Idejében szólok, hogy béna vagyok, mert megint el vagyok maradva egy héttel

Így most két hét tartalmából szemezgetek.

A gyümölcsösről eképpen szól:

"A gyümölcstermő bokrok tél végi ápolásakor a növényvédelmi teendőket se hanyagoljuk el. A málnabokrok átvizsgálásakor okvetlenül vágjuk ki a didimellás és az elzinoés vesszőfoltossággal fertőzött vesszőket, valamint a málna-gubacsszúnyog és a málna-karcsúdíszbogár által károsított, megvastagodott részeket. A ribiszke- és köszmétebokrokról a kaliforniai pajzstetű lárváival rétegesen borított és a lisztharmattal fertőzött vesszőrészeket kell kivágnunk és minél előbb elégetnünk..."
"Az egészséges gyökérzetű és törzsű, de felkopaszodott koronájú alma- és körtefákat most ifjítsuk meg. A vastag vázágakat úgy fűrészeljük le, hogy a csonkokon erős és egészséges vessző feltétlen maradjon. A sebfelületeket éles kacorral simítsuk le, és kenjük be sebkezelő anyaggal.
A magastörzsű ribiszke- és köszmétebokrokat rögzítsük huzalhoz, nehogy a "böjti szelek" kárt tegyenek bennük."

A magvetésről és palántanevelésről a következők:

"Korai termesztésre most vessünk karalábét."
"A legkorábbi vetésű karalábét tűzdeljük át 5*5 cm-es térállásba. Három napig nappal 14-18, éjjel 12-16 fokot tartsunk."
"A legkorábbi vetésű fejessaláta -palántákat nappal 10-14, éjjel 6-10 fokon tartsuk."
"Szabadföldi korai ültetésű paradicsomot még vethetjük."
"A középkorai termesztésre most vessünk karfiolt."
"A jól telelt őszi vetésű spenótra most tehetünk fólia alagutat, ha korábban szeretnénk szedni."

A díszkertben is van tennivaló:

"A pergolákra, redélyre futtatott növények közül a sűrű növésűeket, például a Polygonumot ritkíthatjuk, különösen, ha felkopaszodtak. Azokat a virágzó cserjéket, amelyek bimbóikat már az előző tenyészidőben kifejlesztették, például az orgonát, lilaakácot (Wisteria),  aranyesőt (Laburnum), japán birset (Chaenomeles) ilyenkor ne metsszük, mert sok virágzó részt is eltávolítanánk. Ha valamely okból mégis metszeni, ritkítani kellene közülük akármelyiket, csak virágzás után tegyük. Az egyéves vesszőkből fejlődő hajtásokon virágzókat, például a gyöngyvesszőt (Spirea), a labdarózsát (Viburnum), a gyöngyvirágcserjét (Deutzia), a rózsaloncot (Weigela) egyébként is csak ritkán metsszük, inkább csak az idős részeket ritkítjuk, néha ifjítjuk, vagy időnként azért kurtítjuk, nehogy felkopaszodjanak. 
A rózsát, nyári orgonát (Budleia), hortenziát viszont - tehát azokat, amelyek virágai majd az új hajtásokon nyílnak - erősebben vissza kell metszeni.
A ritkításból kikerülő vesszőket - aranyfa (Forsythia), babarózsa (Prunus triloba) - ne dobjuk el, vigyük be a lakásba és a vázában virágoztassuk ki."

Lehet kint vetni petrezselymet, pasztinákot, spenótot, retket, borsót. Ültethetünk fokhagymát. Feltölthetjük a birsalmafa és a mogyoróbokrok tövét, hogy sarjakat hozzanak és szaporíthassuk őket.

Forrás:
Balázs Klára, Bálint György, Bodor János, Gévay János, Siposné Bartha Mária, Szent-Miklóssy Ferenc: Idejében szólunk - 52 hét munkái a kertben

