Idejében szólok

... hogy ne tegyétek a kazán mellé a palántáknak szánt, melegedni vágyó vakondtúrásos vödröt, mert

valaki        rá        fog       hamuzni. 

Szerencsére(?) vakondtúrásból nincs hiány, legközelebb már instant túrás - homok - virágföld kombót teszek a kazán mellé egy jól lezárt, feliratozott, méregjelzéssel ellátott vödörben. Mert elsőre nagyon mérges lettem. Túró rudiért hörögtem. Mindjárt kettőért. De egy sem volt itthon. Sosincs itthon. Így  kénytelen voltam belátni, hogy csakis én vagyok a hibás. Mert nem tettem tele a vödröket. Aztán rájöttem, hogy Feri szemében nincs annyira megtöltött vödör, amibe ne férne bele  még valamennyi. Szóval mégsem azért volt, mert csalinak való, félig töltött vödrök a kazán mellett hamuért kiáltottak, megtévesztve a teljesen jószándékú, de vak férjet. Hanem azért, mert nem vagyok eléggé körültekintő és előrelátó.  

De, hogy valami hasznos is álljon itt, A könyv a következőket (is) írja január harmadik hetére (a zúzmarás, havas részektől eltekintek, meg a mindenféle fóliákról és szőlőkről, borokról szólókról is) :

"A szabadföldi igen korai, április közepi kiültetésre kezdjük meg a paradicsompalánták nevelését, fűtött helyen. "..."Kelésig a hőmérsékletigény 20-22 C. Tél alá vethetünk zöldborsót szabadföldbe."
"Fontos munkánk -ha az időjárás engedi-  a fák kéregkaparása, a beteg, törött, fertőzött részek eltávolítása. Vágjuk ki a tő- és gyökérsarjakat is."

Lehet komposztot szétteríteni a javítandó területekre, beásni nem feltétlen szükséges. Lehet ásni, szerszámokat ápolni...



Megyek, szedek vakondtúrást. 

És készítek méregjelzést.



Forrás: 
Balázs Klára, Bálint György, Bodor János, Gévay János, Siposné Bartha Mária, Szent-Miklóssy Ferenc: Idejében szólunk - 52 hét munkái a kertben

Megjegyzések

Unknown üzenete…
Ezek idei virágok? Szépek.
Az eső zavaró, de lehet dolgozni a hőmérséklet miatt. Ha el áll, és ha rendbe jövök én is megyek ki a kertbe.
Jó munkát nektek!
Juhmeli üzenete…
Gyula, jobbulást és jó munkát! A hétvégére már téliesebb időt mondanak, nyekk lesz a krókuszaimnak.:(
BoGyo üzenete…
De jó végre egy kis virágot látni:) Nálunk egész héten szitált az eső, elég lehangoló:(
Juhmeli üzenete…
Már nálunk is fáznak, becsukódtak. Holnapra már havat mondanak erre.
Medora üzenete…
Kösz, hogy szóltál, azonnal elhúzom a vakondtúrást a kazán mellől!
Messzenéző Minyon üzenete…
Először azt hittem, egy dohányos hamuzott rá, így azt gondoltam, ez nálunk nem történhet meg. Aztán leesett, hogy kazánból származó hamu, akkor meg azt hittem, csak véletlenül szóródott rá némi hamu, az meg miért lenne baj? Végül megértettem az egészet :)
Juhmeli üzenete…
Medora, nálatok is oda túr?:)

MM, felesben nem bírták volna a palánták. Talán hosszú lépésben...:)