Mai meló: ásás, takarás, vetés

Persze minden csak kicsiben, erőlködés nélkül.

A nem túl rendkívüli, de enyhe időjárás miatt már két hete bizseregnek az ujjaim, de mindig volt más, fontosabb, halaszthatatlanabb dolog a kinti munkák helyett. Tegnap és ma viszont kiszöktem játszani, mikor a mókik kétharmada elpihent. Mentem vetni petrezselymet és sárgarépát. Hogy idén ne április végén vessük, hátha lesz is belőle valami. Az őszi mák helyére terveztem a kísérleti vetésüket, mert ott az őszi esőzések kinyírták a pici csírákat, üresen hagyva a jól előkészített ágyást. A magkereső expedícióm eredménye egy két éve lejárt petrezselymes zacskó (Hosszú) maradéka és egy egy sorra elegendő, még csíraképesnek számító Nanti sárgarépa. Hoppá. Nem keseredtem el, bár kissé bosszús lettem, de végül is ez az én formám, úgyhogy vidáman elvetettem a zsákmányt, büdöskével és körömvirággal kísérve őket. A földdel jó volt dolgozni, porhanyós volt, nem túl hideg, cseppet sem fáztak az ujjaim. Ma szereztem friss magokat, egy csomag Korai cukor petrezselymet és még Nanti sárgarépát. Ezekből még egy-egy sort vetettem szintén kísérőkkel. Befejeztem a tavaszi vetéshez egy ágyás felásását. Ide is a gyökerek kerülnek majd.  Már szépen benőtte az árvacsalán, most betakartam szalmával, hogy tisztán tartsam és tavasszal pikk-pakk vethessek bele. Más zöldségeknek lusta vagyok ásni, de ezek remélem örülni fognak az erőfeszítéseimnek.

Téli vetés kis bakhátakon.
A tavaszi helye szalmával takarva.

A tavalyi tél alá vetésemből csak a borsó (Rajnai törpe) sikerült, szépen kikelt, áttelelt és letermett, mire a tavasziak a földbe kerültek, mert azokat csak május elsején tudtuk elvetni. Nem is lett belőlük finom borsó, gyorsan öregedtek a melegben. A borsó mellett a fél sor répának és petrezselyemnek esélye sem volt kihajtani, mert nem tudom miért és hogyan, de szalmatakarást kapott. Így most újra meglepetés lesz.

Remélem holnap is kijutok. Annyi mindent szeretnék csinálni.


Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Melinda nagyon ügyes vagy! Én nem mertem még elszórni a - szintén nanti s.répát szoktam vetni, isteni finom - a répa-magokat. Ez a magas bakhát megvédi a magokat a hátralévő fagyoktól? Milyen mélyre vetetted?
Nagyon boldog újesztendőt kívánok, ami jó egészségben és szeretetben teljen!
Dius üzenete…
Boldog, kertészkedésben gazdag Új évet kívánok. :)
Juhmeli üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Juhmeli üzenete…
Köszönjük a jó kívánságokat. A bakhát a reménybeli szebb termést szolgálja, kicsit vetettem mélyebbre, mint egyébkén szoktam, a fagy nem fog ártani a magoknak. Remélem.:) Lesz rendes tavaszi vetés is, ez csak kísérlet.
Juhmeli üzenete…
Dius, köszönjük, minden jókat kívánunk az új évre nektek.