Megjegyzések

Andrea üzenete…
Melinda!
Köszi a válaszodat rebarbara ügyben!)
Nagyon szépen fejlődik a késő őszi vetésű mangold, a két féle saláta is nagyon szépen fejlődik már, sajnos mire rálehetne menni a veteményes földjére, addigra megint jócskán átázik, pedig már szívesen elvetném a cukorborsót.
Vettem Kelvedon csodáját /ha jól írom/, ezt még nem próbáltam, de majd az idén ezt is kipróbálom, kedvet kaptam Tőled a kipróbálására.)
Ha végre eláll az eső és a szél sem fog fújni, akkor pedig a gyümölcsfákat lemosom, már meg van hozzá a szer.
Eldugdostam 50 db kardvirághagymát is az egyik nap, nagyon kedvező áron kaptam színkeveréket.
Megreguláztam a málnatőveket is, és kordon közé fogom tenni, hogy könnyebb legyen vele bánni, eddig bokronként kötöztem össze.
Kaptam 2 éve az egyik szomszédtól egy tő hortenziát, de nagyon nem akar kiteljesedni, csodájára járok a Te hortenzia bokraidnak.
Hol vettél ennyire jó áron Liliomokat?
Ha valakinek kellenek a kétféle erőspaprika magocskák, akkor szívesen elküldöm.
Zzev üzenete…
ohh nyugi nem csak te vagy elmaradva. Jövő héten szabin vagyok akkor talán kicsit felzárkózom.
Juhmeli üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Juhmeli üzenete…
Mr. Pickles, te igazoltan vagy elmaradva. Orkánban nem egészséges dolog kint kertészkedni.
Azért igyekszem összekaparni magam és idejében szólni.
Juhmeli üzenete…
Andrea, a rebarbara már hajt, így októberben fogom tudni tőosztani, addig kiderül, hogy szül-e fiókát.

Én is várom, hogy elvethessek kintre lóbabot, borsót, mákot, salátát, de nem lehet, nálunk is nagyon sáros.

Én is a bogyósokat rendezgettem tegnap és tegnapelőtt, de nagy karóhiányban vagyok málnaügyben. Kidőltek a szedersövényt tartó ezeréves oszlopok is, szóval azok is szabadon táncolnak a szélben.

Liliomok a Praktikerből jöttek 350 pénzért volt 1 csomagban két hagyma, de sok már is volt ennyiért. Íriszt is szereztem egy csomagban 8 db hagyma 300 pénzért. Pedig kamrapolcért mentünk. Végül azt nem vettünk ott.
Andrea üzenete…
Melinda!
Köszönöm a válaszodat, egyik nap kimegyek a Praktikerbe virágyhagyma ügyben.
Ecka üzenete…
Andrea: kardvirághagymát ilyen korán? Ez nekem új...

Nálam a csicsókagumók és a rebarbara tődarabok kerültek földbe. Azok is éppen csak a szélébe, mert daruval kellett volna kihúzatni a földből, ha elsüllyedek...
Monika üzenete…
Jaj,de jó,hogy írtál a kertről!!!!!Ezen a télen össze vagyok zavarodva ,mert hiszen már lehet magokat elvetni!!!!!Köszi!!!!!
Juhmeli üzenete…
Detti, úgy látszik mindenhol nagy a sár. Én még ennyire sem merészkedem a veteményesbe, pedig már nagyon szeretnék. Addig máshol szórakoztatom magam.

Juhmeli üzenete…
Mamka, lassacskán tényleg belevethetjük magunkat a szezonba. Kint is, bent is.
Andrea üzenete…
Detti!
Nem szoktam egy ideje kivenni a hagymákat késő ősszel sem, és a következő évben is kiszokott hajtani, ezért gondoltam úgy, hogy jó laza a föld, és elültetem. Remélem siker lesz!))

Melinda!
Tegnap sikerült vennem egy fehér és egy piros /ebből már csak egy zacskóval volt/ csomag liliomot. Most kezd kisütni a napocska és lassan ki is megyek a kertbe egy kis virághagyma elültetés erejéig.))
Juhmeli üzenete…
Andrea, kardvirág és dália azért nem jöhet szóba nálam, mert tuti hagynám meghalni. De lehet, teszek egyszer egy próbát a módszereddel.

Én ma metszettem, nagy sár van, nálunk nem lehet földdel játszani.:)

Meggypiros liliomból én is vettem. Majd megnézzük egymás kertjében.
Andrea üzenete…
Melinda!
Sikerült tegnap du. elültetni a liliomokat, megjelöltem - a metszésnél eltett - kis ágdarabbal mindegyiket. Majd még találtam, és leltem 25 színkeverékes kardvirághagymának is. A veteményesre nem lehet rámenni, mert sár 1000-el, viszont leszedtem a téli takarót a salátákról, valamint a még nem nagy fügebokromról. Tavaly kezdett erőteljes növekedésbe.
Remélem szépen fognak kifejlődni a virágaim, és nézhető lesz.))
florentine üzenete…
a rebarbaráról mindenki azt mondja, igénytelen, csak nő, mint a gyom, hát nem, én megdolgoztam érte! igaz, tőosztani tudtam, de szedhető levélnyelet alig hozott. tavaly átültettem, most sok helye van és napos, levegős, remélem, idén bőven legelhetek róla
Juhmeli üzenete…
Andrea, ilyenkor alig bírom kivárni, bár csak már láthatnám, de addig még sok más szépség kerül a szemünk elé. Szerencsére.

