Idejében szólok

Már korábban megemlékeztem néhány kincsről, amit az egérsz@ros kukoricacsuták között leltünk, a hamu-, por- és pókhálólepte kazánház magunkévá tételekor. Ezekből a legnagyobb értékkel egy kertbarátoknak 1977-ben írt könyv bír a szememben, ami az esztendő 52 hetének munkáját sorolja szinte mindenre kiterjedően. A fertőtlenítős külső lemosás után, mikor is eltávolítottam róla a sokéves lerakódást és némi tintát a borítójáról, már csak az itt-ott előkerülő harapásnyomok emlékeztetnek arra, hogy majd az enyészeté lett kedvenc és leghasznosabb olvasmányaim egyike.

Január második hetére ezt (is) írja:
"Enyhébb téli napon megkezdhetjük az idősebb fák törzsének tisztogatását. Először kaparóvassal, azután drótkefével távolítsuk el a kéregripacsokat és az alattuk meghúzódó, áttelelő kártevőket, kórokozókat. A munka megkezdése előtt terítsünk a fa alá műanyag fóliát, hogy arra hulljon a kaparék, amit azután haladéktalanul égessünk el."

És még rengeteg dolgot sorol, például: készíthetünk növényvédelmi tervet, beszerezhetünk vegyszereket, magokat, faanyagot a tervezett létesítményekhez, építhetünk komposztálót, és már vethetnénk "szabadföldi, igen korai termesztésre" fejes-, vörös- és kelkáposztamagokat, karfiolt ( sorolja a fajtákat és magmennyiséget négyzetméterre)odabent. Tél alá pedig (odakint) vethetünk rövid tenyészidejű zöldborsót 8 cm mélyen.

Én szóltam.




Forrás:
Balázs Klára, Bálint György, Bodor János, Gévay János, Siposné Bartha Mária, Szent-Miklóssy Ferenc: Idejében szólunk - 52 hét munkái a kertben

Megjegyzések

Unknown üzenete…
Köszi hogy szóltál!!!!
De ez való igaz amit leírtál. Csak még nagyon ünnepi a hangulat, pedig nagyon szép az idő. Ki kéne használni.

Dominika üzenete…
Na, most rém büszke vagyok magamra, mert épp beszereztem a magokat, igaz, virágmagokat a terasz-eresz-kertembe, de beszereztem... :-D
Köszi, Meli!
chanson üzenete…
De milyen az a borsó, amiről írsz? Számomra már ez is problémát okoz... :-)))
Zzev üzenete…
Magokat már beszereztem amit tudtam, pipa.

Növény védelmi terv pipa (nem hagyom hogy megegyék a kártevők a növényeimet ez a terv).

Köszi a káposztaféléket nem sokára ki is teszem az ablakba csirázni.

Meg ha lesz rálehetőségem, akkor kiültetem a korai borsómat amit már lehet vetni. Meg a spenótot is amit ősszel elfelejtettem. :D
Zzev üzenete…
chanson itt egy link ezen például a Léda nagyon korainak van jelölve,mármost vethtő

http://www.hermesmag.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1306&Itemid=822
Susula üzenete…
Pont tegnap este olvasgattam ezt a könyvet! Amikor január első napjaira hótakarót emleget... De nagyon hasznos, szeretem!
Juhmeli üzenete…
Gyula, az eső eláztatta a borsós terveimet, pedig megint szerettem volna egy kis próbát csinálni velük. No, majd meglátjuk. Jó pihenést nektek!

Dominika, előrébb jársz, mint én, mert még végig sem gondoltam, hogy idén, miből mennyit és hova. Majd várom a kertes beszámolókat.

Legyen korai kifejtőborsó, mert az bírja a hideget. Nálam a Rajnai törpe a menő.:)

Mr. Pickles, szorgos vagy! Nálatok mennyire hideg a tél? Márciusban ki tudod majd ültetni a kertbe a kápusztáidat? Hajrá borsó, kívánok egy kis szárazságot nektek!

Susula, én is szeretem, nincs egyetlen ilyen könyv forgalomban. Rengeteg benne a rejtett információ is. Például csak a tegnapiban a kéregripacs, a cementhabarcs...:)
Zzev üzenete…
Általában enyhe, de az idei különösen enyhe. Egy kezemen megtudnám számolni azokat a napokat amikor fagyközeli hajnal volt.
Juhmeli üzenete…
Mr. Pickles, akkor felrázhatod a magokat a téli álomból.:)
chanson üzenete…
Köszi! :-)
wolfy üzenete…
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni ennek a könyvnek a címét és íróját.
"kertbarátoknak 1977-ben írt könyv"
Hátha betudom szerezni, ha tényleg ilyen jó.
Előre is köszi!
Juhmeli üzenete…
Wolfy, én nagyon szeretem böngészgetni, mert kezdő vagyok.

A címe:

Idejében szólunk
52 hét munkái a kertben

Írták:
Balázs Klára, Bálint György, Bodor János, Gévay János, Siposné Bartha Mária, Szent-Miklóssy Ferenc

Mezőgazdasági Könyvkiadó
wolfy üzenete…
Juhmeli, köszi szépen.
Remélem sikerül beszereznem!
Juhmeli üzenete…
Wolfy, szerintem érdemes, de persze nem létfontosságú.:)
Tényleg, már eltelt egy hét megint...