindegy, a nyuszik imádni fogják.
Juhmeli üzenete…
Idén nálunk sok dolog nem sikerült, de más kárpótolt. Ügyesek vagytok a kert takarítással. Én szinte naponta egy-egy sor vmit tudok eltüntetni, vagy annyit sem. Nem felejtettelek, írok mailt.
Petra üzenete…
Gusztusos kis képeket raktál fel megint:)

A szedernél a letermett vesszőket elvileg most vagy soha le kellene vágni, a megmaradó termőágakat viszont szerintem nem kell metszeni.
HP üzenete…
Milyen szép az őszi kerted! A retekkel kapcsolatban csak türelmetlen vagy, az enyém már kerekedik is. A tied is fog hamarosan, mármint ha nem hosszúkás retket vetettél:)
Juhmeli üzenete…
Petra, akkor még meggondolom. A termőágak nálunk három méteresre nőnek, így elég nagy dzsindzsát csinálnak, ami nem nagy baj, de kevés is volt a termés, ami nem is érett be rendesen. Összesen 4 kg volt a majd 20 méteres sövényen. Barátnőm mindig jól visszavágja azt az egy tövet, ami van neki és gyönyörűen terem. Na, majd kikísérletezem.:)

HP, a próféta szóljon belőled! Már elkezdtem ritkítani őket, hátha az a gondjuk. A hónapos reteknek már bőven letellett a hónapja.
Fernel üzenete…
Nem az én érdemem, első sorban. Amikor olyan munka van, amihez sok kéz kell, akkor hirdetni szoktam egy kalákát, főzünk valamit bográcsban, -most halászlé volt, lazac és tok potyadékból, plusz tok karikákból, isteni lett. Jöttek a barátnőmék, sok-sok gyerekkel, tudom, a gyermekmunka tilos, ez nem is munka volt, hanem egy iszonyú jó buli. Nem egészen három óra alatt, valahogy felgereblyéződött a diófalevél, volt alatta még egy vödör dió is, a szorgos napszámosok jutalma lett :D, leszedődött a rengeteg madzag a karókról, valahogy a karóerdő is a helyére került, vasárnap meg jött a szomszéd srác, és fel is ásta. Nagy ügy, tán 120 m2 az egész :D
Most meg őszi fokhagymát kéne ültetnem, meg tulipánhagymát, de töltött káposztát ígértem, így azzal pepecselek.
Az jó, ha írsz, már több hónapja akarok neked írni, csak nem ide, de soha nem jutok oda. De ha írsz, akkor tuti, ráveszem magam a válaszra.
Várom :D
Juhmeli üzenete…
Igyekszem írni, de mostanában nem jönnek a szavak, már az értelmesek. :)
A halászlé jól hangzik, Feri is feni már a fogát rá, holnap néz hozzá alapanyagot.
Őszi nekem már egy adag kibújt, de rakok még egy kísérleti sort, azokból a "rügyekből?", amik a rendes fokhagymafej felett nőttek. Kíváncsi vagyok, mi nő belőlük.