Florentine, még mi sem ettünk belőlük, idén lesznek 3 évesek és már egyszer költöztek, de bízom benne, hogy az idősebb szomszéd jövevényből már kapunk kóstolót. Majd mesélj, milyen finomság készül a tiedből!
florentine üzenete…
itt az új helye. egy fa van mellette, de csak késő délután árnyékolja, amúgy hegyre telepítettem, ott mindennek több helye van mint a kertben http://szinreszin.blogspot.hu/2013/10/a-korai-fagyok.html

több mindent is kipróbáltam és két kedvencem van, ez az egyik az angol rebarbara pudding: http://szinreszin.blogspot.hu/2013/05/imadtam-sajtkukacra-jarni.html

a másik pedig eperrel sütve, az meg így néz ki és magában is jó meg gyümölcsöntetként is jó pl. kevert tésztákhoz http://szinreszin.blogspot.hu/2012/05/kert-nalunk-kicsit-zegzugos.html

én tejtermékkel, főleg joghurttal soha nem keverem (turmixot próbáltam), de sok receptben együtt vannak. ha valami nem stimmel, először váltsd ki, csak aztán válts
Juhmeli üzenete…
Florentine, köszi a linkeket, jó sok rebarbarád van, lesz miből szüretelni. Most nagyon megkívántam, főleg, hogy eperlekvár rotyog a tűzhelyen. Ha lesz szedhető rebarbarám kipróbálom a recepteket. Nálunk az öregebb tő már 10 centis.
openeyes üzenete…
Kedves Juhmeli,

irigylésre méltó továbbra is a kerted!
majd jelzem Balázs Klárinak (a folyosó végén balra!), hogy csak nem volt értelmetlen megírni az 52 hetes könyvet :) - nekem is nagy kedvencem!

jó munkát,

kingha
openeyes üzenete…
Egészen jó árban vettem kardvirág hagymákat Auchanba [Flora Fantasztica - sorozat, nagyvirágú és kisvirágú, volt színkeverék is] 199 ft; baumaxban hasonló árak uralkodnak - de ott rengeteg sárga, narancs és bordó színű dália is volt, óccsóért [199 ft-, asszem]; és ugyanitt drágán [1990 ft?] színre összeválogatott gumósok-hagymások kis rekeszben - sárga, fehér, vörös, lila - nagyon szorította a szívemet, de majd jövőre, talán.

Valamelyik évben poénból IKEÁS - kardvirággal leptem meg a kertet - félelmetes mennyi sarjhagymát gyártottak. Szóval azt is megérte :)



Juhmeli üzenete…
Openeyes, nekem is nagy kedvenc, és hasonlót ma nem is találni a polcokon, amit ennyire nekem írtak volna. Sokat tanulok belőle.

A virághagymák és gumók tényleg nagyon csábosak, nem győzöm mondogatni magamban, hogy csak fagytűrőt, csak fagytűrőt. És azt is csak akkor, ha nagyon, de nagyon kibírhatatlan. A magoknál engedékenyebb vagyok. Mert most már nem tudom megmondani, mi késztetett, az apró, gömbölyű répa megvásárlására. A kapricserjére van mentségem, Feri beszélt rá. Pedig teleltetni kell...

Lehetőségeket mindig kell hagyni a polcokon a jövő évre is, hogy beérjenek a gondolatok is.:)
openeyes üzenete…
a virághagymák esetében én nem vacakoltam.
tavalyelőtt, december enyhébb napján, kecskeméten, a tömb előtti homokba telepítettünk elszórva törpe - csíkos levelű tulipánokat,valami noname apró nárciszt aminek asszem 50 ft volt darabja - egy próbát megér alapon.

nem is szedtem fel ősszel, sőt még mellé pakoltunk valami öreg jácint hagymákat is amiket kidobásra ítélt a szomszéd [ááá - kikukáztam!] - na mondom most az embernek, egy kerek év után nézzük már meg - bújnak?

shááát mit ad Isten, csokrosodva, kis csoportokban zöldellnek, alig 5-8 cm magasak - csíkosak mint a kismalacok, szeretik na a homokot.
a nagy buta jácint is kidugta a fejét, látszik már a virága - talán majd jövőhéten pompázik a nagy semmi közepén.

van valami ősi hagymás virágos könyvem, abban volt valami okosság, hogy a hagymák szépen lehúzódnak ősszel, mélyebb rétegekbe, ha megfelelő a talaj, de mondjuk pár év után elfáradnak, kiöregednek és nem hoznak olyan pompás virágokat.

minden esetre a kedvenc virágosomtól most feltankoltam, kidobásra ítélt hagymákat és próbálkozunk, most itt pesten - az udvarban, mert jó a talaj, a maradék meg megy kecskemétre :).

az ültetést nem lehet abbahagyni!